12/30/2011

Lencse

A lencse klasszikus szilveszteri-újévi étel. Állítólag szépek és gazdagok leszünk, ha újévkor lencsét eszünk. (Wtf?). Néhány ételről, mint a lencsefőzelékről is a  zsírszagú menzák, a háromszögű tálcák és az alumíniumkanalak jutnak eszembe. Tegnap beszéltem az Olaszországban élő barátnőmmel, mondta, hogy ők is lencsét esznek majd a hétvégén cotechinoval (főzős kolbász) és polentával (puliszka). Küldött egy jó kis oldalt, larra gondoltam lefordítok (ferdítek?) néhány receptet, kipróbálom valamelyiket, hátha végre megszeretem a lencsét!
400 gr lencse
1 csomag petrezselyem
1 kisfej hagyma
60 gr szalonna
1 ágacska zsálya
30 gr vaj
olivaolaj, só, bors

A lencsét tegyük vízbe, adjunk hozzá sót, egy darabka hagymát és a csokor petrezselymet, és kezdjük főzni lassú tűzön (kb 1 órán át), majd vegyük ki a hagymát és a petrezselymet. Egy edényben olvasszuk fel a vajat, tegyünk bele kevés olivaolajat, süssük ki rajta a szalonnát, és a kisült zsíron pirítsuk üvegesre a hagymát. A rántást tegyük bele a lencsébe, forraljuk ki, tegyük bele a megmosott zsályát is. Alacsony lángon addig főzzük, amíg elfövi a levét.

400 gr lencse
300 gr paradicsompüré
100 gr hagyma
100 gr sárgarépa
2 szár zeller
néhány szál petrezselyem
3 kanál olivaolaj

Főzzük a lencsét a zellerrel kb 50 percig. Egy serpenyőben pirítsuk üvegesre a hagymát az olivaolajon, dobjuk rá a vékonyra vágott sárgarépát és zellert, majd öntsük rá a paradicsom levét is. Az egészet adjuk a lencséhez és lassú tűzön főzzük, amíg a lencse megpuhul (kb 45 perc).

2-3 babérlevél
1 liter húsleves (víz)
5 db szegfűszeg
1 hagyma 
6 borókabogyó
500 gr lencse
5 evőkanál extra szűz olivaolaj
80 gr füstölt szalonna
só, bors ízlés szerint
1 liter vörösbor

Az apróra vágott vöröshagymát megdínszteljük az olivaolajon és hozzáadjuk a borókabogyókat, a szegfűszegeket, a babérlevelet és a csíkokra/kockára vágott szalonnát. Amikor a hagyma megfonnyadt,  hozzáadjuk az áztatott lencsét, egy kis ideig pirítjuk a fűszeres-hagymás-szalonnás alapon, majd öntsünk hozzá 1 pohár vörösbort. Amikor a lencse magába szívta a vörösbort, öntsük rá a húslevet (vizet) és alacsony lángon 45-60 percig főzzük. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, forrón tálaljuk. 
A lencse sok folyadékot magába szív, ezért minden melegítéskor pótolni kell a húslét (vizet)!

Anyukám régen mindig sütött rétest. Ő maga nyújtotta a tésztát hártyavékonyra. Ha ma nem dolgoznék, tutira sütnék rétest. Az a szokás valahogy jobban bejön :-) 

Nálatok mi lesz a szilveszteri menü?

6 megjegyzés:

  1. Virsli és franciasaláta :) Évek óta a gyülekezetben szilveszterezünk, és ott csak virslit tudunk főzni :) a salit visszük, meg a sütiket. Én szeretem a virslit, a vidám gyülekezeti szilvesztert meg nagyon élvezem :)

    VálaszTörlés
  2. Ja,igen, a virsli is jó szokás :-) de jó is hogy említetted, veszek is ma!

    VálaszTörlés
  3. Én minden évben lencse levest készítek. A főzeléket Én sem bírom annyira, de a levest nagyon szeretjük.

    Klasszikus szilveszteri menüm lesz (lencse leves, Stefánia vagdalt, majonézes cuccmuccal és szűzpecsenye)- éjjel főtt virsli mustárral.

    Én újítanék néha, de ha egyszer ezt szeretik a hímneműek, akkor megcsinálom nekik....csak egyenek (ők még nőhetnek / férjem széltében, fiam hosszában is növésre szorul / Nekem összefele kellene mennem, de nem megy!) :)

    Egyébként lencsesalit szokott az egyik kollegina készíteni - mézes/mustáros variációban: azt mondja, hogy nem tud annyit csinálni, hogy ne falják fel neki az egészet! Azért akkor olyan rossz nem lehet! :))

    VálaszTörlés
  4. Én sose értettem, hogy miért kell előző éjszaka beáztatni a lencsét? Nekem mindig kb. 20 perc alatt, de max. fél óra alatt megfő...ezért is szeretem készíteni, mert hamar megvan :o)
    Persze virslivel csinálom én is :o)!

    VálaszTörlés
  5. Fróni, a lencselevest nem ismerem, megírnád a receptjét/hogyan csinálod? A lencsesaláta nagyon jól hangzik, majd rákeresek a neten :-) Köszi a tippet! Timi, képzeld azt mondta ma a piacon a lencseárús pasi,hogy a lencsét TILOS áztatni. Virslit-mustárt vettem, eddig sosem volt szokás nálunk. Na idéntől bevezettem :-)

    VálaszTörlés
  6. Zsu, ROPPANÓS virslit!!! Búék Neked!!!

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!