2/21/2012

Elhagyó

Ma van húshagyó kedd.
Szoktatok böjtölni? Meddig bírjátok húsevés nélkül?
Most olvasom, hogy  Angliában a farsangi időszak a palacsinta-nappal ér véget. Nálunk húshagyó kedd, náluk Pancake Day.

11 megjegyzés:

  1. Nem. Valószínűleg nem is bírnám, nagyon vékony vagyok. De legalább nem eszem nagypénteken se lazacot, se homárt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem bírnám hús nélkül. Most mondták a katolikus kollégáim, hogy a kat. böjt lazább lett, csak pénteken nem szabad húst. Ennyi. Én idén az édességről szeretnék lemondani.

      Törlés
  2. Teljesen jól bírom: ugyanis nem szeretem nagyon a húst. Nekem a böjt sosem okozott még problémát-legalábbis hús szempontból. Reggelire sajtos melegszendvics volt és joghurt. Ebédre még nem tudom, vacsira pedig piritós lesz fokhagymával, teával. Semmivel sem különösebb és "rosszabb", mint más napon. Hét közben ritkán eszünk húst: tésztafélék, főzelékek vannak a porondon. Szombaton pl. rakott zöldbabot csináltam, de úgy, hogy a zöldbabból csináltam pörköltet. Szóval hús nélkül...férjemnek nagyon bejött! :)
    Hogy holnapra mit főzök, még nem tudom...talán borsófőzeléket. Az már régen is volt, és mindenki szereti a családban.Holnap hamvazószerda-szigorú böjt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Volt idő, amikor vega akartam lenni. Kb 3 hét után, álmomban rántott hús szeletek repültek felém. Akkor vetettem el végleg a gondolatot is, h húsmentesen éljek :-)

      Törlés
  3. Itt ahol mi élünk, barátaink körében kialakult egy érdekes szokás, mi is csatlakoztunk a kezdeményezéshez... 4o napig (húsvét előtt) a "fölöslegekről" mondunk le, pl édesség, üditő, sütik stb. Mindenki a maga módján, van aki teljesen kiiktatja, van aki vasárnap engedékenyebb stb. A tavaly végigvittük a 4o napot, nem is volt nehéz s talán jót is tett... Egészségünknek mindenképp. :) Húst nem szoktuk kiiktatni teljesen, de vannak húsmentes napjaink.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vannak akik, pl a fészbukról mondanak le. Nekem ez azt jelenteén, nem jövök dolgozni:-P Különben valóban szerintem is ez a lényeg, hogy az ember lemondjon valamiről, ami helyett pl Istenre figyel. Tv nézés helyett Igeolvasás, az a pénz, amit nasira költenék, dobom a perselybe...törekszem...:-)

      Törlés
    2. 1. nem
      2. nem hinném, hogy sokáig.

      Ha éhes vagyok, lemegy vércukrom, remegek, ingerült és kiállhatatlan vagyok. Mindenki jobban jár, ha nem éhezem... :-)

      Törlés
  4. Egyetértek, Cilivel! Ma már remegtem az éhségtől, és nekem is a vércukrom megy le ilyenkor. Este amikor főztem, már éreztem, hogy baj lehet,ha hamarosan nem eszem az unclebens-es rizsát, amiben persze volt husi. ;)
    Mi csak a nagypénteki böjtöt tartjuk, de azt szigorúan, hús nélkül nem élet az élet nekünk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a református legnagyobb ünnepe a Nagypéntek, azt a napot én is szigorúan tartom! Amit Palkó írt, azon nagyon elgondolkodom, mert beszélni én is nagyon szeretek - a szóböjt nagyon hasznossá lehet.

      Törlés
  5. Nekem sem okoz problémát a "húshagyás". Teljesen jól elvagyok főzeléken, zöldségeken, tésztán. Egyébként - ha jól tudom - a hal pl. nem hús (legalábbis nagymamám ezt mondta).
    Egyébként számomra a legkeményebb a szóböjt - ezen lehet nevetni, ez van. Ha komolyan Istenre akarok figyelni, akkor ezt próbálom betartani. És ha sikerül, rájövök, hogy kinyílik a világ :)
    Persze mindenki másképp böjtöl... s talán így a jó...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenkinek másról kell lemondani, mértéket tartania...tavaly Cseri Kálmán bácsi így fogalmazta meg a böjt lányegét: Többet Uram belőled, kevesebbet belőlem.

      Törlés

Minden vélemény számít!