5/31/2013

Sóban

sült csirke... Minden tavasszal sütött ilyet az Anyukám, petrezselymes krumplival, uborka salátával ettük. Nem szabad megijedni meg a temérdek sótól, a sütés során az csak ahhoz járul hozzá, hogy a hús minél omlósabb és szaftosabb legyen, szóval nem lesz tőle egészségtelen vagy ehetetlen a sült hús :-)
Hozzávalók:
1 kg nagyszemű só
1 egész bontott csirke
olaj
bors

1 nagy fej fokhagyma
opcionális:
három szál rozmaring
1 citrom

Elkészítés:


A csirkét jó alaposan megtisztítjuk, majd a belsejébe beletömködjük  a fokhagymagerezdeket, a negyedbe vágott citromot és a rozmaring ágakat rátesszük a sütnivaló részekre.  A csirkét kevés (olíva)olajjal megkenegetjük, és  ízlés szerint borsozzuk. A só felét az edény aljár a szórjuk, ezután rátesszük a csirkét, majd a só másik felét ráöntjük a csirkére, körülbelül egycentis réteget képezve. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. egy-másfél órát sütjük*.

* Az egész csirke sütésénél a következő "szabályt" tanultuk az iskolában: 20 perc sütés + 200 grammonként 20 perc sütés, tehát egy 1,3 kilós csirkénél tehát ez durván 2 óra 20 perc sütést jelent. 
A só miatt nem szárad ki a hús, és egyenletes éri a hő, ezért a tapasztalatom azt mutatja, másfél óránál sosem kellett tovább sütni. 

7 megjegyzés:

  1. ki kellene próbálni végre ezt is!

    VálaszTörlés
  2. Ha azt mondom, hogy Szicíliában a halat sütik így, akkor már azt is felírhatjuk, a "mindenképpen meg kell kóstolni" listánkra :-D
    Nagyon szeretem, olyan lesz kb, mint a grillcsirke, csak sokkal finomabb :-D

    VálaszTörlés
  3. És honnan lehet tudni, hogy biztosan átsült?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. * Az egész csirke sütésénél a következő "szabályt" tanultuk az iskolában: 20 perc sütés + 200 grammonként 20 perc sütés, tehát egy 1,3 kilós csirkénél tehát ez durván 2 óra 20 perc sütést jelent.
      A só miatt nem szárad ki a hús, és egyenletes éri a hő, ezért a tapasztalatom azt mutatja, másfél óránál sosem kellett tovább sütni.

      Törlés
  4. Ránézésre döbbenetes..., de biztos nagyon finom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így néz ki nyersen, mielőtt beteszik a sütőbe :-) A só sütés közben megbarnul, a sót le kell szedni a húsról és kb úgy néz ki majd, mint a grillcsirke.

      Törlés
  5. Igen, nagyon finom!!!
    Én sűrűn szoktam sütni, nagyon szeretjük:)
    Salátával mennyei:))
    Tényleg nem sós, finom, omlós húsú, sült csirke lesz.
    Nyamm-nyamm.

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!