12/08/2011

Mézeskalácsos

A puha mézeskalács nem urbán legend, valóban létezik, sőt az elkészítése sem bonyolult, sokáig friss marad, díszítése pedig az egész család számára jó mulatság :-) Jó sütögetést!

Erdélyi mézeskalács 
25 dkg méz
50 dkg liszt
10 dkg margarin
10 dkg cukor
1 egész tojás
2 tojás sárgája
mézes fűszerkeverék (vagy őrölt fahéj, szegfűszeg…)
reszelt citromhéj
A meleg mézet kikeverjük a margarinnal. Hozzáadjuk a lisztet, a tojásokat, a cukrot, a fűszereket, a szódabikarbónát és a reszelt citromhéjat, és alaposan összegyúrjuk.
Kinyújtjuk, formákkal kiszaggatjuk. Díszíthetjük mazsolával, dióval, mandulával… Langyos sütőben sütjük, mert gyorsan sül!

Puha mézeskalács:
25 dkg méz
1 csomag mézes fűszerkeverék (vagy fahéj-szerecsendió-szegfűszeg őrölve)
30 dkg vaj
3 tojás (+1 a díszítéshez)
25 dkg cukor
1 kg liszt
szódabikarbóna
A recept zsenialitása, hogy a megsütés pillanatától az elfogyasztás pillanatáig puha-omlós, nem kell semmi cseles almával dobozban tartani vagy egyebek, fémdobozban hetekig eláll - ha nem tud róla a család:)
A 25 dkg mézet és i mézes fűszerkeveréket összeforralom, majd a tűzről levéve belekeverek 30 dkg margarint, és addig kevergetem amíg az szépen el nem olvad (vagy nem kevergetem, de ez titok:). Egy nagyméretű tálban 3 tojást 25 dkg (barna)cukorral és csipet sóval habosra keverek a jó kis kézi habverővel vagy fakanállal, majd beleteszek annyi lisztet, amennyit felvesz, utána belekeverem a mézes-margarinos keveréket, majd egy újabb adag lisztet, amibe kicsit belekeverek 3 teáskanál szódabikarbónát, és szépen egységessé keverem-gyúrom, addig teszek hozzá lisztet, míg összeáll, de nem ragad a tészta, majd szépen folpackfóliába csomagolva minimum 3 órára a hűtőbe teszem (általában a sütés előtti napon készítem el, az a legkényelmesebb, egyes állítások szerint állás nélkül is kiválóan kezelhető a tészta, de én azt nem teszteltem), aztán meg lehet nyújtani, szaggatni, díszíteni, sütni, forró (190 gok) sütőben 5-6 perc alatt kisül, frissen puha, kicsit megkeményedik, dobozban 1 nap alatt visszapuhul
A recept hivatalosan 1 kg lisztet ad meg, de lehet lisztkeveréket is használni: grahamliszt, tönkölyfehérliszt és durumliszt vegyesen, változó arányban.

Díszítés:
Még sütés előtt kell megkenni tojássárgájával, hogy szép fényes legyen, ez kötelező elem, ha cukrot, franciadrazsét, diót, mogyorót, aszalt gyümölcsöket... akarunk rátenni, azt a tojássárgájával megkent felületre kell rányomkodni. Aki igazán jót akar, próbálja ki aszaltszilvás díszítéssel, tökéletes ízvilág a mézes a szilvával, tojásfehérjés díszítést a már megsült mézesre kell használni, apró konyhatrükk, simán működik a fényes felület egész tojás kikeverésével, aki nem túl jó tojásfehérjék elhasználásában, az egyszerűen kikevert tojással kenje meg a mézeskalácsokat.
A kisütött mézeskalács felületét cukormázzal is díszíthetjük (írhatjuk meg). Ehhez egy tojás fehérjét egy csipet sóval felverünk, a kemény habhoz mintegy hat-hét közepes kanálnyi porcukrot keverünk (hogy fényes legyen tehetünk bele 1-2 csepp ecetet vagy citromlevet). A cukorhab egy kis részét nejlonzacskó sarkába töltjük, befőttes gumival szorosan zárjuk. Ezután a zacskó sarkát 1, 5 milliméter hosszan levágjuk. (Ha keresztben is ugyanúgy levágjuk, akkor a nyílás csillag alakú lesz.) Egyszerre ne tegyünk túl sok habot a zacskóba, akkor ügyesebben tudjuk megfogni. A maradékot fedjük le, nehogy megbőrösödjön! A megírandó mézeskalácsot, ha szalvétára tesszük, könnyebben tudjuk forgatni. Néhány óra alatt megszárad a díszítés.
Ha ajándékba adjuk, celofánba csomagolhatjuk. Ha karácsonyfadísznek is szánjuk, a kész süteményeket tűvel lyukasszuk át, s így cérnát fűzhetünk bele. (Ha túl párás a lakásunk, a tészta megpuhulhat, és a vékony cérna hamar "átvághatja magát" a mézeskalácson!)
Két formát összeragaszthatunk lekvárral vagy vajas krémmel (vaj, méz, vaníliás cukorral) vagy vanília krémmel ( 1 csomag vanília puding 3 dl tejben megfőzni, és kb 3 dl felvert Hullalát adni hozzá).

13 megjegyzés:

  1. Bár rendszeresen olvaslak, nem igazán sikerül megjegyzést hagyni tenálad... Pedig lenne ám mondanivaló! :) Esetleg kaphatnék egy email címet a schwarcz.rita kukac gmail.com-ra?

    VálaszTörlés
  2. Rita, írtam mailt Neked!

    VálaszTörlés
  3. Köszi Zsuzsa! A puha mézeskalácsra nagyon kíváncsi vagyok...de mi az a Hullala???? (bocsi, hogy ilyen tudatlan vagyok)

    VálaszTörlés
  4. A Hulala olasz cukrozott (de nem geil) tejszín, amit nagyon klassz habbá lehet verni. (a google növényi tejszín néven adja ki. Többféle kiszerelésben van, a G-Robyban, Tescoban, Auchan.ban...mindig van)

    VálaszTörlés
  5. annyi napja készülök én is sütni.... most már muszáj lesz.... istenien néznek ki!!!

    VálaszTörlés
  6. Zsuzsa, ellenőriztem a munkahelyi gépen is, a link birtokában bárki megnézheti, én itt is meg tudtam nyitni. a link ez: https://acrobat.com/app.html#d=xzW6dhfACpufpBwTes4Ovg
    köszi a receptet, ezt is kipróbálom!

    VálaszTörlés
  7. MrsYarnart, a munkahelyi gépemen semmi sincs letiltva, de egy csomó frissítést nem csinál a gép meg...talán ez az oka, h nem tudom kinyitni a dokumentumot. Otthon feltétlenül megnézem!

    VálaszTörlés
  8. megvan wordben is, ha kéred, elküldöm szívesen :)

    VálaszTörlés
  9. Köszi a recepteket!!! Nagyon jól néznek ki...:o)
    Szerintem hamar el is fogynak....:o))

    VálaszTörlés
  10. Pont ma sutottunk mezeskalacsot a kicsivel :). Nagyon jopofak a renszarvasok! (Szivbol koszonom a tancos bejegyzesnel hagyott hozzaszolasodat, olyan jolesett!)

    VálaszTörlés
  11. Névtelen12/20/2011

    Mennyi szódabikarbóna szükséges az első recepthez?

    VálaszTörlés
  12. A szódabikarbónát érzésre szoktam beletenni, kb egy mokkáskanálnyit.

    VálaszTörlés
  13. Névtelen12/20/2011

    Köszi, megpróbálom a receptedet. Én is sokszor érzésre sütök-főzök. :)Általában bejön.

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!