4/16/2012

Körös körül

Hányszor hallottam ezeket "a sapka kötés  körkötőtűvel rém egyszerű", "sokkal könnyebb, mint gondolnád" , "hidd el, nincs benne semmi misztikus"... sajnos csak angol nyelvű videókat, leírásokat találtam a neten, a térlátásom pedig híresen rossz...szóval addig amíg Orsolya meg nem mutatta a magic loop technikát, addig el sem tudtam képzelni hogyan lehet körkötőtűvel körben kötni.
Kedves kötős barátnőm (Zsuzsi) aki cső profin  köt és horgol, vele készítünk magyar tutoriált, hátha másnak is csak egy kis láncszem hiáhyzik, ami miatt az angol leírásokat nem tudja követni. Van videó is a kezdésről. Reméljük segít ez a kis képes összeállítás azoknak, akik még nem mernek körkötőtűvel sapkát (kesztyűt, zoknit, kardigán ujjat...) kötni.
Szükséges eszköz a magic loop technikához minimum 60 cm-es körkötőtű, aminek hajlékony a kábele  (mi egyszerű teflonos kötőtűt használunk, de hallottam már, az Addi Turbo tűk állítólag nem jók a körben kötéshez, viszont a KnitPicks "Options" tűinek nagyon hajlékony vezetékei vannak, erre a célra fejlesztették ki).

Zsuzsi így kötötte a sapkát:
 

- Barka Gilice fonalat használt, 4-es körkötőtűvel kötötte, 47 cm-es fejkörméretre (1 éves kislányra való)
- Kötéspróbát készített (20 szemet vett fel, és kb 3-4 sort kötött sima-fordítottal).
- A szokásos módon felszedte a szükséges szemeket. 
- Megkereste a sor felét, félbehajtotta a kötőtűt és a szemeket széthúzta, a  damilt meghúzta , és a szemeket lehúzta a kötőtű két oldalán, és 2 hurkot alakított ki a kötés közepén. Így a felszedett sor 3 részre oszlik, tehát egy sort 2 részletben kötött végig, először az első felét, a damilt és a kötőtűvégeket átrendezve a másik felét is. Az utolsó szemet egyszerűen sima szemmel összekötötte a következő sor első szemével, a köztük lévő fonalszárat rövidre húzta, ezzel zárta a kört (Nagyobb munkáknál nincs is szükség két hurokra a munka két oldalán, elég egyetlen helyen meghajlítani a damilt.)
- Figyeltem Zsuzsit, a fonalat mindig feszesen meghúzta, hogy ne keletkezzen lyuk!
- Amikor a hurokhoz ért (ami meg is szűnik ezáltal), a kötőtű végét továbbhúzta, majd a szemeken ismét kialakította a hurkot, és folytatta a kötést a kötőtű másik felén is. 
- Nagyon fontos,  ne csavarodjon meg a kezdő sor a tűn! Arra kell figyelni, hogy mind a két tűn lefelé nézzen a szemek alapja és a tűk között se legyen a soron csavar.
- Körben kötésnél mindig a színén kötünk. A sima kötés nagyon kényelmes, mert az összes szem sima lesz.

7 megjegyzés:

  1. Sajnos nem csak egy kis láncszem hiányzik, hanem az egész Lánchíd. Ügyesek vagytok! :)

    VálaszTörlés
  2. Én is nagyon szeretek kötni, bár mostanában nincs elég időm ilyesmire. De sapkát nem tudok kötni. Igaz, még nem próbáltam :) Egyszer...

    VálaszTörlés
  3. No, ezt még egyszer elolvasom... mert hát hogy magyarul van, az biztos, mint az is, hogy nem tudom ám felfogni... :) De egyszer kell bekattanjon s akkor jó lesz! :)

    VálaszTörlés
  4. Nekem soha nem voltak zoknitűim, a korasapik kapcsán szóltak, hogy nem is kell. Megnéztem a Barkás videót és ma már nem tudom, miért is nem tudtam én ezt korábban :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Barkának is van magic loop tutorial-ja?! Ha megtalálom a liknet, bemásolom!

      Törlés
  5. Engem érdekelne az a kis videó is. :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Íme a videók, a Barkás talin készültek...hátérzaj megy ezerrel (nem tudom, hogy lehetne leszedni:-))

      Törlés

Minden vélemény számít!