12/17/2012

Megmaradni

Advent minden napján hozok egy idézetet, kis gyakorlati útmutatót, ami segít jobbá tenni a környezetet amiben élünk, és segít abban is, hogy a vasárnapi istentisztelet (mise) és a hétköznapjaink között ne szakadék tátongjon, hanem meg tudjuk élni azt, amit a templomban hallottunk és megértettünk az igehirdetésből. És  hogy ne csak lelkiekben növekedjünk, hanem  ügyesedjünk is :-), minden nap mutatok Nektek egy-egy  könnyen elkészíthető apróságot, hogy Karácsonyra saját készítésű díszekkel szépüljön a lakásunk, munkahelyünk ( környezetünk).

 Maradjunk a szeretetben
Régen a karácsonyi ünnepi asztalnak nagy jelentőséget tulajdonítottak, az asztalt különlegesen ünnepélyes módon terítették meg, az asztalra és alá különböző gazdasági és házieszközöket, ételeket, valamint gabonamagvakat, szénát, szalmát... helyeztek, hogy a következő év termékeny legyen, a család bőségben éljen, ill. a karácsony éjjelén látogató angyalok, halottak, Kisjézus... szállást és ennivalót találjanak.
A keresztény kultúrkörben csupán a második legfontosabb ünnep Jézus Krisztus születése,  a családi ünnepek közül kétségkívül a karácsony a legjelesebb, ezekben a napokban a család összegyűlik, és ez a 3 nap a rokonok és barátok meglátogatásának időszaka is egyben. A családi együttlét fő helyszíne a szépen terített asztal, amelynek ezen a napon másnak, különlegesnek kell lennie. Ekkor vesszük elő a máskor nem használt porcelánt, a nagyi ezüst evőeszközét, a gyertyatartót, a kristálypoharakat, az angyalkákkal díszített szalvétát. Szerintem az ünnepélyességet a stílus, a színek, a hangulat határozza meg, nem a tányérok, poharak minősége és ára. A Szenteste meghitt hangulatához szerintem a fehér és az ezüst vagy arany illik a legjobban, ha nekem családom lenne én fehér damaszt abrosszal teríteném le az asztalt, amire ugyancsak fehér, szegélyes vagy sima tányérok kerülnének. Karácsony napján és másnap (25-én és 26-án) vidámabb, családiasabb a hangulat, ilyenkor nagyon meghitt tud lenni az angolszász országokban vagy a németeknél szokásos piros-zöld összeállítás terítőben, szalvétában vagy a díszeknél. 
A teríték sorrendje nemcsak ünnepi alkalmakkor meghatározott.: a tányérok közül a legalsó a főételé, tehát a nagy és lapos, ebbe tesszük a mélytányért vagy a leveses csészét az aljával együtt. Ha nem levest, hanem előételt tálalunk, a mélytányér helyébe kis lapostányér kerül. A desszerthez való kistányért, tálkát vagy kelyhet az asztal leszedése után tesszük fel.
 
 
 
  
 
Nálatok milyen lesz az ünnepi asztal? Vannak családi hagyományaitok, vagy minden évben változik a díszítés és a menü is?

4 megjegyzés:

  1. A gyertya alap dísz az asztalunkon...:o) De a menü? Nos, az állandóan változik...:o)
    Köszi a gyönyörű képeket!!!

    VálaszTörlés
  2. vannak hagyományok, de a menü és a dekoráció évente változik.

    VálaszTörlés
  3. Van, akinek vannak hagyományai, és van, aki most keresi őket. Egyik sem jobb a másiknál, és mindegyikhez sok türelem kell. Szerencsére a szeretet türelmes (is)...

    VálaszTörlés
  4. Érdekes, nálunk a menü állandó :-) És igen, mindenhez türelem és szeretet kell leginkább!

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!