6/21/2012

Hosszú nyári napok emléke

Zugblogon a hét kérdése: Mi volt a legeslegjobb a nyári vakációban gyerekkorodban?
A mi utcánkban (és a szomszédos utcában) elég sok gyerek lakott, rengeteget játszottunk együtt: egymás kertjében, az utcán, az utca végén a játszótéren... bicajoztunk, tollasoztunk, fára másztunk, saraztunk... és mindig ott ebédeltünk, ahol éppen a dél ért bennünket (anyukám is megkínálta ebéddel a szomszéd gyereket, és is ebédeltem a szomszédban) :-)
Nagy hőségben, rossz idő esetén - nem voltak mesecsatornák, sőt hétfőn nem volt adás a TV-ben, nem volt DVD sem, sem számítógép - is igen jól elmúlattuk az időt ... például meselemezt hallgatottunk!
Emlékeztek még a jó kis meselemezekre?

5 megjegyzés:

  1. Én falun nőttem fel és szinte ugyanezeket játszottuk. És azt hiszem, hogy itt a játszottunk szón van a hangsúly! JÁTSZOTTUNK. Nem TV.ztünk, nem számítógépeztünk, nem mobiloztunk, hanem valódi játékokat játszottunk. Sokáig babáztam, tanítónénist játszottunk, amikor nagyobb lettem bicajoztunk, a folyóba gátat építettünk, fürödtünk benne....este mikor mentek hazafelé a tehenek, akkor kísértük őket és néztük, hogy hova pottyantottak! :))
    Egyébként pedig táborozni is sokat jártunk Felsőörsre, Zánkára. Ott láttam Zánkán a Végtelen történet című filmet igazi nagy moziban! Hogy az micsoda élmény volt! Vagy a zánkai jelmezbál a tábor végén (Fróni: Madonna La isla bonita című számra nyomtam) :)
    Ahhh...még tudnék mesélni!

    VálaszTörlés
  2. Ez a lemez nekünk is megvan, a lányom még hallgatta... :)
    Gyermekkoromban én is egész nap az "utcán" voltam... persze mindig tudták a szüleim, hogy merre... és mindenki ismert mindenkit, és nem féltek kiengedni minket, és működött a közösség, a "védőháló"... nem voltak kulcsos gyerekek... miért érzi úgy mindenki, hogy régen szebb volt, jobb volt, békésebb volt a világ?

    VálaszTörlés
  3. Sokat változott a világ, és itt az emberek hozzáállására is gondolok. Például a szülők mindent meg akarnak adni a gyereküknek (erőn, anyagiakon felül) és mindentől meg akarják őket védeni (nem engedik önállóan semmit sem csinálni). A kolléganőm azért nem dolgozik már 4 teljes hete, mert a lánya szóbeli érettségiéje együtt tanulnak!!! A hasonlóan tehetséges 3. gimis fiának megírja a leckéjét, az olvasónaplóját....A leányzónak van ugyan 2 középfokú nyelvvizsgája, de magántanárnál tanulta (1 alkalom 5600 Ft, évekig járt hetente 2-3 alkalommal), a leányzó a gimi alatt félévente többet vitt el a családi kasszából magántanárokhoz (angol, német, matematika, gitár és zongora-mert mindent csak magántanárnál tud tanulni), mint a Corvinuson 1 félév tandíja. Nyilván felveszik majd a fizetős szakra, el tudjátok képzelni, mi lesz ha kollokvium lesz, meg szigorlat…anyu majd veszekedik a professzorokkal :-) A kisfiú, akire vigyáztam 3. osztály elején busszal lejött a BAH csomópontig,felsétált az uszodáig, kifizette az úszáspénzt, egyedül átöltözött és az óra kezdetéig játszottak a vízbe. Szóval ez ma is hozzáállás kérdése elsősorban szülői. Persze tudom, hogy vannak agresszív emberek, akiktől tartani kell, de jó lenne hinni, hogy azért nem a bostoni fojtogató szaladgál közöttünk :-)

    VálaszTörlés
  4. Névtelen6/24/2012

    Tudod, azon gondolkodtam ma, hogy a hülyék osztódással szaporodnak. Van itt egy csaj az utcában, egyedül, 3 lány gyerekkel, aki az udvarra sem engedi ki a gyerekeit. Csak felügyelettel, de félnek a bogaraktól, villámlástól, mindentől. Mert anyuka beléjük nevelte. Ők hárman már viszik tovább, és adják is tovább, majdan a gyerekeiknek. Ez sem normális, ennyire félteni, ennyire bezárni. A negyedikes lánya nem megy egyedül suliba (200 méter az utcától), gyér forgalmú hely. Én pedig kiszórom reggel a két sulist, akik viszik oviba a két ovist. A "veszélyes" erdőn át :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen az egy dolog, hogy viszik tovább a hülyeséget, de egy felmérés szerint, a sikeres felnőtteknek gyerekkorukban is dönteniük kellett illetve felelősséget kellet vállalniuk (pl 10 éves kortól hetente 1 alkalommal a gyerek gondoskodott a család vacsorájáról: mit és mennyit kell vásárolni, hogy kell elkészíteni, után eltakarítani). Biztos sokmindentől meg akarják kímélni a gyerekeket, de ezzel pont rosszat tesznek velük. A kisfiú 6,5 éves testvére (nagycsoportos) mondta, hogy volt már otthon egyedül (lakótelep). És nagyon büszke arra, h ő ennyire nagylány már :-)

      Törlés

Minden vélemény számít!