2/21/2012

Főzni jó!

Hozzávalók:
6 húsos édeskömény
70 gr vaj
30 gr liszt
300 ml tej
1 csipet reszelt szerecsendió
30 gr reszelt parmezán
só, bors ízlés szerint
Kiadós köret, gazdag íze van!
Először a besamel mártást készítjük el: a vajon megpirítjuk a lisztet és felengedjük tejjel, sózzuk, szerecsendióval ízesítjük. Fontos, hogy a mártásunk ne legyen se túl sűrű, se csomós!
Szükségünk van néhány szép húsos édesköményre, amiket meg kell tisztítani, negyedekbe vágni, amit sós vízben vízben kb 10 percig főzzük.   Serpenyőben vajat hevítünk, rátesszük a főtt-leszűrt édesköményeket és addig pirítjuk, amíg arany színű nem lesz. A lepirított édesköményeket tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a mártást és megszórjuk sajttal.

Fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, mert nem tartalmaz sok kalóriát. Az édeskömény különösen gazdag szénhidrátokban, káliumban és foszforban, jótékony hatást gyakorol az emésztőrendszerre, sok benne a magnézium és C-vitamin!
Hozzávalók:
500g zöldség/hús alaplé
350g rizs
1 kis édeskömény
1 nagy (lila)hagyma 
80 g reszelt parmezán sajt
30g vaj
2 evőkanál olaj
só, bors ízlés szerint
(a hozzávalók között nincs ott a szezámmag, de a képeken szerepel...)
Óvatosan tisztítsuk meg az édesköményt, a zöld a kemény részekre nincs szükségünk (el kell dobni). Vágjuk apró kockára az édesköményt, tisztítsuk meg a hagymát, vágjuk kockákra azt is, és pirítsuk üvegesre egy serpenyőben az olajon. Ezután adjuk hozzá a kis kockákra vágott édesköményt és öntsünk rá néhány evőkanál húslevest, majd főzzük kis lángon 10-15 percig. Vegyük nagyobbra a lángot a serpenyő alatt és adjuk hozzá a rizst, pirítsuk még néhány percig, majd adjuk hozzá a többi húslevest, sózzuk és borsozzuk, és főzzük készre a rizst. Ha megfőtt, keverjük bele a vajat, szórjuk meg gazdagon Parmezán sajttal.


Ez egy nagyon könnyű és üdítő köret, tökéletes ünnepnapokra, vagy gyors éhségűzőnek az előétel és a főétel között. Kiváló tisztító tulajdonsága miatt ez az édeskömény saláta naranccsal frissen fogyasszuk. 
Hozzávalók:
1 ek almaecet
2 narancs
2 édeskömény
5 ek oliva olaj
50 gr fenyőmag
só ízlés szerint
20 gr mazsola
1 ek tökmag
Áztassuk a mazsolát egy tál meleg vízben körülbelül 10 percig. Hámozzuk meg édesköményt, vágjuk le a zöld részét és a fás részét vágjuk ki, szeleteljük fel nagyon vékonyra, és tegyük nagy tálba. Hámozzunk meg az egyik narancsot és vágjuk vékony karikára, majd tegyük rá az édesköményre. Adjuk hozzá az áztatott mazsolát és a tökmagot is. 
Egy serpenyőben pirítsuk le a fenyőmagokat. Készítsük el a mártást  (turmixban is készíthetjük):  5-6 gramm sót, egy narancs levét, 5 evőkanál olívaolajat és pici almaecetet (nem kötelező); addig keverjük, amíg olyan krémes lesz, mint a majonéz. Öntsük rá a salátára és keverjük össze. 
 



Nagyon könnyen elkészíthető, ízletes és rostban gazdag ez a leves, kiváló vacsorára. Ha azonban túl kevésnek tűnik, nagyon finom pirítossal, vagy reszelt sajttal, esetleg tegyünk rá egy kis olíva olajat. Ez  leves készülhet csak az édeskömény külső leveleiből készül (a közepét elkészíthetjük mártásnak, vagy ehetjük eszik nyersen salátának).
Hozzávalók 4 személyre:
1 édeskömény, megtisztítva és vékonyra szeletelve
6 sárgarépát vágjuk fordulóban
1 kis vöröshagyma, apróra vágva
1 közepes burgonya meghámozva, felkockázva
1/2 gerezd fokhagyma, aprítva
4 evőkanál extra szűz olívaolaj 
1 liter zöldség-vagy húsleves
Pici tejszín 
Só és bors ízlés szerint
Melegítsük fel az olajat egy nagy fazékban, tegyük bele a zöldségeket, és pároljuk addig, amíg meg nem puhulnak. Öntsüka húslevest, és főzzük körülbelül 20 percig (amíg a zöldségeket meg lehet törni villával). Hagyjuk kihűlni, majd tegyük bele egy robotgépbe (vagy használhatunk botmixert is),  öntsünk bele pici tejszínt és pépesítsük a levest. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Azonnal tálaljuk, díszíthetjük az édeskömény kis zöld leveleivel, adhatunk mellé pirítóst.

Ez egy nagyon könnyű leves, alacsony a kalóriatartalma, mégis nagyon finom, és főleg könnyen emészthető. Ha az étkezést levessel kezdjük, gyorsan elérjük a jóllakottság érzését. (ünnepek utáni diétához ajánlja)
Hozzávalók 2 személyre
2 vagy több édeskömény
nagyon kevés liszt
2 evőkanál olívaolaj
Só, bors ízlés szerint
Az édesköményt főzzük puhára sós vízben. Ha megfőtt turmixgéppel vagy botmixerrel pürésítsük. Az oliva olajat keverjük el pici liszttel és öntsük az édeskömény püréhez. Főzzük addig, amíg besűrűsödik a leves. Sóval, borssal ízesítsük.

Az ünnepek után hasznos lehet beiktatni pár hetes méregtelenítő étrendet. Érdemes kipróbálni ezt az édeskömény-grapefruit turmixot, ami nagyon egészséges és kiválóan tisztít. A friss zöldségek- és gyümölcsölevek létfontosságú tápanyagokat tartalmaznak magas koncentrációban (antioxidánsok, béta-karotin, C-vitamin, cink, szelén, mangán, magnézium) , ami azonnal felszívódik a szervezetben (mert csak a levét isszuk meg, a rostos résztől elkülönülve). A legjobb, ha gyümölcscentrifugát használunk, amely elválasztja a levet a rostos zöldség- és gyümölcshústól. Ez a turmix tökéletes kiegészítője az egészséges táplálkozásnak.
Hozzávalók 4 személyre
530 gramm édeskömény
200 gramm zeller
450 gramm grapefruit
Tisztítsuk meg a zöldségeket és a gyömölcsöket, majd alaposan mossuk meg azokat. Tegye a gyümölcscentrifugába a zöldség és gyümölcs darabkákat. Azonnal fogyasztható.


Pirítós (bruschetta) édesköménnyel és naranccsal:
Hámozzuk meg és vágjuk az édesköményt vékony csíkokra, majd pucoljuk meg a narancsokat, és vágjuk  vékony karikákra. Az édesköményt és a narancsot öntsük le oliva olajjal, fehérborecettel, sózzuk, borsozzuk és tegyük rá a pirítósra.
Hozzávalók 4 személyre
400 g kenyér
500 g édeskömény
3 vérnarancs
4 evőkanál olíva olaj
1/2 evőkanál fehérborecet
1 csipet bors
Só ízlés szerint

Tisztítsuk meg az édesköményeket, és főzzük meg sós vízben.Vágjuk vastag szeletekre, mártsuk bele felvert tojásba és zsemlemorzsába, bő olajban süssük aranybarnára.
Hozzávalók 4 személyre
4 édeskömény
1 tojás
zsemlemorzsa
bici só
olaj a sütéshez

Hámozzuk meg az édesköményeket és vágjuk 4 részre azokat. Forraljuk 15 percig sós vízben, és csepegtessük le. Egy kivajazott tűzálló tálba rétegezzük a hozzávalókat: egy réteg édeskömény, egy réteg (reszelt) sajt, vaj darabkák. Addig rétegezzük, amíg elfogynak a hozzávalók, majd öntsük le az egészet a tejjel. Az utolsó réteget szórjuk meg szerecsendióval, tegyük sütőbe, süssük aranybarnára.
Hozzávalók 4 személyre
4 édeskömény
50 gr vaj
100 gr sajt
szerecsendió
tej

5 megjegyzés:

  1. WOW!!! Nagyon fincsik lehetnek...pénteken megyek piacra...megnézem magamnak ezt az édesköményt!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majd számolj be, hogy ízlett nektek!

      Törlés
  2. Izgalmasan hangzanak. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A blogger össze-vissza keveri a betűket, a sorközöket...remélem ezek nem veszik el a kedveteket a főzéstől :-)

      Törlés

Minden vélemény számít!