11/03/2011

A segítség

Egy fiatal lány, Skeeter a főiskola elvégzése után hazatér szülővárosába, a déli kisvárosba, Jacksonba. A ’60-as években, amikor a film játszódik,  ezen a vidéken erős volt a faji megkülönböztetés és a szegregáció: a feketék a buszon külön részen ültek, külön iskolába és kórházba kellett járniuk,  és a cselédek csak egyenruhában tehették be a lábukat a fehérek élelmiszerüzletébe, ők végeztek minden házimunkát a fehér családoknál, gyakorlatilag ők nevelték fel a fehérek gyerekeit, miközben a saját gyermekeikkel alig tudtak együtt lenni. Mindezek ellenére még a fehérek házában található mosdót sem használhatták. Skeeter nem egy tipikus kisvárosi lány: esze ágában sincs még férjhez menni, gyereket szülni, háztartást vezetni/vezettetni. Inkább dolgozni szeretne, munkát vállal a helyi lapnál, a házi praktikák rovatért lesz felelős, amelyhez segítséget kell kérnie egyik barátnője cselédjétől. Miközben a helyi lapnál dolgozik, témát keres a könyvéhez, író szeretne lenni. A Jacksonban eltöltött idő alatt szembesül a feketék helyzetével, erről írja meg első könyvét, egy interjúkötetet: fekete cselédekkel beszélget arról, milyen is valójában a fehér családoknál szolgálni. A téma azonban nagyon kényes eleinte senki sem mer mesélni. Később 13 nő vállalkozik arra, hogy a története belekerüljön Skeeter könyvébe, az ő vallomásukat tartalmazza a könyv, aminek a címe "The Help".


Szívbe markoló történet, ami egyszerre meghatott és elgondolkodtatott, hol megnevettetett, hol könnyeket csalt ki a  szememből, voltak jelenetek amik felháborítottak. Ez olyan film, amit nem elég egyszer megnézni!

Akik (jobban) tudnak angolul (mint én), és látták a filmet azoktól kérdezem: a déli szlenget, a feketék angolját sikerült a magyar feliratnak visszaadnia?

2 megjegyzés:

  1. Nem láttam még a filmet, csak olvastam róla, de biztos érdekes lehet!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó film. Kicsit szocio, kicsit hollywoodi...sok szálon fut a történet, nem egyszerű követni (akivel voltam, elvesztette a fonalat film közben, segíteni kellett neki visszatalálni a sztoriba :-P). Nagyon érdemes megnézni!

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!