A tökéletes semmittevés mézédes boldogsága - némi pátosszal így lehet lefordítani az olasz mentalitást :-) Miért tűnt el a lassúság mifelénk? Hol vannak a komótosan sétálók? Hova lett az édes semmittevés? Édes semmittevés, nyári kikelet, horgolás, alkotás, találékonyság, újrahasznosítás....Édes semmittevés, csak azért, hogy el ne fáradjak :-)
A
farsang (a német fasen, faseln: mesélni, pajkosságot űzni, fecsegniszóból ered; a karnevál pedig a latin „carneval” szóból alakult ki, jelentése Isten veled hús/hús elhagyása) hazája Olaszország, de a többi keresztény országban is
elterjedt ez az ünnep. A keresztény egyház évszázadokig üldözte a
farsang pogány szokásait, pl. a tél temetését, a tavasz eljövetele felett érzett öröm kifejezését, a gazdag lakomákkal tarkított maszkos felvonulást, ami sok helyen a gonosz, rontó szellemek
elriasztására, megtévesztésére szolgált, és a termékenységet is
biztosította. Ezek az álarcos felvonulások aztán a középkorban is tovább
éltek, majd az egyház elismervén azt,
keresztény rítusokká alakította át. A katolikus egyház ebben az időszakban a
kánai menyegzőről emlékezik meg, talán ezzel is magyarázható, hogy a
lakodalmak többségét farsang idején tartották, mert az egyházátengedte ezt az időszakot a vidámságnak, az életörömnek, a szórakozásnak.
A farsanghoz fűződő rítusokat számtalan nép és népszokás őrzi: vannak, ahol napjainkig fennmaradtak a maskarás felvonulások, ilyen hely
Mohács is, ahol minden évben megrendezik a busójárást, ami napjainkra
turista látványosság lett,
Európában talán a leghíresebb a velencei karnevál, mely külföldről is
nagyon sok látogatót vonz, Brazíliában Rio de Janeiro a karnevál idejére
a világ fővárosává válik. A farsang elengedhetetlen édessége a
farsangi fánk. A
fánk európai elterjedésének történetéről az a híres legenda él a
köztudatban, hogy Marie Antoinette királyné egy farsangi álarcosbálról
megszökött, és álruhában elvegyült a tömegben, a királyné sétálás közben
megéhezett, így egy mézeskalácsos mestertől vásárolt egy
fánkot. A fánk rendkívül megízlett neki, ettől kezdve a királyi lakomák
kedvelt finomságává vált.
Magyarországon a fánksütés szokása a 19. században
terjedt, legelőször a Dunántúlt hódította meg, és vált egyre több helyen szokássá, hogy farsangkor édességként az asztalra kerülhessen ez a
finom nyalánkság.
Egy olasz oldalon azt olvastam, a hagyományos olasz farsangi ételek közös jellemzője az, hogy olajban sült mindegyik: esznekfrictilia-t (forgácsfánkot), cicerchiata-t (mézes, sült golyócskákból álló édesség, ez közép-olaszországban terjedt el leginkább),struffolo-t (tipikus nápolyi édesség, olajban sült golyócskák mézes tésztából), castagnola-t (gesztenye alakú fánk) ésfrittella-t is (farsangi fánk)
3-4 ek grappa (50-60 ml)
60-80 g mazsola
250 g liszt
12 g élesztő
125 ml tej
30 g cukor
1 db tojás
40 g vaj
1 csipet só
1 db citrom reszelt héja
Továbbá
olaj a sütéshez
porcukor
kristálycukor + fahéj, őrölve
A mazsolát félórára beáztatjuk a grappába.
Elkészítjük a tésztát: langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a
többi hozzávalóval együtt elkeverjük. Sűrűn folyékony tésztát
kapunk, amit letakarva meleg helyen 1 órát kelesztünk.
Ezután a beáztatott mazsolát a grappával együtt hozzákeverjük a
tésztához, és újra kelesztjük egy kicsit, hogy a tészta levegősebb
legyen.
Egy serpenyőbe beleöntjük az olajat, ha már elég forró,
egy evőkanalat belemártunk az olajba és azzal nagyobb galuskákat
szaggatunk a tésztából. Ha az egyik oldala halványra sült, átforgatjuk,
amíg minden oldalról kisülnek.
Ha kész, még forrón megszórjuk porcukorral, vagy fahéjjal elkevert kristálycukorral.
Ez nem igazság! Esténként olvasom a blogodat... vacsorázni nem szoktam... nyelem a nyálam, és kívánom a finomságokat... nem lehetne, hogy már most a böjtről írj? :)))
Ez nem igazság! Esténként olvasom a blogodat... vacsorázni nem szoktam... nyelem a nyálam, és kívánom a finomságokat... nem lehetne, hogy már most a böjtről írj? :)))
VálaszTörlésSajnálom :-) Ugyan már előre megvannak a farsangi posztok, ha vígasztal, nem mindegyikben van recept :-)
VálaszTörlés