4/03/2012

Törékeny csodák


A hagyományoknak megfelelően a lányok nagypénteken szervezték meg a húsvéti tojásfestést. Ezzel kezdődött a húsvétra való felkészülés, amit a böjtölés előzött meg a vallásos családokban. A húsvéti ajándékozás a reformátusok komázásából ered. Nálunk máig az a szokás, hogy a keresztszülők megajándékozzák a keresztgyereküket. Az ajándék a hímes tojáson kívül édesség és gyümölcs, amit komatálnak neveznek. Ezzel a húsvéti ünnepet lezáró fehér vasárnapon is találkozunk. Ez egy héttel húsvétvasárnap után van, és a szokás szerint ilyenkor a barátok küldenek egymásnak süteményből, gyümölcsökből, és bort is küldenek egymásnak. A szokás lényege az életre szóló barát kiválasztása és az erről való megemlékezés.
A húsvéti asztal hagyományos, visszafogott, gyönyörű és igazi díszei a hímes tojások! A komatál valahogy kimaradt az életemből, de vissza kellene hozni ezt a szokást!
 
Ti hogyan és mivel festitek a húsvéti hímes tojásokat?
Én így (hátha valakinek segítség lesz) : először kifújom/keményre főzöm a tojásokat, majd elkészítem valamelyik főzetet és megfestem velük a húsvéti hímes tojásokat :

Kamilla - zöldessárga
Főzzünk 6 dkg kamillavirágot fél liter vízben körülbelül fél órán át, míg színt nem kap. Öntsünk hozzá egy evőkanálnyi ecetet, majd áztassuk bele a tojásokat 15 percig.
Vöröshagyma - barna
Fejtsük le a hagyma héját és főzzük fél liter vízben körülbelül fél órán át . Némi ecet hozzáöntése után tegyük bele 8-15 percre a tojásokat attól függően, milyen színt szeretnénk.
Fekete tea - barna
Tegyünk 12 dkg fekete teát fél liter vízbe és tegyük fel 15 percre főni. Fél teáskanál ecet hozzáadása után áztassuk bele a tojásokat 8 percre. 
Áfonya - bíbor
Forrázzunk le 15 dkg áfonyateát majd 5 perc elteltével tegyük fel újra forrni az egész teát és főzzük benne a tojásokat alacsony tűzön 15 percig. Ha sötétebb színt szeretnénk, amikor levettük a tűzről, még hagyjuk állni a tojásokat az edényben.
Cékla - lila
Reszeljünk le két jól megtermett céklát, és ezeket főzzük fél liter vízben több, mint fél órán át. Adjunk hozzá egy evőkanál ecetet, majd tegyük bele a tojásokat 10-15 percre attól függően, hogy milyen sötét színt szeretnénk. 
A festés után akár szalonnabőrkével be is kenhetjük a tojásokat, hogy jobban ragyogjanak.

Érdekes székelyföldi tojásfestési  mintákért katt ide! Örömteli tojásfestést kívánok!

9 megjegyzés:

  1. a nagymamámtól tanultam: egy-egy szép levelet teszünk a tojásra, harisnyába kötjük, vöröshagymalébe áztatjuk. a hagymalé a harisnyán keresztül is megszínezi a tojást, ha levesszük a harisnyát, a levél helyén világos marad a tojáshéj.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hiszem ezt hívják berzselésnek. Nagyon egyszerűnek tűnik, de nem az, (nekem ez sosem sikerül, pedig a petrezselyem levelével olyan gyönyörű minták lesznek)!

      Törlés
    2. a harisnyát nagyon szorosra kell tekerni és megkötözni, így nem kerül a levelek alá festőlé.

      Törlés
  2. Mi gyerekkoromban "rajzoltuk" a tojást. Gyertyával rárajzoltuk a mintát, utána tettük a "festékbe" - emlékszem, általában hagymahéj-főzetbe, és a gyertyás részt nem fogta be a festék, így szép mintás lett a tojás :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha ott nőttél fel, ahol most laksz, akkor néprajzilag gazdag kincseket látsz/láttál! A jó íróka nagy kincs! Próbáltátok a lila hagymahéját is? Annak milyen a színe?

      Törlés
  3. Zsuzsa,nagyon köszönöm ezt a szuper összefoglalót!!!!!!
    A tojások gyönyörűek!
    Én hagymahéj levével festem a tojásokat, de idén próbálkozom más természetes színnel is, remélem.:)
    Ezt nem tudtam,hogy nagypénteken festették a tojást.Így fogom én is: vettem ki szabit aznapra, az istentisztelet pedig este lesz.
    És én évek óta sütök mézeskalács tojásokat.HA lesz rá időm sütni,akkor tartok bemutatót..)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És azért piros, mert Jézus kiontott vérét szimbolizálja! A minták pedig szerelmi üzenetek (így mondta el egy lány a fiúnak, hogy tetszik-e neki vagy sem-sajnos többet nem tudok, pedig érdekes lenne, melyik minta jelent "igen"-t és melyik "nem"-et...). Mi is este megyünk istentiszteletre. A mézes-tojásaidra nagyon kíváncsi vagyok, annyira szépek tudnak lenni!

      Törlés
    2. mi is mindig nagypénteken festjük a tojásokat! Mammka, kíváncsi lennék a mézeskalács tojásokra! a recept a karácsonyi mézesé?

      Törlés
  4. A komatál az nagyon-nagyon kedves szokás így olvasva!Jó,hogy leírtda,hogy mik vannak benne, ezt sem tudtam.

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!