Amit Orsolyánál ettem, annak annyira könnyű volt a tésztája, hogy leírni nem tudom. Hátráltató tényező nálam az, hogy nem cukorral, hanem édesítővel (nyírfacukorral) készítem, és sokkal kevesebb mazsolát tettem bele, hogy legalább egy vékonyka szeletet ehessen anyu belőle. Így sem rossz, de köszönő viszonyban sincs az eredetivel.
És akkor itt vannak a hozzávalók:
tej 120 ml
tojás 3 db
vaj 210 gr
só 1 tk
cukor 90 gr
finomliszt 530 gr
élesztő 40 gr
egész mandula 50 gr
mazsola 150 gr
Lehet, hogy én túlkelesztem, nem (nagyobb a formám és hagyom benne teljesen megkelni)? De nagyon jól néz ki a Tiéd és biztosan finom is volt, remélem Anyudnak is ízlett!!!
VálaszTörlésIgen ízlett neki. Így is finom lett. akkor lehet, hogy a titok a túlkelesztésben van...._)
VálaszTörlészsuzsa a titok abban van, hogy a Xukor nem alkalmas kelt tészták készítéséhez! Ugyanis baktériumölő/gombaellenes hatása van, ami annyit jelent, hogy kinyírja az élesztőt!
VálaszTörlésTehát nem engedi dolgozni a tésztában, ezért nem is lesz olyan könnyű, mint a cukorral készült!
Ha ilyenre vágyik anyukád, akkor készítsd a kelt tésztát a Süssina folyékony édesítővel, ezzel én már remek kalácsot sütöttem. Az élesztőt felfuttatom egy hangyalábnyi cukorral a tejben, majd az édesítőből megy bele kb. 2-3 kávéskanálnyi.
Ezt a fenti receptet is elkészítheted így, 3 kk. édesítővel!
Bocsánat, szóval Zsuzsa, csak félreütöttem:)
VálaszTörlésKöszönöm a segítséget :-) Pedig gondolhattam volna, hogy kinyírja a gombákat, ha kandidások is ehetik...A folyékony édesítőt mindenképpen kipróbálom!
VálaszTörlés