12/19/2011

Karácsonyi népszokások

Minden országnak megvannak a csak rá jellemző karácsonyi szokásai, északról délre haladva eltérő az ünneplés intenzitása. Valamennyi európai ország közös vonása viszont, hogy megünneplik a Karácsonyt, vannak akiknél hangsúlyosabbak a vallási szokások, és vannak ahol egyszerűen a fényt keresvén ünnepelnek.  Kisgyerek korom óta érdekelnek más nemzetek szokásai, így idén úgy döntöttem utánanézek, hogyan ünneplik a Karácsonyt az emberek kontinensünkön innen és túl.  A karácsonyi népszokások albumában arról olvashattok, milyen is a Karácsony a tomboló nyárban :-)

Ausztrália multikulturális ország, ebből kifolyólag az itteni tradíciók a különböző népek hagyományainak egyedi keveréke. Lakossága sok nemzetiségű emberből tevődik össze.,mert sokan a világháborúk sokan után választották új lakóhelyüknek ezt a távoli földrészt. Szép számmal laknak itt németek, angolok, franciák, amerikaiak, görögök, kínaiak, olaszok és persze magyarok. A földrész egyik jellegzetessége, a bevándorlók hozták magukkal szokásaikat, megtartották hagyományaikat. A városokban sorra fellelhetők a nemzetiségi üzletek, ahol a sajátos, otthonról hozott termékeket, ételféleségeket lehet beszerezni. Az ausztráliai őslakókat már csak rezervátumokban lehet látni,  ezért ma azok a hagyományok, amit a  több száz évvel ezelőtt bevándorlók alakítottak ki, tehát nem beszélhetünk ausztrál karácsonyról, ahogy ausztrál konyháról sem, hiszen a bevándorlók megtartották ételeiket, hagyományaikat. A karácsony megünneplése is sajátos, a nemzetre jellemző szokásokat mutat. Az üzleteket, az utcákat természetesen ünnepi díszbe öltöztetik, és bőséges áruválaszték várja az embereket. A nagy áruházakban a gyerekek találkozhatnak a Mikulással, aki ajándékokat osztogat és csalogatja a gyerekeket a játékboltokba. A Mikulás “szánját” nyolc fehér kenguru húzza. 
Nagy esemény karácsonykor szinte minden városban megrendezésre kerülő "Carols by Candlelight". Ekkor sok fellépő mellett ismert és kedvelt ünnepi dalokat és előadásokat láthatunk, együtt dudorászva a pokrócon ücsörgő, falatozgató többi sok-sok emberrel. A kezdetek 1937-re nyúlnak vissza, amikor is Melbourne-ben egy kórus szabadtéri próbát tartott, és néhány járókelő a karácsonyi dalok hallatán gyertyát gyújtott. Azóta elmaradhatatlan eleme a karácsonyi készülődésnek ez az esemény.
Az teszi különlegessé a karácsonyt Ausztráliában, hogy ott most tombol a nyár.  December első hetében kezdődik az iskolai nyári szünet, egyidejűleg a karácsonyi készülődéssel. A munkahelyekről is ekkor mennek szabadságra az emberek, a tehetősebbek ilyenkor elutaznak távoli helyekre. Az otthon maradók családi körben töltik az ünnepeket.
Fenyőfa nagyon kevés helyen van, vagy egyáltalán nincs, mert Ausztráliában a meleg miatt nem honos ez a fa, a beszerzése pedig sokba kerül. A legtöbb családnál műfenyővel helyettesítik. Gyertya sincs a karácsonyfán a meleg miatt, és hiányzik a szaloncukor is, nem lehet kapni. Minden családnál megtalálható a kuglóf (különféle gyümölcsökkel, aszalványokkal) ez karácsonyi süteménynek számít. A családi ebéd itt sem maradhat el: sült sonkát szolgálnak fel, és a whiskey-ben érlelt gyümölcspuding tejszínnel sem maradhat el.
Az ajándékozás nem ölt akkora méreteket, mint itt Magyarországon, a felnőttek egymásnak szerény, szinte jelképes ajándékokat, apróságokat adnak, amit nem lehet szenteste kibontani, csak másnap reggel. A karácsonyi vacsorát a szabadban fogyasztják, majd lemennek a tengerpartra, vagy krikettet játszanak.
Szokás, hogy az emberek üdvözlőlapokat küldenek egymásnak. Ezeket a szobában kifeszített damilra helyezik és díszét képezik az ünnepi lakásnak. Karácsony első napján templomba mennek, ami a társasági élet szerves része. Itt találkoznak egymással, beszélgetnek és ilyenkor hívják meg egymást a partikra, amit délutánonként, esténként rendeznek. A legtöbb család kertes házban lakik, ahol medence is van, így a 40–42 fokos meleget kellemesen el lehet viselni. A medencékben parafatálcáról lehet fogyasztani az üdítőt, vagy éppen a görögdinnyét.
Karácsony másnapján kimennek a kikötőbe, ahonnan egy nagyszabású vitorlásverseny indul. Ezt az ausztrál televízió élőben közvetíti.

2 megjegyzés:

  1. Milyen érdekes olvasni az egyes népek szokásait!
    A meleg jó lehet, de azért most én egy kis hónak tudnék igazán örülni :o)!

    VálaszTörlés
  2. Egyszer nagyon szeretnék elmenni Ausztráliába! Nem pont karácsonykor, bár a Mikulás szánja előtt ugráló kenguruk nagyon csábítóak :-)

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!