12/19/2012

Te szívemet nyitó

Légy áldott, régi hely,
légy áldott, régi ház,
légy áldott, régi tej,
légy áldott, régi láz.

Légy áldott, régi zaj,
légy áldott, régi csend,
mely mint egy messzi jaj,
álmomba visszacseng.
 
Légy áldott, régi hó,
légy áldott, régi hő,
te szívemet nyitó,
te lelkem épitő.

Légy áldott, régi bor,
légy áldott, régi seb,
a véres és bibor
csóknál is édesebb.
 
Légy áldott, régi lant
új búra régi ír,
kigyúló régi hant,
kinyíló égi sír.
(Koszolányi Dezső) 
Hűtlen lennék Szüleimhez, ha most nem vallanám meg, szeretem a házunkat amit építettek; szeretem a kertben az árnyat adó fákat; a régi kerítést, amit az apukám épített; a konyhában a csempét, amit közösen választottak és mióta az eszem tudom, az van a konyhai falon; az új tetőcserepet, amit ketten választottunk anyukámmal; a teraszt a házunk elején; a nagy előszobát, a tágas tereket... Hűtlen lennék Hozzájuk, ha a munkájukkal felépített házat nem becsülném, óvnám, szeretném, szépíteném, újítgatnám... mert az Ő fáradozásuk által vált ez a ház "szívem nyitó", "lelkem építő" hellyé. Sokszor nem értettem, amikor Anyukám szinte kétségbeesetten ragaszkodott a házhoz, és sokadjára feltette a régi lemezt "mennyit szenvedtem én ezért a házért"  - most már tudom. Egy évvel ezelőtt még nem is sejtettem, úgy adatik számomra, mától már hivatalosan is enyém a ház, én viselem ezután gondját, én nélkülözöm meg azt, amire szükség van, én intézek mindent a házzal kapcsolatban...

épül a házunk (1974), anyukám sittet hord
 
 előszoba a felújítás alatt
 fürdőszoba a felújítás alatt
 nagyszoba a felújítás alatt
 nagyszoba az új erkélyajtóval és ablakkal
 konyha, csempe
 nagyszoba fele, szárad a glett
 előszoba az új ablakkal és ajtóval
nagyszoba kisebbik fele
 fürdőszoba új színekben, zuhanyfülkével
 nagyszoba kisebbik fele parkettázva, tojáshéj színű fallal
nagyszobából leválasztott hálószoba

Drága Apukám, Anyukám igyekszem jó gazdája lenni ennek a háznak, és ez a mostani felújítás a Ti karácsonyi ajándékotok tőlem!

3 megjegyzés:

  1. Zsuzsa, ez annyira szép! Mindenféle értelemben.
    Sokat gondoltam rád most, advent idején (is), hogy ez az idei karácsony biztosan nem lesz "könnyű" neked. Kívánok ezért... nem is tudom, mit, mert megnyugvást gondolnék, de olyan béke, derű és nyugalom jön át a soraidból, hogy remélem, így is van! Úgyhogy minden jót kívánok, Isten áldását továbbra is életedre és nagyon sok erőt ehhez a szép, új feladathoz!

    VálaszTörlés
  2. Betti, köszönöm, hasonlót érzek, amit írtál, béke és nyugalom van bennem! Ez a karácsony nagyon más lesz, életemben először barátoknál (Katuséknál) leszek az ünnepek alatt. Nektek is áldott ünneplést!

    VálaszTörlés
  3. Valahogy az ünnepek alatt kimaradt számomra ez a bejegyzés, öeülök, hogy végül mégis rátaláltam. Kívánom, hogy legyél nagyon boldog a régi-új házadban!

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!