4/05/2012

Birtokos eset*...

... avagy kertészkedés 40 liter földdel :-) A fűszermagok ültetése után elindult az agyamban a vezérhagya, a fűszerek mellé jó lenne egy kis saláta, na meg paradicsom is. A fészbukon találtam egy céget, írtam nekik, ők rögtön  válaszoltak... és még aznap (tegnap :-)) találkoztunk, vettem tőlük magokat, elhalmoztak ültetési tanácsokkal....konkrétan fél nap alatt megálmodtam magamnak egy kis konyhakertet, megvettem magokat és este 9-ig ültettem. Nagyon lelkes vagyok, remélem sikerült jó magokat vennem. Az igazsághoz hozzátartozik a konyhakert projekt annyira nem egyszerű (és nem is olcsó) ahogy én azt elképzeltem, de már legalább tudom, mit akarok (sok paradicsomot :-), és azt is, hogy csak a nyár végén derül ki, minek van esélye a kertünkben nagy cserépben. Vetettem: koktél paradicsomot, normál paradicsomot, paprikát, metélő hagymát, galamhegy salátát, sárgarépát, mentát, petrezselymet. Az egész (magok 3000 Ft, cserepek, föld 5500 Ft, tápszer 1000 Ft) 9500  Ft-ba kerül. Ha  bejön ez a konyhakert, jövőre a feléből is kijövök (nem kell megvenni a cserepet). Ha kibújnak a palánták, igyekszem használható képeket csinálni a telefonommal.
* szembeszomszéd előszeretettel nyúlkál bele a dolgaimba, szerencsére tegnap este ültetés közben összefutottunk a lépcsőházban és igyekeztem jó sokszor elmonani, hogy ezek az én cserepeim, nyáron az udvaron lesznek, én gondozom, nekem teremnek majd...

11 megjegyzés:

  1. Már várom a fotókat. Nagyon kíváncsivá tettél. Tegnap találkoztam ezzel a céggel én is, persze csak virtuálisan a FB-n, és nagyon tetszett, amit csinálnak. Gondolom a különlegességük miatt ilyen sok a vetőmag, de remélem a legjobbakat. Mennyei Atyánk majd adja a növekedést. :)

    VálaszTörlés
  2. Kár, hogy nincs teraszod vagy erkélyed...akkor nem kellene félteni a szomszédtól :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A közös udvar nagyon biztonságos, nem jár be senki...szembeszomszéd sem rosszindulatú, bár tavaly csupa jóindulatból kirohasztotta a levendulámat :-D

      Törlés
  3. Nagyon ügyes vagy ám!!! Megkívántam, de nagyon, én a 100százalékos városi lány, a kertészkedést, de az idén már nem... Várom a fotókat!

    VálaszTörlés
  4. Szuper!!!! Rengeteg termésed lesz!!! Ebben biztos vagyok. HAJRÁ!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a sok biztató szót! Nagy reménységgel vagyok, hogy kikelnek a magocskák, és bőséges termést hoznak majd! Álmaimban már láttam a gyönyörű paradicsom-hegyet, amivel nem tudok mit kezdeni :-D

    VálaszTörlés
  6. Kiskert, nagykert mindegyik nagy öröm!:) Nekem óriási nagy van, alig győzzük rendben tartani!
    Kívánok Neked kellemes, élvezetes időtöltést, kertészkedést, és sok egészséges termést:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Évi, minden tiszteletem a tiétek (és azoké akik a kertészkedést nagyban csinálják). Rengeteg energia, nagy tudás, növények iránti szeretet/tisztelet kell hozzá. Szerencsére ezzel a pár cseréppel még elbírok :-) Viszont lenne egy kérdésem, hátha tudsz/tudtok rá válaszolni. Sok tápoldatom van, nekem ez nagyon ésszerűtlen így. Mit gondoltok, mi az amire mindenképpen szükség van, amit használjak? Ti használtok a szobanövényekhez, fűszernövényekhez, veteményesben tápoldatot? Előre is nagy köszi a válaszokért!
      - Vitaflóra tápoldat, ami a virágzást serkenti (jácinthoz, amariliszhez használom);
      - Leanderes tápoldat (mert azokat is gyökereztettem);
      - Fito önadagolós tápoldatot a konyhakerti és fűszernövényeimnek;
      - és ma vettem egy 4. félét is, Wuxal Super névre hallgat, ezt a Hermeszben ajánlották (nincs ráírva mennyi idő alatt bomlik el, de majd utána nézek a neten)
      - gyökereztető hormonom is van, azt a leandereimhez vettem tavaly, amire semmi szükség nem volt, mert vízben gyökereztettem őket

      Törlés
  7. A paradicsom és paprika bent vannak, ugye? Palántát nevelsz és majd azokat ülteted ki.
    Mi Velencén soha semmilyen tápldatot nem használtunk régen, csak trágyáztunk+komposzt...itt Bp.-en most sem használunk a gyerekek veteményeséhez...iskolai pályázat keretein belül fut, de én sok reményt nem fűzök hozzá. Csak fél nap kapnak napot (Napfelkeltétől kb. du. 1-2 óráig), ami ezeknek a növényeknek nem elég (hagymát, retket, sárgarépát és borsót vetettünk szabadföldbe és karalábépalántákat nevelgetünk bent..ezek a magok voltak a csomagban..vettem még hozzá salátamagot, -ennyit fektettünk be mi(és persze a locsolás) - hogy a retek ne legyen bolhás)

    VálaszTörlés
  8. Milyen jó a suliban ez a kezdeményezés! Majd számolj be, mi hogyan sikerült! Műtrágya a kókuszrosthoz járt, komposzt nincs :-( Kétféle magvetés történt: egyből nagy cserépbe tettem a magocskákat, 2 dl-es műanyag pohárba, onnan majd átültetem. Minden bent van, a nagy cserepek a földön az ablak alatt, a kicsik tálcán az ablakban. Azért is jó ha cserépbe teszem ki majd a parikat, mert majd tudom forgatni, h minden oldalról érje a nap!

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!