4/22/2013

"adj egyet ajándékba"


Fantasztikus kezdeményezés indult el itthon, körülbelül egy hónapja. Egyre többen osztották meg a Facebook-on a "Suspended Coffee-s" (felfüggesztett kávé) történetét, ami valakinek szöget ütött a fejébe, és megpróbálta átültetni a magyar gyakorlatba. A történet egy az egyben idemásolva a Facebook-ról:

Az alábbi történet jobban felmelegíthet téged, mint egy forró ital egy hideg téli napon. Egy barátommal betértünk egy kis kávéházba. Miközben leadtuk a rendelést két vendég lépett be és ment egyenesen a pénztárhoz. „Öt kávét kérünk. Kettőt magunknak és hármat felfüggesztve.” Kifizették a rendelést, fogták a két kávét és elhagyták a kávézót.
Mi az a „felfüggesztett? - kérdeztem a barátomtól.
Várj egy kicsit és meglátod. – válaszolta.
Ismét bejött néhány ember.
Két lány kért egy-egy kávét, fizetett majd távozott.
Ekkor három ügyvéd lépett be.
Kértek hét kávét. Hármat saját részre és négyet felfüggesztve”.
Amíg azon töprengtem, mégis mire szolgálnak ezek a „felfüggesztett” kávék, élveztem a kellemes napos időjárást, és gyönyörködtem a kilátásban, ami a hangulatos térre nyílt.
Hirtelen, egy kopott ruhákba öltözött, koldusnak látszó férfi lépett az üzletbe, és kedvesen a pincérhez fordult. „Van egy felfüggesztett kávé a számomra?„ Ekkor megértettem. A vendégek előre kifizetnek egy vagy több kávét a saját fogyasztásukon kívül, amelyet megkaphatnak azok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy saját zsebükből vásároljanak maguknak egy meleg italt.
Ez a kezdeményezés Nápolyból indult útjára és terjedt el a világ számos országában. Néhány helyen nem csak kávét, hanem szendvicset vagy akár egy komplett étkezést is előre lehet fizetni.
A magyar csoport március 28-án kezdett tevékenykedni, és szinte félóránként kerülnek fel az oldalukra a +1-et felajánló helyek (és ez a +1 nem csak kávé, hanem fagyi, péksütemény, színházjegy, füzet), köztük van már az Örkény színház, a Közlekedési Múzeum, és nagyon sok kávézó, az egyik közel van a munkahelyemhez. Az egésznek az a lényege, hogy ha olyan helyen vásárolsz, ahol kint van a +1 matrica az ajtón, és megteheted, fizethetsz még egy kávét, kiflit, sütit, és a blokkot a pénztáros félreteszi egy dobozba, ha jön valaki, aki rászorul, nekiadja ingyen azt, amit te kifizettél. Az egész azon a feltételezésen alapul, a boltos ismeri a saját környékét, és meg tudja ítélni, ki az, aki valóban rászorul. És bármilyen meglepő, a dolog működik, itthon is :-) Rengeteg "szolgáltató" lép be naponta, és ragasztja fel büszkén a matricát, sokan adnak +1-et ajándékba, érkeznek a történetek a jó helyre került sütikről, kávékról.
Itt egy folyamatosan bővülő lista és térkép a helyekről: kattints ide!
Az ilyen dolgok visszaadják az emberekbe vetett hitemet.

5 megjegyzés:

  1. Ez tényleg fantasztikus. Csak a rászorulókat is kellene tájékoztatni valahogyan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahol dolgozom, a gazdag negyed mellett van egy hajléktalanszálló...Láttam már onnan kijönni rászorulót, ahol kint van az csésze matrica :-D Majd jobban figyelek, hogy valóban tudják, hogy ott ki van nekik fizetve egy apróság, vagy csak arról jöttek :-D

      Törlés
  2. Az eredeti történetet én is olvastam (talán éppen Nálad?), és azon gondolkoztam, milyen jó lenne ezt itthon is megvalósítani! Olyan jó, hogy elmondtad: működik! Igen, az emberek között nagyon sok jó ember van, csak teret kell nekik adni, hogy kimutathassák! :)))

    VálaszTörlés
  3. ez nagyon szép ötlet!

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!