10/04/2011

Elengedés

Szombaton minden tárgyunk vagy dobozba került és fel a padlásra, vagy ment a konténerbe. Furcsa volt látni, hogy az életünk belefér pár dobozba. Érdekes volt látni a szomszédaink kíváncsi pillantásait, válaszolni a kérdéseikre, elbúcsúzni tőlük és bemutatni az utánam jövőket. Bizonyos vagyok, jó ez így, mert ezt és így már nem lehet folytatni. A házunk családnak lett tervezve én pedig egyedül vagyok; bejárni dolgozni lehetetlen, mert napi minimum 4 órát töltenék utazással, plusz a 8,5 óra munka; lezárni a házat és fizetni a minimum rezsit hosszú távon nem megoldás-sem a pénztárcámnak, sem a háznak.  35 évig ez volt a legbiztosabb része az életemnek, ez volt a legfontosabb viszonyítási pont, hogy van egy otthonom, ahova haza mehetek, odavihetek bárkit és bármit. Évekig közös öndefiníciónk volt, egy létező mi - a mi családi házunk, a mi otthonunk, a mi képeinkkel, a mi bútorainkkal, a mi gyümölcsfáinkkal... Itt játszottunk amikor gyerekek voltunk, ide hoztam az első szerelmemet... minden fűszálhoz emlék fűz. Most pedig lecseréljük a konyhabútort, új padlóburkolók is kerülnek a szobába, előszobába, spejzba. Pont arról beszélgettünk az új lakókkal, hogy ha teljesen berendezkednek, rá sem ismerek majd a házunkra :-) 
Bármennyire örülök annak, hogy így lesz, lesz egy család akiknek otthonukká válik a ház, akiknek biztonságot jelent majd haza menni, a kislányuk itt teszi majd meg az első lépéseket....mégis fáj, hogy ez a ház egy időre nem az én életem része. És az is fáj, hogy az eddigi életem nem több, mint néhány dobozba rakható tárgy és rengeteg emlék. Fogalmam sincs, hogy mikor lesz az a ház újra az én otthonom, ki lesz újra az én, aki oda költözik... és írni sem tudok róla.
Szerettem a házunkat, a teraszunkat, a beszélgetéseket az előszobában, a kertünket, az utcánkat... és még a legrosszabb pillanatokban is reményt adot: tartozom valahova.

5 megjegyzés:

  1. Biztos nehéz lehetett neked...de talán az a vigasztaló, hogy az IGAZI otthonunk nem itt van...:o)
    De valóban fontos az elengedés...
    Vidéken laktatok?

    VálaszTörlés
  2. Igen, Gödöllőn. Nagyon klassz részén a városnak. Most egy kicsit földönfutónak érzem magam. De szuper az albim (lakás, környék), a főbérlőim...nem panaszkodom :-)

    VálaszTörlés
  3. Wass Albert: Otthon /részlet/


    “Igen, valahogy így van: otthon az, ahova hazatérsz.
    Ahol valaki vár este.
    Ahol ismered a fal kopásait, a szőnyeg foltjait, a bútorok apró nyikorgásait.
    Ahol úgy fekszel le az ágyba, hogy nem csak alszol, hanem pihensz. Nem csak pihensz, hanem kipihened magad. Kipihened az életet, az embereket, mindent.
    Ahol otthon vagy, az az otthon.
    Nem kell hozzá sok. Elég egy szoba. Ha tízen vagytok benne, az se baj. Ha mind a tízen egyek vagytok ebben, hogy haza tértek, amikor este hazatértek. Nem kell hozzá sok, csak egy szoba és egy érzés. Egy egészen egyszerű állati érzés: hogy ma itt élek. Van egy ágy, amiben alszom, egy szék, amire leülök, egy kályha, ami meleget ad. És hogy ebben a körülöttem lévő széles, nagy és furcsa világban ez a kis hely nem idegen és ma az enyém.
    Jól érzem magamat benne, ha kinézek az ablakon és kint esik az eső, vagy süvölt a szél. És hogy ha ide este bejövök, meglelem azokat, akik még hozzám tartoznak.
    Ez az otthon.
    Minden embernek módja van hozzá. Egy szűk padlásszoba is lehet otthon. Egy pince is. Még egy gallyakból összetákolt sátor is otthon lehet. Ha az ember önmagából is hozzáad valamit.
    Elég egy szál virág, amit az útszélen találtál.
    Egy fénykép, amit éveken keresztül hordoztál a zsebedben.
    Egy könyv az asztalon.
    Egy ébresztőóra. Mit tudom én: ezer apró kacat ragad az emberhez útközben.
    A fontos az, hogy érezd: jobbra és balra Tőled áll a világ, a maga szépségeivel, és a maga csúnyaságaival.
    Süt a nap, esik az eső, szelek járnak és felhők futnak a széllel. Vannak virágok és fák és patakok és emberek.
    Valahol mindezek mögött van az Isten és Ő igazítja a virágokat, a fákat, a patakokat és az emberek közül azokat, akik neki engedelmeskednek.
    És mindezeknek a közepén itt ülsz Te, egy széken, egy asztal előtt. És ez a szék és ez az asztal ma a Tied. Ma. Ez a fontos. És körülötted szép rendben a többi: a virágok, a fák, a felhők, Isten bölcsessége és az emberek kedves balgaságai, ma mind a Tieid. És jól van ez így. Mert hiszen az ember úgyis elég keveset él. És még az is jó, hogy keveset él.
    Ha mindezt érezni tudod: nem vagy otthontalan a világon.”

    VálaszTörlés
  4. Gödöllő valóban gyönyörű város...megértem, hogy nehéz volt otthagyni. De látod Isten gondoskodott rólad: most is szép helyen lakhatsz és a főbérlő hozzáállása rengeteget számít...:o)))

    VálaszTörlés
  5. Wass Albert nagy kedvenc. Köszönöm az idézetet, olyan jó volt újra olvasni! Gödöllő szép hely, de most jobb helyen lakom! Valóban Isten ajándéka ez a lakás. Ismeritek Pál Ferit? Szeretem a gondolatait, itt hallgathatjátok meg Őt: http://palferi.hu/2011-2012

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!