12/02/2011

Nagymosás

Minden héten szombaton nagymosás volt nálunk. Az egész heti szennyest kiválogattuk, csoportosítottuk szín szerint, és ha ágyneműt is mostunk akkor kora délutáning meg sem álltunk. Valamiért egészen kicsi koromtól szeretettem ezeket a nagymosás napokat, pedig még visszagondolni is fárasztó mennyi munkát végeztünk el. A legjobban azt szerettem, hogy a Flóraszeptes dobozon pont ugyanolyan fürdőszoba volt, mint a miénk, és abban az időben kezdődhetett az a perverzióm, hogy szeretem szagolgatni a mosószereket. Ha én fáradtságosnak ítélem meg a keverőtárcsás mosógéppel való mosást, akkor bele sem merek gondolni abba, hogy dédanyáinknak egy-egy izzasztó munkanapot jelentett a nagymosás a mosókonyhában: súrolták a ruhákat a teknőben, kifőzték nagy üstökben, majd simára mángorolták.
Ma már olyan természetesnek tűnik, hogy a mosás nem több, mint 4 energiatakarékos művelet: ruhát bepakol-gombot megnyom-ruhát kiszed-tereget. A rengeteg jobbnál jobb minőségű, illatú mosószerekről nem is beszélve :-) 
Képzeljétek, Svédországban nincs minden háztartásban mosógép, hanem a tömbházak aljában vannak közös mosodák, kb 50 lakásnak van egy mosdája és szárítója. Van egy füzet, amibe mindenki beleírja ceruzával mikor megy mosni, viszi magával a mosóport és az öblítőt, majd a közös szárítban kiteregethet (megfigyeléseim szerint a szárítógépet jobban szeretik). Szóval, ha majd egyszer átépítjük a házunkat, akkor mindenképp szeretnék majd mosókonyhát. És ahány ház, annyi mosókonyha :-D


Nektek van mosókonyhátok? 

Képeket ismét a google image segítségével  találtam!

5 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Egyszer én is szeretnék egy mosókonyhát!!! Olyan jó lehet, ha nem a fürdőszobát "díszíti" a mosógép...(különösen az emyém, mivel keverőtárcsás...annyi előnye azért van, hogy kevesebb vizet fogyaszt és hamarabb meg van a mosás...:o)) )
    Nagyon jók ezek a képek!!! A kedvencem : "Wash.Dry.Fold.Repeat." :oDDDD!
    Persze egy szárítógép se lenne rossz...legalább nem párásodna a lakás...addig is marad a napsütés (már ha van) és a szél ( no az gyakrabban van..:o) )

    VálaszTörlés
  3. én örülni fogok, ha végre saját fürdőszobám lesz, ahova a mosógép befér... de igen, nem is lenne rossz egy mosókonyha is... :)

    VálaszTörlés
  4. Ha sok pénzem lesz, akkor olyan mosókonyhát szeretnék, mint felülről a 4. képen van :-) A nápolyi teregetést nagyon szeretném élőben megnézni...:-)

    VálaszTörlés
  5. nagyon szeretnék mosókonyhát, de ez csak álom, sajnos. nem hiszem, hogy valaha is lesz. ezek a képeken olyan szépek!

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!