7/03/2012

Háztáji extrémsport

Ma munka után fogok paradicsomot karózni. Még este is elviselhetetlenül nagy a forróság, de már olyan nagyok a paradicsomok (van amelyik már piroslik :-)) félek, hogy eltörik az ág a súly alatt. A paprikáról sokan lebeszéltek és rémhíreket hallottam arról, hogy a paprika nem terem mert kényes növény. A paradicsomhoz képest csenevész kis palántáim virágba borultak, sőt, már van egy paprikagyerekem is :-) Melléjük is kell karót tennem*.

Anyukám rosszul van ebben a nagy melegben.  Ebben a hőségben kivonatozni Gödöllőre és visszajönni, városi extrém sport... Minden értéke jó (vérnyomás, cukor), de szó szerint ki van ütve, annyi ereje alig van, hogy felüljön az ágyban. Tegnap felhívott az Otthon főnővére, félő, hogy nem éli túl ezt a hőséget. Rögtön kiszaladtam hozzá (mondtam már, hogy a világon nekem van a legmegértőbb főnököm?) kicsit feltuningoltam (megetettem, megitattam), most valamivel jobban van. Hála az Úrnak.

Félelmetes, hogy egy félmondat valakitől, akitől ezt a bizonyos félmondatot már sosem vártam volna, mennyire meg tud lepni. Tegnap a nővéremmel elmentünk a Tescoba  az autójával (az Otthontól kb 5 km-re), hogy közösen bevásároljunk az anyunak. Az egy dolog, hogy  úgy indultunk el, hogy mindent közösen veszünk, végül semmit nem fizetett bele, de nagyon meglepődtem, amikor a benzinpénzt kifizettette velem. És közölte, hogy az is nagyvonalú ajándék volt részéről, amikor pár alkalommal kivittük hozzá az anyut: mert az ő lakásában koptak a bútorok, az  áramját fogyasztottuk... Itt jegyezném meg, hogy amikor vásároltunk, mindig többet fizettem, mint a fele, és a húsvéti nagytakarítást is velem csinálta meg.... de az tök természetese, mert nekem végtelen az energiám és csiliárdos vagyok ...:-P Próbálom nem címkézni őt, próbálom elengedni a vágyaimat (család, testvér témakörben), próbálom kiverni a kedvesnek nem mondható szavait a fejemből.  Próbálom a keserűségemet, csalódottségomat letenni és nem vádlón gondolni rá. Próbálok felülemelkedni saját sértettségemen, és próbálok lehiggadni. 

* SzembeSzomszédom egy középkorú nő, aki számomra sokszor elég furán viselkedik. Néha olyan, mintha terhelt lenne, néha meg csak olyan, mintha nem tudta megtanulni az élethez szükséges dolgokat. Ő is belelkesedett a palántáimat látván, szerzett palántákat magának, el is ültette, szépen nőnek is azok. Viszont SzembeSzoméd palátáit felveri a gaz, mert nem gyomlálja ki. Már nehezen lehet megkülönböztetni melyik a paradicsom és melyik a gaz. De a múltkor mondta nekem, hogy látja, én karózom  a paradicsomokat, ő is keresett kis botokat és odatette a palánták mellé. A 40 cm-es palánták mellé kb 15 cm-es ágakat szúrt, és ennyi. Nem kötötte rá a palántákat. Nagyon meg volt lepődve, hogy a karó a támaszték, és a szárat rögzíteni kellene a támasztékhoz. Én az apukámtól láttam ezt, és a kacsolást is. Aki nem ismeri a kacsolást, annak itt egy videó: http://www.youtube.com/watch?v=s205KQdrCb0

5 megjegyzés:

 1. Jaj, Zsuzsikám! Hirtelen nem is tudok mit mondani! Számomra elképzelhetetlen, hogy a testvér ilyen is lehet!!! Nem is értem. De gondolj mindig arra, hogy Te bármikor bele tudsz nézni a tükörbe, anélkül, hogy szembe kéne köpjed magad!!! És segít a hitünk is, még ha vannak nagyon nehéz napjaink is!!!!
  A paradicsompalántáidhoz én annyit írnék, hogy mi sokkal később ültettük el, mint kellett volna, és még nem is virágzik. De jó nagy!! Koktélparadicsomot szórtunk el, mert azt nagyon szeretik a gyerekek. Kíváncsi vagyok, mi lesz belőle. Most már kb. 60 centisek.
  Anyukádért imádkozom!!!! Ölellek!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Zsuzsikám, köszönöm az imádságot és az együttérzést! A koktélparijaitokhoz tippek MonJardin-tól (tőlük vettem a magokat, majd beszámolok milyen az ízük :-)
   - Balkontermesztésben hetente egyszer, 10 L öntözővízhez, 2 csepp Bérescsepp ;)
   http://www.facebook.com/groups/118469888242442/#!/photo.php?fbid=258264360952757&set=a.107268242719037.15382.107216229390905&type=1&theater
   - minden locsoláskor, ha minimális is a mennyiség, de tápoldatot kell a vízbe tenni
   http://www.facebook.com/photo.php?fbid=251960774916449&set=a.107268242719037.15382.107216229390905&type=1&theater

   Törlés
 2. Őszintén sajnálom Zsuzsa, hogy a testvér (vér szerinti) sokszor nem testvér. Tanácsot adni nem tudok. Teljesen megértem az érzéseidet. Sajnos, ez a mi családunkban (nem az én apró kétszemélyesemre gondolok) sokszor előfordult. Mióta a nagyszüleink meghaltak, feje tetejére állt minden, és egy ember tett róla, hogy szétbombázza az egész nagy családot kénye-kedve szerint. Ezért évek óta nincs már családom (rokonságilag), de nem csak nekem. Hiányzik a nagy család, és bizony sokszor megterhelődök miatta. Sokszor próbálkoztam felvenni a kapcsolatot velük, de elzárkóznak teljesen, pedig közülük való a fiam keresztanyukája is. A legrosszabb az, hogy semmit nem tettem ellenük soha, és nem is tudnak mit mondani a szemembe, és mégis ez van...
  Számomra is érthetetlen, ha egy családban ilyen van. Nekem a család mindig is egy nagyon szoros kapcsolatot jelentett. Összetartást jóban-rosszban. A nagyszüleim ezt még élték, de úgy látszik, sok embernek ez már nem érték.
  Kívánom neked, Zsuzsa, hogy Atyánk adjon neked szeretetet, türelmet, szelídséget és legfőképpen békességet az ilyen családtagok elhordozásához. És azt, hogy ne fáradj bele.
  Puszillak

  VálaszTörlés
 3. Az extrém sport a megbocsátás. Sok erőt hozzá!

  VálaszTörlés
 4. Kívánok erőt, türelmet - minden(ki)hez!

  VálaszTörlés

Minden vélemény számít!