5/17/2013

Citromos krémes

A vasárnapi piknikhez :-)

Gyerekkorom egyik kedvenc sütije a krémes. Persze, akkor nem Meyer citrommal kergetett az asztal körül anyukám, hanem egyszerű főtt vaníliakrém volt benne. És édes,  nagyon, bár gyerekként ez cseppet sem tűnt fel, talán másnak sem, mert egy nagy tepsi simán elfogyott egy hétvégén...:-) Még   a citromos krémmel is édesnek találtam, de az étcsokoládés bevonattal a tetején komolyodott és irtó elegáns lett. Egyébként hamar megpuhul, ez jó, mert nem kell sokat várni a kóstoláshoz, és bizony ette mindenki, aki a konyhában járt....

Hozzávalók: (4 lapos 20*30-as süti)

A tésztához:
1 nagy tojás
5 dkg vaj
1,5 ek méz
10 dkg porcukor
1 csapott tk.szódabikarbóna
24 dkg liszt plusz a nyújtáshoz kb. 5 dkg

A  citromkrémhez
2 tojás sárgája
6 dkg cukor
100 ml meyer citromlé (vagy 60 ml sima citrom és 30 ml mandarin lé)
2 (meyer) citrom lereszelt héja
25 dkg vaj

A vajat, a mézet és porcukrot gőz fölött összeolvasztom, csak oldódjon fel épp a cukor, főzni nem kell, és hagytam kihűlni. Ezután belekevertem a tojást, a sütőporral elkevert lisztet, és egynemű tésztává gyúrtam. Elég gyenge volt még a tésztám, mert a tojásos-mézes cucc nem volt eléggé kihűlve, így hűtőbe raktam két órára.
A citromkrém első négy hozzávalóját vastagabb vízgőz felett, habverővel folyamatosan kevergetve összefőztem, addig amíg enyhén, de jól érzékelhetően besűrűsödött, majd hozzáadtam a kockákra vágott vajat és a hűtőbe tettem.

A tésztát 4 fele osztottam, és egyenként   20x30 cm-es vékony lappá nyújtottam az adagokat. A munkalapot, nyújtófát, tészta tetejét nagyon lisztezni kell, mert különben ragad, szakad, ez nem a kezdők süteménye, csak gyakorlott sütőknek ajánlom. 180 fokos előmelegített sütőben 5-6 perc alatt kisülnek a lapok.

Amikor a lapok kihűltek, megkentem azokat sorban a citromkrémmel, a legtetejét pedig bevontam 10 dkg étcsokiból és 0,8 dl tejszínből készült csokibevonattal: a tejszínt szinte forrásig melegítettem,  a tűzről lehúztam, és ezután az apróra tördelt csokira öntöttem, ami ez alatt az idő alatt kicsit visszahűlt, 5 perc állás után simára kevertem.
Legyetek derűsek a hosszú hétvégén:-)

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik, de nekem ez kicsit macerásnak tűnik, így - ha megengeded - megint a Te vendéged lennék a sütire, innivalót hozok :)))
    Legyen szép napod, és áldott, szép pünkösdi hétvégéd!!!!

    VálaszTörlés
  2. Hohohóóóó! Köszi! Ezt most nagy hirtelen elfogadnám a kávém mellé :)

    Kellemes hosszú hétvégét neked!

    VálaszTörlés
  3. Mi ma megyünk piknikelni, de ilyen süti az én kosaramba sem kerül...félek, hogy ehetetlenné válik, mire kinyitnánk a dobozt. Palkó, majd a macaronos délutánon ilyet is eszünk :-D

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!