6/14/2013

Nemzetközi konyha

Az új albérletben ebben a hónapban egy Finnországban élő lengyel fiú a lakótársam, aki Szentkuthy Miklós Prae regényéből írja a disszertációját. Filip nagyon szereti Magyarországot, majdnem annyira, mint  én Itáliát :-) Sokat élt már Budapesten, de még sosem lakott olyan magyarokkal, akik főznek is. Már evett krumplis tésztát kovászos uborkával, mákos gubát, mákos bögrést, gombapörköltet, borsólevest és bundás kenyeret. A bundás kenyér szerinte nagyon csúnya, de sajttal 2 nagy szeletet is megevett, azt hiszem ízlett neki. Egyik vacsorára tócsnit szeretnék készíteni, és persze az elmaradhatatlan  aranygaluskát is szeretném megsütni, mert az szerintem alap :-) 
Ti milyen tradicionális magyar ételt sütnétek-főznétek egy vegetáriánus külföldinek? 

A vasárnapi piknikhez ezt a receptet hoztam, többek szerint kimondhatatlanul finom...


Hozzávalók (két kalácshoz, 12-14 szelet)
Tészta:
55 dkg liszt
10 dkg cukor
2 evőkanál szárított élesztőpor
1 teáskanál só
1 citrom reszelt héja
3 egész tojás
1,2 dl hideg víz
15 dkg puha vaj + a forma kikenéséhez
Töltelék:
15 dkg olvasztott étcsokoládé
12 dkg olvasztott vaj
5 dkg porcukor
3 dkg keserű kakaópor
1 teáskanál só
10 dkg dió, durvára vágva
Tetejére szirup:
25 dkg cukor
1,5 dl víz

Mind a tésztát mind a tölteléket előző este érdemes előkészíteni. A tésztához egy nagy keverőtálba tesszük a lisztet, a kristálycukrot, az élesztőport, a sót, a reszelt citromhéjat (narancshéjat is használhatunk), majd hozzáadjuk a három tojást, a vizet. Elektromos kézimixer dagasztókarjával (vagy robotgépben) összekeverjü, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat. 5-6 percig keverjük, amíg a tészta szépen összeáll. Bucit formázunk belőle, és egy kiolajozott üvegtálban, lefedve, éjszakára (de legalább néhány órára) a hűtőbe tesszük, reggelre pont megkel. A tölteléket is előkészítjük (így praktikus, de ezt készíthetjük frissen másnap is): vízgőz fölött felolvasztjuk együtt a feldarabolt csokoládét és vajat. Tálkában csomómentesen összekeverjük a a porcukrot, a kakaóport és a sót (és a kardamomot). Hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és vajat, összekeverjük. Hűtőbe tesszük. (másnapra megdermed, úgyhogy vízgőz fölött, vagy mikróban kicsit fel kell melegíteni, hogy kenhető, de nem folyós masszává olvadjon vissza.) Másnap reggel a tésztát (és a tölteléket is) két részre osztjuk (érdemes mérlegen lemérni, hogy a két adag valóban egyforma legyen). Az egyik bucit lisztezett gyúródeszkán 40x30 cm-es téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a csokis töltelék felével, megszórjuk a durvára vágott dióval, a kandírozott narancshéjjal. Hosszában, bejgli-szerűen feltekerjük. Most éles késsel hosszában félbevágjuk, majd hosszában, három egyenletes szakaszban összefonjuk. Óvatosan áthelyezzük egy  kivajazott gyümölcskenyér formába. Megismételjük a másik adag tésztával és töltelékkel. Huzatmentes helyen 1 óráig kelesztjük. 190C fokos sütőben 30 percig sütjük. Közben kis lábasban összeforraljuk a cukrot és a vizet, langyosra hűtjük, majd a forró kalácsot ezzel meglocsoljuk. Teljesen kihűtjük, úgy szeleteljük. (Recept: Yotam Ottolenghi, Chocolate krantz cakes, Jerusalem, 284.o.) 

Szép hétvégét mindenkinek :-)

4 megjegyzés:

  1. Hamis gulyás, juhtúrós sztrapacskát. Halat fogyaszt? Egy kis finom halászlé :) , sztrapi mellé harcsapaprikás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Halat sem nem eszik :-( A sztrapacska is csak szalonnával jó (túrós tésztát cukorral már ettünk...) :-D

      Törlés
  2. Tejfölös krumplileves, paprikás krumpli, zöldbabfőzelék, spenót, tökfőzelék, káposztás tészta, juhsajttal töltött gombafejek, sajtos pogácsa, almás pite, máglyarakás, rakott palacsinta, lecsó, stb...

    VálaszTörlés
  3. Filip rengeteg lecsót eszik (tegnap ratatouille-t főzött), a tökfőzeléket én nem szeretem :-) Viszont a máglyarakás, a zöldbabfőzelék remek 5let, köszönöm!

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!