12/10/2010

A Nobel-díj története

A legtöbb ember tudja, miért jött létre a Nobel-díj, de azt, hogy hogyan már csak kevesen. A híres svéd kémikus és feltaláló, Alfred Bernhard Nobel (1833-1896) által létrehozott Nobel-díj a világ legrangosabb elismerései közé tartozik.
Nobel volt az, aki feltalálta a dinamitot és a gyutacsot, továbbá különböző robbanóanyagokat fejlesztett ki. Rengeteg pénzt keresett fejlesztéseivel, ugyanis a kormányok háborús célokra használták tudását.
Az egyik nap Nobel megnézte az aznapi újságot, és a saját halálhírét olvasta. Ugyanis Nobelnek volt egy Ludvig nevű testvére, aki meghalt, de az újságok tévesen értesültek a hírről, és azt hitték Alfred halt meg. Megdöbbenve olvasta, hogy úgy emlékeznek meg róla, mint aki fejlesztései végett a halállal és pusztulással szerezte vagyonát.
Ekkor elszomorodott, és lelkiismeret furdalása lett, hogy a pusztítás démonát szabadította az emberiségre. Ekkor fogalmazódott meg benne az a gondolat, hogy vagyonának egy nagy részét jótékonyságra és olyan fejlesztésekre költse, mely az embereket segíti.
Innentől kezdve a béke lebegett a szeme előtt, és ennek érdekében hozta létre a róla elnevezett díjat. Végrendeletben részletesen meghagyta, hogy ki kaphatja meg a rangos elismerést.
Példamutató az a lelkület, ahogy Alfred Nobel élt. Még élete során rádöbbent, hogy az élet értelme nem a feltalálások nagyságában rejlik, hanem az emberek segítésén. Érdemes példát vennünk róla, hogy bármit is tettünk, vagy nem tettünk a múltban, az emberek javát kell szolgálnunk a mindennapokban, és nem szabad az önző, egoista, az emberi kapcsolatokat dinamitként pusztító gyűlölettel élnünk.
Pontosan 109 évvel ezelőtt, 1901. december 10-én adták át az első Nobel-díjakat. Azóta összesen 16 magyar illetve magyar származású személyt díjaztak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Minden vélemény számít!