12/14/2009

Édes napok


Az elmúlt napokban ipari mennyiségben sütöttem linzert és mézes kalácsot. Az apró sütinek nagy sikere volt, többen kértétek a receptjét. Tessék, itt a titkom:-)


Mézes süti receptje

Hozzávalók:
-         25 dkg méz
-         50 dkg liszt
-         10 dkg margarin
-         10 dkg cukor
-         1 egész tojás
-         2 tojás sárgája
-         1 kávéskanál szódabikarbóna
-         mézes fűszerkeverék (vagy őrölt fahéj, szegfűszeg…)
-         reszelt citromhéj és narancshéj

Elkészítés:
            A meleg mézet kikeverjük a margarinnal. Hozzáadjuk a lisztet, a tojásokat, a cukrot, a fűszereket, a szódabikarbónát és a reszelt citromhéjat, és alaposan összegyúrjuk.
Kinyújtjuk, formákkal kiszaggatjuk. Díszíthetjük mazsolával, dióval, mandulával… Langyos sütőben sütjük, mert gyorsan sül!

Díszítés:
 A kisütött mézeskalács felületét cukormázzal is díszíthetjük (írhatjuk meg). Ehhez egy tojás fehérjét egy csipet sóval felverünk, a kemény habhoz mintegy hat-hét közepes kanálnyi porcukrot keverünk (hogy fényes legyen tehetünk bele 1-2 csepp ecetet vagy citromlevet). A cukorhab egy kis részét nejlonzacskó sarkába töltjük, befőttes gumival szorosan zárjuk. Ezután a zacskó sarkát 1, 5 milliméter hosszan levágjuk. (Ha keresztben is ugyanúgy levágjuk, akkor a nyílás csillag alakú lesz.) Egyszerre ne tegyünk túl sok habot a zacskóba, akkor ügyesebben tudjuk megfogni. A maradékot fedjük le, nehogy megbőrösödjön! A megírandó mézeskalácsot, ha szalvétára tesszük, könnyebben tudjuk forgatni. Néhány óra alatt megszárad a díszítés.
Ha ajándékba adjuk, celofánba csomagolhatjuk. Ha karácsonyfadísznek is szánjuk, a kész süteményeket tűvel lyukasszuk át, s így cérnát fűzhetünk bele. (Ha túl párás a lakásunk, a tészta megpuhulhat, és a vékony cérna hamar "átvághatja magát" a mézeskalácson!)
Két formát összeragaszthatunk lekvárral vagy  krémmel.

Vanília krém: 
1 csomag vaníliás pudingport 4 dl tejjel, 1 vaníliás cukorral és 3 evőkanál porcukorral sűrűre főzzük. Ha kihűlt hozzáadunk 3 dl felvert tejszínhabot.

2 megjegyzés:

  1. A rénszarvas forma zseniális!!! A többi pedig nagyon-nagyon finom volt! Van még? Lesz még? :)
    Áldott karácsonyt, kedves Zsu!

    VálaszTörlés
  2. Csak a pontosság kedvéét, nem rénszarvas, hanem jávorszarvas (moose, elk):-) Amit sütöttem mind elfogyott, de lesz még, ígérem :-)

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!