6/16/2013

Vasárnap piknik

Ez a hirtelen jött meleg megterheli a szervezetünket, ami ellen a megfelelő folyadékpótlással védekezhetünk. Íme néhány, otthon is elkészíthető alkoholmentes hűsítő ital:

Uborkás víz (a svédek kedvence):
Frissítő, se nem túl édes, se nem túl keserű. Szeled fel az uborkát, önts rá vizet, és hagyd állni egy éjszakán át a hűtőben. Ha még frissítőbb ízt szeretnél, akkor adj egy kis mentát is az italhoz.

Bazsalikomos epres ital: 

Hozzávalók: Fél kiló darabolt eper, fél citrom leve, fél csészényi bazsalikom levél, nem belenyomkodva, hanem csak lazán beletéve, 1 csésze cukor és szénsavas ásványvíz.

Az eperből gyümölcscentrifuga segítségével nyerd ki a levét (turmixgéppel is megteheted, de akkor még át kell szűrd a masszát egy finom szitán vagy gézes anyagon). Mérd meg, mennyi levet kaptál, ha nincs 2,5dl, akkor öntsd fel vízzel.

A levet töltsd egy edénybe, add hozzá a fél citrom levét, a cukrot és a bazsalikomot. Közepes lángon forrald fel a levet, takarékon főzd 5 percig, gyakori kevergetés mellett. Hagyd kihűlni, majd szűrd le.

Fogyasztáskor úgy két evőkanálnyit tégy egy ivópohárba, majd önts fel „bubis” vízzel. Hűtőben akár egy hétig is eláll az alapszirup.

Smoothiek:
Ezeknek az italoknak az a lényegük, hogy vegyes gyümölcsök keverékéből állnak, melyhez a kívánt sűrűség eléréséhez tetszés szerinti mennyiségű (de mindenképpen 100 százalékos) gyümölcslevet is adhatunk.
Csupa gyümölcs smoothie

Az eper-banán az egyik kedvencem, 4 nagy pohárhoz kell: 2 csésze eper, 2 banán, és ananászlé tetszés szerint. 

Méregtelenítő smoothie:
Fél nyers cékla, 1 szár zeller, 3 nagy alma, 2 nagy répa.

Energiabomba gyümölcsös smoothie:
4 hámozatlan répa, 1 hámozatlan egész alma, 1 hámozott kivi, egy csokor petrezselyem.

Piros smoothie:
1 marék bogyós gyümölcs, 1 alma, 1 narancs, 6 jégkocka. Felöntheted  szénsavas ásványvízzel (vagy pezsgővel, ha partit adsz :-) )

Parti Puska smoothie:
300 gramm szamóca, málna, cseresznye vagy feketeribiszke, nagy marék szőlő, 300 ml natúr joghurt

A képeket a Pinteresten találtam.

1 megjegyzés:

Minden vélemény számít!