6/25/2012

Babzsák puff, Kiri, semi freddo

Ezen a hétvégén megvarrtam 2 babzsákpuff külsőt és belsőt,  ajándékba viszem Helsinkibe. A leírást Annánál találtam, azt variáltam azzal a puffal, amit a WAMPon láttam. Én a közepére varrtam a zipzárt (a WAMPos nak a közepére varrták, és azt praktikusabbnak találtam, mert nem karistolja össze a parketát), a körök átmérője 50 cm, az egyik puff 35 cm magas, a másik pedig 30 cm, így az egyiket lazábbra tömjük majd, és igazi babzsák puff lesz belőle :-) A barátnőm színes anyagból kérte a puffokat, én az IKEAból ezt választottam:
A WAMPos puffok több egyszínű blokkokból voltak (pl. alja, teteje sötétlila; az oldalán a húzózáras rész bordó, a befejező rész pedig zöld), mert ezt a mintás anyagot nem lehetett jól szabni, elcsúsztak a rendezetlen minták. Első próbálkozásnak nem rossz a puff, tény, hogy vidám és színes (ilyet kértek) ... de az igazat megvallva kissé kaotikus lett :-D (képet majd Helsinkiben készítek, amikor kitömjük a polisztirol golyókkal).

Mér kb 1 hónapja befejeztem a Kiri kendő kötését, de nem volt lelki erőm blokkolni. Most ezt is megtettem, a befogója 61 cm, az átfogója 122 cm. Ajándék lesz kedvenc unokanővéremnek, aki kb 150 cm, és neki ez a nagyság ideális. Színe rozsdabarna, a fonalat ajándékba kaptam, mikroszálas kevert fonal, 4-es tűvel kötöttem.

Nagyon szeretem az egyszerű vanília fagyit gyümölccsel. Szombaton semi freddo-t készítettem. Ez egy olasz édesség, azt jelenti félig fagyott, rengeteg gyümölcs van benne és sok tejszínhab, ami miatt nehez tud megfagyni, sőt nem is kell fagyosan enni, pont az a lényege, hogy csak félig van megfagyva :-) (A fagyasztóból tálalás előtt 10 perccel érdemes kivenni, hogy lágy és krémes legyen.)

60 ml kávé
100 gramm mascarpone
350 ml tejszín
80 gramm tojássárgája (ez kb 5db)
80 gramm cukor
Először kávét és a cukrot öntsük egy nagy fenekű fazékba, keverjük össze, és forraljuk fel. Tegyük bele a tojássárgákat egy tálba, és vízfürdő felett verjük fel azokat, amíg habos nem lesz, majd óvatosan csorgassuk bele a cukros kévét,  és hagyjuk kihűlni. A tejszínhabot  "Semimontate" kell felvernünk, azaz, amíg elkezd  a tejszín növekedni, de nem kell túl keményre verni! Öntsünk 2 evőkanál tejszínhabot a mascarponéhoz, és apránként keverjük a tejszínhabot a mascarponéba, egy nagyon lágy krémes masszát apunk. Nagyon óvatosan öntsük a mascarponés-tejszínhabos keverékbe a tojássárgájával elkevert kávét. Öntsük a keveréket poharakba és tálakba, és tegyük a desszerteket a mélyhűtőbe legalább 5 órára. Ne felejtsük el a tálalás előtt 10 perccel kivenni a fagyasztóból, kávészemekkel és tejszínhabbal tálaljuk.

Én ezt a receptet használtam, de nem tettem bele kávét, mert csak egy vaníliás krémet szerettem volna, amit sok gyümölccsel tálaltam.

9 megjegyzés:

  1. Zsuzsi, az Anna linkje ne tekinthető meg, nekem azt írja ki hogy az oldal tartalmazz valami linket amin kártékony tartalom van:-(((( egyébként nagyon fincsi lehet a semifreddo-d:-)))

    VálaszTörlés
  2. Tök jó ez az IKEA-s anyag!!! És ez az édesség?! Még sosem ettemilyet-biztosan nagyon finom lehet! Hogy Te milyen ügyi vagy!!!

    VálaszTörlés
  3. olyan szép, vidám anyagot választottál. és hogy nálad mindig találok valami finomat. én biztosan kipróbálom kávéval is :) köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  4. Puff, wow! Nagy álmom nekem is egy hasonlót készíteni. Le a kalappal, nagyon ügyes vagy! Biztosan vidám lesz a helsinki barátnődék minden napja a színes anyag láttán. :) A fagyi meg nyami a sok-sok gyümölccsel, biztosan fincsi lehetett.
    Hát igen, a blokkoláshoz sok erő kell, de örülök, hogy kaptál hozzá kedvet. :)

    VálaszTörlés
  5. Máskor a receptet is tartalmazó bejegyzésedet nem fogom este 10-kor elolvasni. Most azonnal szeretnék egy ilyet!
    A babzsákfotelek is nagyon jók! Én is gondolkozok valami hasonlón.

    VálaszTörlés
  6. Azt hittem, hogy ezt a smeiferddot mindenki ismeri :-) Igazán örülök, hogy újdonság volt ez nektek!
    A babzsákpuffot megvarrni nem nagy durranás, aki szeretne nyugodtan kezdjen neki :-) Én a 2 puffhoz 3 méter anyagot vettem ( 3 m a belsejéhez és 3 méter a külsejéhez), de 2 méter is elég lett volna!Még gondolkodom, hogyan lehet tökéletesíteni, mert valami olyan megoldás kellene, hogy ne a közepén menjen a zip (nem túl szép). Kb 2 hét múlva meg tudom mondani mennyire praktikus ez a méret amiket szabtam! Aki meg tudja nyitni Anna blogját, elég jó leírás van hozzá. Ez is nagyon jó, bár angolul van a szöveg: http://www.livingwithpunks.com/2010/05/tutorial-land-of-nod-inspired-floor.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezeket most találtam, hátha segít :-)
      Másik szabásminta tutoriál:
      http://www.soyouthinkyourecrafty.com/1999/01/rollie-pollie_28/
      Zip láthatatlan bevarrása:
      http://www.threadsmagazine.com/item/3728/sewing-in-a-zipper/page/all

      Törlés
  7. Ha a legmenőbb és legkényelmesebb babzsák keresi, látogasson el a babzsaksziget online áruházunkra. Itt kap egy izgalmas, különböző színű, méretű és alakú babzsákot.
    Babzsák

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!