4/21/2011

Válságkonyha

Szegény ember vízzel főz. És milyen finomakat :-) 
Bár, ha őszinte akarok lenni, a tipikus egyszerű népi ételek ma már semmivel nem olcsóbbak, mint más ételek. Mert nincs semmiből itthon, mindent meg kell venni hozzá. Az én kamrám a piacon van:-) A héten egyszer már készítettem máglyarakást, mert volt itthon pár száraz zsömle, de az sem volt olcsó mulatság vennem kellett hozzá: tejet, tojást, diót és almát (majdnem 1000 Ft-ot hagytam ott a piacon, mert nem akartam kidobni 5 száraz zsömlét). Ennek ellenére sokszor jobban esik egy ilyen egyszerű vacsora, mint valami puccos étel, és ezzel nem vagyok egyedül, hanem mások is szeretik az egyszerű ételeket:-)

Ha van kedvetek próbáljátok ki ti is, nem bonyolult elkészíteni a kenyérlángost (langallót, pompost), tuti a siker. Más dolgotok nincs, csak szemlesütve bezsebelni az elismerő szavakat :-)

5 megjegyzés:

  1. Az a két gerezd foki különösen jól mutat a képen :)
    Én töki pompost szoktam sütni, a fokhagymás tejfölre császárszalonna, három fej lilahagyma és sajt jön; a gyerekeim azt mondták rá, ez a magyar pizza :)

    VálaszTörlés
  2. Igen, a töki pompos ennek az ünnepi változata :-) Én is nagyon szeretem a töki pompost, szoktam olyat is :-)

    VálaszTörlés
  3. A máglyarakás neked egyszerű vacsora???? A legkedvencebb édességem, de anyósom egyszer elmesélte hogyan készíti...sosem fogok nekiállni az 100...

    VálaszTörlés
  4. Ahogy én csinálom nem nagy kunszt! A megszáradt kiflit/zsömlét/kalácsot leöntöm cukros-vaníliás tejjel (ha van elég tojás, vízgőz felett tojássárgáját keverek bele), én ilyenkor szórom bele a darált diót (mert azt szeretem, ha sok a dió benne), beleteszem a kivajazott tepsibe teszem, réteszem a vékonyra szeletelt almát, én egy kicsit beteszem a sütőbe, hogy az alma ne legyen ropogós. Utána felverem a tojásfehérjét, kicsi baracklekvárt teszek bele, ráteszem az almás kiflire és pirosra sütöm. Lehet, h nem ez az eredeti recept, de én így szoktam! (Ha nincs kedvem ennyit bajlódni, piskóta alapot készítek, liszt helyett beleteszem a kiflit, és egy kis meggyet szórok bele.) Leírni hosszabb volt, mint elkészíteni :-)

    VálaszTörlés
  5. Probalom utolerni magam, csak most latom, hogy elkeszitetted; nagyon guszta lett! Jovo heten jon latogatoba egy baratnom es hoz libazsirt, legkozelebb azzal kenem meg. (Koszi a linket!) Megyek, olvasom a tobbi bejegyzesedet, amikrol lemaradtam!

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!