7/25/2012

Örökség, bolhapiac, vintage

Van néhány olyan horgolt terítő, futó nálam, amit még a Nagymamám horgolt, mindegyik nagyon tetszik és nagyon jó állapotban van, de nem tudtam használni, mert semelyik asztalomra nem passzolt. Vettem az IKEAba egyszínű anyagot, az asztalomra szabtam egy abroszt, és a közepére rávarrtam a Nagymamám horgolását.
Helsinkiben a bolhapiacon vettem 12 feles poharat, pont olyan gyertyatartó lesz belőle, amilyet mindig is szerettem volna: egyszerű, vékony falú és üveg. Amikor a terítőt szabtam, az anyagból leesett egy jókora csík, amit sajnáltam kidobni. Simán beráncoltam és a gyertya köré csavartam...
 
 
 
 
Különböző blogokat olvasva teljesen elbizonytalanodok, mit nevezünk retronak, vintage-nek, mint shabby chic-nek és mi az, ami vidéki stílusú...Számomra a vitage az, ha egy tárgyat nem az eredeti funkciójában használunk, pl tonett székből éjjeli szekrény lesz; szekérből virágtartó és a röviditalos poharakból gyertyatartó...
A képek este készültek telefonnal...bocs a minőségért!

8 megjegyzés:

  1. Jó ötlet a recycling. Tetszik a hangulata és a színvilág. Úgy látom a háttérben egy horgolt párna is leledzik. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szeretem az újrahasznosítást! Igen, jól látod, az egy horgolt párna:-)

      Törlés
  2. szép lett a szobád. a színek nagyon kellemesek, mindig is tetszett ez a stílus, ügyesen kialakítottad ezt a kis sarkot, a képek sem rosszak, különösen az utolsó kettő. ja és én észrevettem egy kíváncsiskodó rénszarvast is...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden homokszínű most, valami színes kellene a halványsárga falra. Elkezdtem egy pasztell-színű 3 szög buntingot varrni, remélem hamarosan befejezem. Igen, a jávorszarvas gyűjteményem legújabb darabja (amit turiztam!) is ott ül a sarokban...:-)

      Törlés
  3. Nagyon tetszik a gyertyatartós ötleted!!! :o)
    Ügyi vagy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :-) Amikor a bolhapiacon mondtam a lánynak, h gyertyatartónak viszem, kamillázott rendesen :-D

      Törlés
  4. Csodás!!! Nagyon ügyes vagy!
    És egy kis vintage story...

    És, hogy tulajdonképpen mi is az a vintage? A „vintage” szó eredetileg a borászatban volt használatos, például a portói borokat nevezték így: a Porto Vintage egy „évjáratos” bor a kiemelkedően jó és ekként kihirdetett évek terméséből. Két-három évig nagy fahordókban, majd közel húsz évig palackban érlelik. A bor régiségére, és minőségére utalva nevezték vintage-nak, majd ugyanezen jellemzők miatt honosodott meg a kifejezés a divat és a lakberendezés világában is.

    A vintage szó a 20-as évektől a 70-es évek közepéig viselt öltözékekre, kiegészítőkre és lakberendezési tárgyakra vonatkozik.A retro viszont az 1975-től a 90-es évekig divatos holmikat jelenti.
    Vagyis, a vintage nem retro és a retro nem vintage!


    A vintage stílus jellemzői:
    • játékos stílus, a különleges, régi darabokat újakkal párosítja, valamint izgalmas kiegészítőkkel, eredeti és egyedi összeállítást alkotva, vagyis izgalmas, vicces, olykor infantilis, szexi, csajos, vidám és merész.
    • a tárgyak összhatásukban régiesnek, vagy használtnak tűnnek. A lényeg a tűnik szón van, mert egy vadonatúj darab is kelthet használt hatást, ami a vintage stílus egyik alapjellemzője,
    • a színek csak a lakástextileken tarkák, maguk a használati tárgyak, bútorok egyszínűek és jellemzően világosak, pasztell színűek, vagy nagyon finoman és visszafogottan díszítettek. A környezet így kiegyensúlyozottá, nyugodttá válik.
    • az anyagok tekintetében a természetes anyagok, a meleg színű fák, kosarak, cserepek dominálnak.
    • a régi fényképek, grafikák, akvarellek a stílus fontos kiegészítői
    • ez a nosztalgikus irányzat számos stílus jegyeit viselheti magán. Az ide sorolható tárgyakat, kiegészítőket nem lehet egy katalógusból lemásolni – jó adag kreativitás szükséges a melegséget árasztó hangulat kialakításához.
    • a régi holmik eredeti funkciójától eltérő használat (például, a sufniból kimentett széket használhatjuk éjjeli szekrénynek, vagy a régi fém sütisdobozt virágcserépnek)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Wow! Ez igen! Nagyon köszönöm ez a remek kis összefogalalót!!!!

      Törlés

Minden vélemény számít!