3/28/2012

Fűszeres élet

Katus palántái elindították a lavinát bennem :-) Keresgettem a neten, és nagyon klassz cikket, videót találtam arról, hogyan fűszerezhetem meg az életem :-) Vettem is magokat, a héten beszerzem a földet és a balkonládákat is! Ha minden jól megy, lesz az ablakomban:

Használhatjuk mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, saláták, gomba-, szárnyas- és vadételek, növényi ecetek készítésekor. Teája idegerősítő, görcsoldó szemerősítő, vizelethajtó, nyugtató, antivirális (vírusellenes), izzasztó, emésztést elősegítő, szélhajtóm étvágyjavító, lázcsillapító és zsíroldó hatású. Napszúrás, frontérzékenység esetén is alkalmazzák. Citromfű tea készítése: forrázzunk le 3 dl vízzel 3 teáskanálnyi drogot majd 10 percig hagyjuk állni, majd szűrés után fogyaszthatjuk. Amennyiben 1-2 percig főzzük, erősebb hatású lesz a tea. A napi adag 3-4 csésze tea.

Használhatjuk ételek, saláták, édességek ízesítésén kívül alkalmas aromás ecetkészítésre is. Nyáron frissen szedett levelekből készített teája rendkívül frissítő hatású. Ugyancsak melegben nagyon kellemes a borsmentás fürdő, amelyhez célszerűbb illóolaját használni.

Használhatjuk paradicsomos ételek elkészítéséhez, jól passzol a majonézhez (kiváló öntetet készíthetünk belőle sült halhoz), levesek, főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez. Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül.


Használhatjuk mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gombás- és halételek fűszerezésére, valamint különleges növényi ecetek készítésére. Zsályával és hagymával pácok, szószok, bárány-, és birkahúsból készített ételek, vadhúsok (őz, szarvas, nyúlhúsok), ízesítésére, illatosítására. Főleg a mediterrán konyhára; azon belül a francia és olasz ételekre jellemző.

9 megjegyzés:

  1. Gratula neked Zsuzsa! Már megérte, hogy írtam róla, ha te is kedvet kaptál hozzá. Lassan én is fotózok és felrakom a képeimet róluk. Addig is puszi.

    VálaszTörlés
  2. Hú, micsoda illatos kerted lesz!!!! Kíváncsi vagyok a megvalósításra is :o)! Biztos szuper lesz!

    VálaszTörlés
  3. jó kis fűszerválogatás!

    VálaszTörlés
  4. Sok sikert hozzá! Egyszer én is próbálkoztam, de nálam nem jó a klíma (valószínűleg :))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon remélem, hogy szépen kikel majd minden. Még levendulamagot is vettem, de abból csak jövőre lesz valami. Mivel a békéscsabai OBI-ban valami akció lehetett, mert minden csomag 29 Ft volt. Kis befektetéssel egész kis kertem lehet :-D Palkó, képzeld hozzád sem tudok kommentet írni :-(

    VálaszTörlés
  6. Jajj de szeretem a fűszereket! Milyen jó lesz majd kimenni az erkélyre és csak végigsimogatni a leveleket, hogy felszabaduljanak az illatok...mmmm..már érzem is! :) Csodás lesz!

    VálaszTörlés
  7. Ez a guriga + üveg nagyon ötletes, ki fogom próbálni. Én a balkonládát simán egy használt zacsival szoktam az elején letakarni, pl. a bazsalikom igényli, mert nagyon kényes. Én a zsályáért vagyok oda nagyon, a kerti most kezd hajtani.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a bazsalikomos tanácsot! A zsálya mekkora ölet, mennyire finom a zsályás sült hús!!

      Törlés
    2. A paradicsomos ételeket is nagyon feldobja, akár egy egyszerű szószt is, nagyon szeretem!

      Törlés

Minden vélemény számít!