2/02/2013

Vízkereszttől-hamvazószerdáig* Norvégia

Amíg  mi húsvétkor sütünk-főzünk, tojásokat keresünk, körmeneten énekelünk, addig Norvégiában a húsvéti szórakozás netovábbja az, ha az ember elmegy síelni és egy lakatlan vidéken, egy eldugott menedékházban pokrócokba burkolózva egy kellőképpen véres krimiolvasása közben kellemesen borzong. Ez a szokás 1932-ből eredeztethető, amikor a Gyldendal könyvkiadó húsvétkor kiadta új, húsvétkor játszódó krimijét, amely A bergeni vonatot ma éjjel kirabolták címet  viselte. A könyv címe több újságban is megjelent, és úgy tűnt, nem egy regényről, hanem egy valódi eseményről tudósítanak a lapok. Akkoriban  tévé sem volt, az üzletek is zárva voltak, olvasni viszont mindenki tudott. A könyvnek olyan nagy sikere lett, hogy azóta egyre több kiadó jelentet meg hátborzongató történeteket húsvét idején. Ezeknek a húsvéti krimiknek még nevet is adtak,  Påskekrim-nek hívják őket. Ebben az időszakban úgy tűnik, hogy még a csapból is krimi folyik... na jó, a csapból nem, de a tejesdobozokból biztos, mert a gyilkossági történeteket még a tej dobozára is rányomtatják.
A húsvéti útravalóból ki nem maradhat a narancs és a Kvikk-Lunsj csokoládé. Persze visznek magukkal mogyorót, magvakat és energiaszeleteket is, hogy gyorsan pótolják a túrázás során elégetett kalóriát. 
Norvégiában is a tojás a húsvét legismertebb szimbóluma, a díszítési szokások nem olyan sokrétűek, mint Magyarországon, náluk a speciális norvég marcipántojás kapható, ami biztosan nagyon finom, sőt a marcipánkészítő-tanfolyamok igen divatosak mostanában arrafelé. A Freia és a Nidar csokoládégyárak, egymással versengve, több, mint 24 féle marcipán különlegességet kínálnak. Nagy kihívás lehet kitalálni, hogy melyik marcipántojás a legfinomabb :-)

Északon minden évben megrendezik a Számi húsvéti fesztivált, Guovdageaidnu/Kautokeino-ban (ami magyarul azt jelenti "félúton",  hiszen a hely félúton van  két hagyományos vándorló pont között), ami jelentős kulturális központ (oktatás, színház) és rénszarvastenyészetéről híres.

*január 6.-február 13.

1 megjegyzés:

Minden vélemény számít!