1/24/2012

Babákok

Facebook-os felhívás:
SEGÍTSÉG AZ I.GYERMEKKLINIKÁNAK Kedves ismerőseim, sógornőmmel, Baginé Timkó Judittal egy felhívást indítunk a SOTE I.Gyermekklinika segítésére, nem kérünk pénzt, csak szakmai segítséget... Koraszülött osztályunknak keresünk olyan vállalkozó szellemű segítőkész Anyukákat, Nagymamákat és Hölgyeket, akik jó szándékból vagy jutányos áron (100-200ft) varrnának az osztályon tartózkodó koraszülött kisbabáinknak rugdalózókat és bodykat (kb 10-10 darabot különböző méretekben). Illetve kötnének pár kissapkát (22cm-es fejkörfogattól 32cm-ig). Sajnos a mai világban egyre több kisbaba látja meg korábban a napvilágot. A mi osztályunkon 400 grammtól (nem, nem hiányzik egy nulla) 6 kilóig fekszenek a kisbabák, akik valamilyen oknál fogva intenzív ellátást igényelnek. Sajnos sapkákat ekkora méretben nem lehet kapni, már jó pár helyen keresgéltünk, de hiába. A sapkákra azért lenne nagy szükségünk mert ezek a pici babák a fejükön keresztül nagyon sok hőt veszítenek, és a sapkákat ennek megakadályozására használnánk. Az anyagot mi beszereznénk, pesti viszonylatban személyesen, vidéki viszonylatban postán eljuttatnánk a méretekkel együtt. Minden segítséget nagyon köszönünk az osztályon fekvő és növekvő kisbabák nevében. Ui.: A segítőkész varrónőknek az elkészült ruhákról viselés közben fényképet tudunk készíteni a babák arcának kitakarásával (sajnos személyiségi jogok miatt arcukat nem mutathatjuk). Kapcsolat tartó: Baginé Timkó Judit (I.Gyermekklinika) Bagi Gabriella (facebookon mindkettőnk leinformálható).
 Kép innen
Ha Ti is szeretnétek segíteni, akkor szívesen megosztok minden információt veletek. Aki nem budapesti, akár nekem is elküldheti az adományait és majd eljuttatom/beviszem a Klinikára azokat is!  Olyan jó látni, hogy  a magyar egészségügyet számtalanszor lejáratták már, de akik igazán  lelkiismeretesek, azok itt vannak, hely állnak,  segítenek...minden tiszteletem az övék!
UPDATE (a facebook-os megjegyzést idemásolom): Sapi 3 méretben kellene 22, 28, 32-es buksira.  Hogy gyorsítsuk, és egyszerűsítsük a dolgot én azt javasolnám, saját fonalból dolgozzunk ;) A babazsákok ügyében nagyon lelkes lett Timi, azt írta, a 2 kg körüli babáknak nagy szüksége lenne ezekre, mert rajtuk 2-3 vastag takaró van. Az anyagnál az volt az irányadó, hogy puha legyen és ne kelljen vasalniuk. Gabriella Varga, a Marcipánból vannak nyugisabb színek? Zágonyi Zsuzsanna, szerintem ezek a sapik is tökéletesek! A feladat: konkrét jelentkezők sapira, babazsákra, határidő. Határidőnek szerintem elég 2 hét a sapkákra, hiszen nem nagy darabokról beszélünk. Valamit kihagytam?

23 megjegyzés:

  1. Szívesen kötök apró sapikat! Jó volt együtt horgolni a takarókat is! :)

    VálaszTörlés
  2. Kötök is, varrok is szívesen, amennyi belefér az időmbe....megkérdeznéd, hogy sapkából pl. csak kötött jó, vagy a nagyon egyszerű varrott is. Itt a link http://www.soulemama.com/mamatomamanewborncap.pdf , hogy milyen újszülött sapikat használnak még, ezeket nagyon egyszerűen és gyorsan szinte bárki meg tudja varrni...

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szívesen varrok...kötni nem tudok. Csak vki segítsen magyar nyelvű leírást találni. Megpróbálom a borsoo linkjéről is....
    Zsuzsa! Neked fogom elküldeni!
    Sajnos volt szerencsém ilyen picurokkal találkozni.
    A magyar egészségügyről: a veszprémi megyei körházban is állandó ruhahiánnyal küzdenek-nagy öröm volt, ha egy-egy kismama hozott be kinőtt ruhákat vagy kiskesztyűket. :(

    VálaszTörlés
  4. És ha valaki nem varrna hanem venne? Sokszor a használtruhásnál is lehet kapni annyira aranyos pici tipegőket, amiknek a cimkéjén rajta is van: for New Born baby...szerintem azokat nem sokat használhatták...:o)

    VálaszTörlés
  5. Timi, Nem tudom, szerintem azokkal az a baj, h nagyok. De megkérdezzük!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szívesen segítek akár varrásban, akár kötésben!!!
    Szükségem lenne méretekre és anyagmegjelölésre.
    Elérhetőségem:
    torteline.fodor.maria@gmail.com

    VálaszTörlés
  7. A newborn, az 3-3,5 kg-sra valo, nagy. Van a preemie, ami koraszulott meret, de nem biztos, hogy az eleg kicsi;-(
    Nagyon nagy segitseg lenne, egy pontosabb szabasminta, mert pl. en is aki olyan szerencses vagyok, hogy nagy, dagadt babaim voltak, nehezen tudom, hogy `mekkora` egy 2 kilos baba.
    Az otlet NAGYON jo, es hogy eszukbe jutott, hogy ebben segitseget kernek, az meg jobb.

    VálaszTörlés
  8. Sajnos én is csak annyit tudok, amit a levélben írtak. Valaki azt mondta, hogy akkora egy koraszülött feje mint egy nagyobb mandarin, vagy egy kisebb narancs. 22-28-32 cm-es legyen a sapi azt kérték, én szerencsére nem láttam ennyire pici babát, de kb akkora lehet a kicsi testük, mint egy padlizsán. Ha egy normál időre született baba feje 37 cm és a teste kb 40, akkor a 22 cm-es fejecskéhez nagyon picike a teste. Azt beszéltük meg, hogy csak olyat varrunk, kötünk, horgolunk...ami természetes alapanyagú, gépben mosható és nem kell vasalni.

    VálaszTörlés
  9. Ezt találtam még: http://www.make-your-own-baby-stuff.com/infant-cap.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hu, ez bombasztifikációs! Nagy köszi! Viszem is a facebookra!

      Törlés
  10. Sziasztok!
    Bármi "termék" jutna rám, varrás vagy kötés, nagyon szívesen csatlakozom, hiszen ez nekik tényleg nagy segítség, a sor végén említve pedig felemelő érzés nekünk:)! Nagyon édes a borsoo-linkje sapi, a természetes anyagon kívül szerintem még az a fontos mindegyiknél, hogy varrás, záródás ne essen hátulra, hiszen ezek a picik heteket fekszenek, s még forgatni sem igen lehet őket.
    A preborn szóra keresve mindenki talál a guglin százával képeket méretvételhez, persze az abortuszellenes és egyéb manipuláltak torzak lehetnek! Én egy ilyesmit fogok nézni legkisebbnek:
    http://caffeinatedtheology.com/biblical-framework-for-life-gods-prerogative/
    A végére pedig egy buta kérdés: ezek a babák nem mind inkubátorban vannak? Akkor meg inkább a vékonykább rugalmas pamutok a nyerő anyagok szinte mindenhez. Egy fentről bebújós body sem jó megoldás, sérülékenyek ezek a pöttömök...

    VálaszTörlés
  11. Kardos Merci írta a facebookon, aki egy Zala megyei Kórházban dolgozik szintén egy koraszülött osztályo: "Szép napot Mindenkinek! Az elmúlt éjszaka is dolgoztam :) Én nagyon várok arra, hogy valaki megszólaljon azok közül a lányok közül, akik segítséget kértek. Minden kórház más és más. Azok a gondolatokról, amik "menet közben" felvetődtek, elmondanám az én meglátásomat. A koraszülött babák, amig állapotuk igényli, addig incubátorban vannak melegn. Ilyenkor lóghatnak ki belőlük mindenféle csövek és kacatok, amik életben tartják őket. Ilyenkor egyáltalán nincsen szükségük semmi melegítő darabra, mert a hőt az incubátor biztosítja. Amikor életképesebbek ( "megerősödnek") annyira, hogy önállóan éljenek, akkor van szükség a melegítő ruhadarabokra. Abban egyetérthetünk, hogy ne legyen benne sok műszál. Az is biztos, hogy akár van saját mosodája egy kórháznak, akár bérben mosat, a fertőtlenítés nem maradhat el. Azért írtam tegnap, hogy nem nagyon érdemes drága fonalból kötni/horgolni, mert a fertőtlenítő mosás rövid idő alatt ugyis tönkreteszi - szépen mondva: megviseli - a munkánkat. Én a méreteken sem variálnék sokat. Pár centi igazán nem számít, mert a sapi pl. megnyúlik annyira, hogy beleférjen a buksijuk. Inkább kisebbet kötnék/horgolnék emiatt. A szinek? A formák? Kötős-e vagy nem? ....Lényegtelennek tűnő apróságok. Ahányan vagyunk, ugyis annyi félét fogunk kötni. ( A kötőről csak azért tettem említést, mert nem tilos a kötős sapi) Naponta öltöztetem őket. Igaz nálunk 1900-tól maradnak a babák ( a kisebbeket PIC-ben - koraszülött centrumokban gondozzák tovább - de van akkora rutinunk, hogy a nagyobb sapikat is (visszahajtva) rá tudjuk adni a kisebb babákra is. Más a kórház és más az otthoni öltöztetés, mosás....csak az irántuk érzett felelősség, gondoskodás legyen egyforma otthon és a kórházban is.! Amiből a saját gyermekem, unokám fejére nem kötnék sapit, abból nem kötnék a kórházi apróságoknak sem. A megítélés mércéje egyforma legyen :)) ...max. a kórházi sapi hamarabb tönkremegy :) Bocsi, hogy ennyire hosszú voltam, de én is arra vártam, hogy valaki megszólaljon a segítséget kérőktől. Nem szerettem volna fogadatlan prókátor lenni :)) Zalában élek. Kihez tudom majd eljuttatni a sapikat? Még valami....-ebben nem biztos, hogy egyetértünk - én lefényképezném a babákat és nem takarnám ki az arcukat...Név nélkül ki a csuda ismerné fel őket? Nekik nem személyiségi jogaik kell, hogy domináljanak, hanem joguk kell, hogy legyen az életben maradáshoz. Én így gondolom és érzem. Most pedig megyek az ágyacskámba tentikézni :)) Nektek pedig kellemes napot sikeres szervezést kívánok!"

    VálaszTörlés
  12. Szívszorító a parányi lábacskák látványa. Sajnos érintett vagyok/voltam én is. Kislányom 1230 g és 38 cm-el látta meg a világot, a kelleténél sokkal hamarabb. Ma már boldog 16 éves. Szegeden működik egy kis csoport, kötést, horgolást, varrást tanulunk "tanárnőnkről", aki karitatív jelleggel oktat bennünket a különböző dolgokra. Mintát, anyagot hoz, mi pedig (aktív nyugdíjasok) munkáink 80 %-át karitatív célra ajánjuk fel. Ha kaphatnánk egy kis útmutatást arra vonatkozóan, hogy a sapik kb. hány szemmel kezdődjenek, a babazsák milyen méretű, nagyon megköszönnénk. Vezetőnk, bár ő még aktív dolgozó, nagyon szívesen készít babatakarókat, igényes, szép kivitelben. Kizárólag uj anyaggal dolgozunk. Ha elfogadnák felajánlásunk, kérjük Önöket, az alábbi email címen vegyék fel velünk a kapcsolatot. martamama1@citromail.hu. Sok sikert kívánunk a szervezéshez: Molnárné Márta Szegedről

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Márta néni, csináltam egy oldalsávot, oda teszem azokat a leírásokat, amiket nekem is adtak, illetve a sajátjaimat! http://zsuzsasagok.blogspot.com/p/koraszulott-sapka-leirasok.html

      Törlés
    2. molnár márta1/31/2012

      Kedves Zsuzsika!
      Hagytam megjegyzést a gmail címén, a babaruhákkal kapcsolatban. Üdvözlöm: Márta

      Törlés
    3. Márta néni, írtam e-mailt!

      Törlés
  13. Ó, de kár, hogy ez nekem teljesen kimaradt! :o( Pedig szívesen horgoltam volna sapikat én is.

    Az István kórházban az én fiaimnak 10-es kötőzőpólyából készítettek sapit. :o) Levágtak egy megfelelő méretet, félbehatották és a tetejét megcsomózták. Még mindig megvan, annyira kedvesnek találtam az ötletet.

    VálaszTörlés
  14. Sziasztok!
    Mi is érintettek voltunk mini bébivel kapcsolatban, bár - szerencsére - a mi lányunk nem extrém kis súllyal született és a hosszúsága is inkább az átlaghoz közelített. (manapság - 4 éves lesz áprilisban, inkább átlag feletti a magassága :))Mi az ÁEK-ban a PIC-en voltunk 10 napig. Ott is hihetetlenül mini babák voltak. Az jutott eszembe, hogy nyílván nem csak a SOTE részlege szenved a ruhahiánytól. (Emlékszem Emmán is lógott minden kis rugdalózó, amit ráadtak, pedig 49cm volt.) Talán ezt a kezdeményezést ki kellene terjeszteni - akár országos szintre - mert a nagyobb városokban a szülészeteken van koraszülött osztály. Nyílván nekik sincs kolbászból a kerítés. Nagyon sokan álltunk neki varrni, kötni.... sok kis sapka, ruha fog elkészülni a jövőben és vétek lenne csak egy helyre felajánlani. Valahogy fel kellene osztani a készletet.... így más kórházi osztályoknak is segíteni tudnánk. Mi Emma születése óta az ÁEK PIC részlegénél működő alapítványra utaljuk az 1%-ot, de tartok tőle, hogy a ruhavásárlás az utolsó, amire költenek az oda befizetett összegekből.
    Nem tudom mit szóltok hozzá... csak egy ötlet volt.
    Ha valakinek tetszik az ötlet megtalál a timeagallard@gmail.com címen

    VálaszTörlés
  15. Vinkovics Anikó2/11/2012

    Sziasztok!
    Mi is érintettek voltunk a dologban! És tudjuk, micsoda probléma ezeket a töpörtyűket öltöztetni! Nagyon szívesen csatlakoznánk a felhíváshoz. Kötés, horgolás és varrás témában is ! Örülünk, ha segíthetünk!
    elérhetőségem:
    vinkoczi@freemail.hu

    VálaszTörlés
  16. Én is csatlakoztam, és kötöm, horgolom a sapikat, és varrom a kis ingeket. Én a KORE titkárral kerültem kapcsolatba.

    VálaszTörlés
  17. Csak most akadtam erre az írásra. Aktuális még? Szívesen kötnék kis sapkát! Fejkörfogat és sapi magasság kéne és egy e-mail cím, hogy felvegyük a kapcsolatot a továbbiakról. Van itthon fonalam, nagyon szívesen dolgozok abból! Üdv.: Judit

    VálaszTörlés
  18. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  19. Szia Judit, volt erre egy közös csoportunk a facebookon, de már az is megszűnt. Nagy valószínűséggel, nincs szervezett közös ruhaadományozás :-(

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!