8/15/2012

Csodaoldal, Ferragosto

A Kockás világ csodaoldal azoknak, aki szeretik az egyszerűt, a szépet, a horgolást, az angliai tájat, a saját készítésű ékszereket, a szép fotókat, a kersztszemes hímzést, a finom ételek receptjeit...:-)
Kép a Kockás világ blogról

Ma van a Ferragosto (feriae Augusti”-ból ered, ami annyit jelent, hogy augusztusi pihenés). 
Az ünnep eredete nagyon régre nyúlik vissza, még Augustus cézár rendelte el, és a célja az volt, hogy augusztusban legyen egy hosszabb periódus, amikor mindenki kipihenheti a korábbi hetek, hónapok fáradalmait. Ilyenkor be kellett zárni a hivatalos helyeket (és ezt a jó szokást az olaszok máig örzik, nincs suli (pl nyelviskola), az ülzetek 3/4-e zárva van egész héten...). Az augusztusi ünnepek alatt az egész birodalomban lóversenyeket és más igavonó állatok közötti versenyt rendeztek, az állatokat is kivonták erre az időszakra a munka alól. Manapság a legtöbb városban gran’festa-val, pompás felvonulással és persze kiadós lakomákkal ünneplik e napot; fél Itália elindul a Tengerek felé; autóáradat lepi el az utakat.
 
A Nagyboldogasszony elnevezés a magyar nyelvben különvált a legtöbb európai nyelv használati gyakorlatától, mert Szent Gellért püspök (aki szintén olasz volt) a fehérvári beszédében Boldogasszonynak nevezte Szűz Máriát.
Van még egy lassan teljesen feledésbe merülő, ősi népünnepünk nekünk magyaroknak, amelyet régen Boldogasszony másnapjának neveztek. Ez augusztus tizenhatodika, tartalma  a magyar őstörténetig vezethető vissza. Egyes történészeink szerint ezen a napon történt, hogy a hét törzs vezérei Álmost fővezérré választották, neki engedelmességet fogadtak, és ezt vérszerződéssel pecsételték meg.
Sokan ezt a napot tartják a magyar nép születésnapjának, úgyhogy: boldog szülinapot magyarok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Minden vélemény számít!