6/20/2013

Nyári napforduló

A nyár Svédországban igen kurta, csak májusban kezdődik és igazán csak júniusban van jóidő (a mi fogalmaink szerint). A nyár amilyen hirtelen érkezik,  olyan gyorsan tovatűnik... néhány hét csak, és az éjszakák ismét sötétek és hidegek lesznek, a napok gyorsan rövidülnek errefelé, ezért augusztus végéig, szeptember elejéig mindenki élvezi a fényt, a meleget (25 fokban hőségriadót tartanak :-D )... A Midsummer (nyári napforduló) ünnepség a leghosszabb napon van, amikor a nyár buja zöld és tele van élettel, az éjszakák egyáltalán nem sötétek, sőt :-) Északon ennek a napnak különös jelentősége van. Az északi népek ezen a napon szinte mindenhol megünneplik a leghosszabb napot. Persze a sarkkörön túl az a helyzet, hogy le sem megy a nap, s még hosszú ideig élvezhető az éjféli nap varázslatos világa. A svédek együtt élnek a természettel, pl. szinte mindenki Midsummer-kor  veszi ki az öthetes éves szabadságát, hogy a Midsummert vidéken ünnepelhessék. Ilyenkor, június végén általában kiürülnek a városok, minden üzlet bezár, és az utcák hirtelen  kihaltak lesznek :-) Van is ok az ünneplésre, hiszen ki ne örülne az év leghosszabb napjának?! Ez a tény több, mint elég ahhoz, hogy a svédek egész napon és „éjszakán” át ünnepeljenek. 
A réten virágokat szednek, amikből koszorút kötnek. A frissen fűzött koszorúkat a lányok is és a fiúk is a fejükre teszik, de ilyenekkel díszítik ki a májusfát:
A szabadban felállított, feldíszített májusfa körül sokan népviseletbe öltözve táncolnak, miközben népdalokat énekelnek:
Kis csapatokba osztva furcsábbnál furcsább és még annál is mókásabb feladatokat oldanak meg (pl. körbeugrálják a májusfát, úgy mint a békák), persze eközben vetélytársaik figyelmét  is igyekeznek elterelni – legnagyobb százalékban ivásra ösztönzéssel (ez a taktika általában fordított esetben is érvényben van).
Roskádásig megrakott svéd asztal van mindenhol, tele mindenféle földi jóval a heringtől elkezdve a  salátákig, és persze az epres finomságok sem maradhatnak el:
 
És persze megállás nélkül táncolnak :-)

Glad midsommar! (Happy midsummer!)

3 megjegyzés:

  1. Igen! Mindkét vizsgám (Fejlődéslélektan és Lelki zavarok) 5-ös lett, és ezzel a féléves átlagom (szerintem sosem volt még ilyen) 5.00 :-D S.D.G.

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok! Akkor reggel indulunk :D

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!