1/21/2013

Minta

Barátnőm óvodás kislánya Disney-hercegnő rajongó.  Ahogy  néztük a meséket, arra jöttem rá, mindegyik hercegnő anya nélkül nőtt fel... Hamupipőke és Hófehérke szülei már nem élnek, gonosz mostohájuk van; Ariel-t, Belle-t, Jázmin-t egyedül neveli az apja; a Disney mese szerint Csipkerózsikát  szülei elküldik otthonról, és három tündér neveli.
Szerintetek miért van ez? Mit gondoltok, mit akarnak ezzel a meseírók üzenni? Azt, hogy egy egy kislány,  szerető anya nélkül is kedves, bájos nagylány lesz, aki sikeresen megküzd az élet kihívásaival egyedül, anyai minta nélkül? Akinek sosem volt édesanyja, senki nem gondoskodott róla, mégis  gondoskodó (
Hófehérke), szorgalmas (Hamupipőke), művelt és olvasott (Belle),  életeket mentő (Ariel) lesz?

13 megjegyzés:

  1. Igazság! Én próbálok minél kevesebb ilyen jellegű mesét vinni Zsófi közelébe. Inkább az Anna-Peti-Gergő jön be nekünk, mert az sokkal életszerűbb.

    VálaszTörlés
  2. Hoppsz!Erre még sosem gondoltam....Tényleg.

    VálaszTörlés
  3. Ez egy érdekes kérdés.... szerintem egy anya nagyon fontos egy kislány életében...

    VálaszTörlés
  4. Meg az is eszembe jutott, hogy senkinek nincs anyósa :-)

    VálaszTörlés
  5. Tianának meg csak anyukája van

    VálaszTörlés
  6. Sosem tűnt még fel.
    Talán azért, mert a felnőtt lányoknak már kicsit idősödő anyukát kéne rajzolni... az meg most ugye nem trendi. Vagy nézzen ki ugyanolyan szépen, mint a lánya? Ezt a "problémát" talán még nem tudja kezelni a "dizni csúnyön", ahogy a lányom a disney studio-t érti. :-)

    VálaszTörlés
  7. A mese terén igazad van Zsuzsi.
    Viszont! Az életemben volt egy anya, de minden szeretet és gondoskodást hanyagolt. A fiam viszont azt mondja, én vagyok a legjobb anya a világon... tehát azért lehet attól még valaki gondoskodó anya, hogy az édesanyja minden volt, csak anya nem.

    VálaszTörlés
  8. Érdekes felvetés... nekem sem tűnt fel még eddig ez a szempont... viszont ötletem sincs, hogy miért így van... kíváncsi lennék, van-e mögötte koncepció, vagy egyszerűen így jött ki Dizniéknél a lépés :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Katus, ez csak egy megfigyelés, akár azt is mondhatnám, senkinek nincs anyósa-biztos így akarták Dizniék az anyós-meny háborút feloldani :-) Szerintem a való életben másként mennek a dolgok, pl amikor valaki megtér, "új lapot" kap az illető Istentől, azaz minőségileg más életet kezd élni, m a megtérése előtt. Ezért lehet egy hívő spórolós, miközben otthon nem ezt látta; ezért lehet valaki minta nélkül jó szülő...stb. Szerintem egy olyan jófej kiskrapeknak, mint Palkó, tuti, hogy bombasztikus (hívő) anyukája van!

      Törlés
  9. ha ez a való éltben legalább 70 százalékban így lenne....

    VálaszTörlés
  10. A szeretet mindent legyőz, a nagyobb szeretet, hajol le a kisebb felé. Nekem nem volt családom. Vannak testvéreim, édesanyám, de nem ismertem őket. Négy gyermekem van, és hat unokám.
    Szeretni Isten segítségével tanultam meg. S most boldog vagyok, mert a gyerekeim átlagosak, az unokák közül már 2 egyetemista. a Többiek is jól tanulnak.
    Soha nem gondoltam voltam volna, hogy nekem ilyen szép családom lesz.
    Anyósom, mindenre megtanított, szerettem, tiszteltem. Hálás voltam neki.

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!