2/05/2012

A-a-a a farsangi napokban

A farsang vízkereszttől (január 6.) a húsvét vasárnapot megelőző 40 napos böjt kezdetéig tart, azaz "húshagyó keddig",  utána "hamvazószerdán" elkezdődik a böjti időszak, amit a következő napon felfüggesztenek. Magyar elnevezése egyes kutatók szerint a német "faseln": fecsegni, fantáziálni, pajkosságot űzni szóból ered. A farsang zajos mulatságait egy ősi hiedelem hívta életre. A középkorban azt hitték az emberek, a tél utolsó napjaiban - amikor rövidek a nappalok és hosszúak az éjszakák - a Nap elgyengül, és a gonosz szellemek életre kelnek. Vigalommal, jelmezes karneváli felvonulással, kiszebáb (boszorkánybábu) elégetésével akarták elűzni a szellemeket. Egyes helyeken tüzes kerekeket görgettek, mert azt remélték, hogy a földi tűz segíti a napot, hogy újra erőre kapjon. Eleinte azért öltöztek ijesztő jelmezekbe, hogy elűzzék a halált, a rosszat és a hideget. Az első maskarások halottas menetet utánozva masíroztak.
A karnevál elnevezés is összefüggésben áll ezzel, ugyanis a carnarvale, a felvonulás központi alakja nem más, mint a "halottasház szolgája" vagyis a sírásó. A megjátszott temetés után nagy dáridót csaptak, hiszen a tél eltemetésének mindenki örült. A régi babonákat később elfelejtették az emberek, de a jelmezes, álarcos karnevál és a bálok, táncos mulatságok szokása máig megmaradt.

A szokások és hiedelmek többsége, és így a maskarás felvonulások is a vigasság utolsó napjaira "farsangfarkára" összpontosulnak. Ebben az időben a mezőgazdasági munkák szüneteltek, ez volt a szórakozás legfőbb ideje. A hamvazószerdát követő napon, az egynapos böjt után a böjtöt felfüggesztik, hogy a farsangi maradékot elfogyaszthassák. Ennek a napnak  torkoscsütörtök a neve. Ezekhez a napokhoz nagyon gazdag szokáshagyomány kapcsolódik: az álarcos, jelmezes alakoskodók, és a mulatság színhelyén vagy házaknál előadott dramatikus játékok /halottas, lakodalmas, betyár - játék /. Mohács környékén ma is élő hagyomány a délszláv eredetű alakoskodó felvonulás, a "busójárás".
Régen farsang idején a fonóházakban minden este zajlott valamilyen vidám esemény, énekeltek, táncoltak, játszottak. A mulatozások "húshagyókeddig" tartottak, amikor az utolsó fonóházi összejövetelre a "fonóvégzésre" került sor, amely felért egy kisebb lakodalommal. Ezt követően az egész falut megmozgató nagy népi mulatsággal a "farsangtemetéssel" vagy "téltemetéssel" búcsúztatták az elmúlt vidám heteket.
 Az én szalagos farsangi fánkom:
Recept (26 db fánkhoz):

60 dkg liszt
fél csomag élesztő
3,5 dl tej
4 csapott ek cukor
0,5 dl rum (vanília esszencia)
4 tojás sárgája
pici só
1 citrom reszelt héja
7 dkg vaj
olaj a sütéshez
vaníliás porcukor és lekvár a tálaláshoz
 1. A lisztet átszitáljuk. Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl tejben. A rumot kissé meglangyosítjuk és felolvasztjuk benne a cukrot.
2. A liszthez hozzáadjuk a tojások sárgáját, a felfuttatott élesztőt, a citrom héját, a csipet sót és a cukros rumot. Fakanállal kevergetve (én robotgéppel szoktam :-P) apránként hozzáadjuk a maradék langyos tejet és az olvasztott vajat. Konyharuhával letakarva 45 percig kelesztjük, majd átgyúrjuk és olajozott deszkára öntjük. 1,5 cm vastagra nyújtjuk és 8 cm-es kiszúróval szaggatjuk (a leeső darabokat összegyúrjuk és újra nyújtjuk, szaggatjuk).
3. A kiszaggatott fánkokat a deszkán 25-30 percig pihentetjük. Forró olajban mindkét oldalát kb 2-2 percig sütjük.
4. Szalvétán lecsepegtetjük és lekvárral, porcukorral tálaljuk!

Forrás itt és itt.

5 megjegyzés:

  1. Ez tényleg szalagos, nagyon ügyes vagy!
    Nekem eddig egyszer sikerült, akkor is a kenyérsütő-géppel dagasztottam :)

    VálaszTörlés
  2. A kelt tésztákat tudta a nagymamám is és az anyukám is profin készíteni. Nálam ez valami genetikai kódolás :-P A fánkon kívül semelyik kelt tésztához nem használok receptet. Szerintem az alkoholtól lesz szalagos, és a kunsági liszttől. Csak azzal sütök!

    VálaszTörlés
  3. Húha, összefutott a nyál is a számban! :) Fincsi lehet, bevallom, én még sosem próbálkoztam fánksütésel, bár az elmúlt héten sikerült egy kelttésztás finomságot elkészíteni :) Kösz a receptet, talán nekirugaszkodom.

    VálaszTörlés
  4. A kelt tészták titka:
    - jól ki kell dagasztani (el kell váljon az edény falától);
    - nem szabad sok cukrot tenni bele, mert lehúzza a tésztát;
    - nem szabad huzatos-hideg helyre tenni-tehát le kell takarni, ha nincs nagyon meleg, kispárnát kell tenni a konyharuhára és szigorúan tilos 40-45 percnél hamarabb felemelni a konyharuhát.
    Így tutira sikerül majd! (mondom én, aki a bögrést képes elrontani, mert az nincs a génjeimbe kódolva :-P)

    VálaszTörlés
  5. Köszi a tippeket! :)

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!