8/29/2013

Zakuszka

Így ősz táján egyre többet gondolok arra, hogy Anyukám és Nénje minden nyáron lekvárokat, savanyúságokat, befőtteket... tettek el télire, rengeteget dolgoztak ezekkel, nekik a nyár nem a pihenésről szólt, hanem a fárasztó munkáról, állván a lekvárfőző üst mellett...  Nekem a nyár általában a pihenésről, a kikapcsolódásról szól, és nekem ez a kora őszi  időszak inkább annak az ideje, hogy a meleg nyári napokat és harsány színeket hosszan elraktározzam magamban. Egy-egy befőtt, lekvár, savanyúság a hosszú téli napokon a nyár ízeit és színeit hozza vissza.
Az egyik őszi kedvencem, nem csak a szép színe miatt, hanem az íze miatt is a zakuszka. Remek recept van Gabojszánál, bár én jobban szeretem kevesebb paprikával, és ha már nekiállok, akkor a paprikát megsütöm, még forrón nejlonzacskóba teszem és kb 30 perc múlva pikk-pakk lejön a paprika héja. Ez a jó a befőzésben, hogy mindenki úgy variálja a hozzávalókat, az arányokat, ahogy szeretné :-)
És egy üveg zakuszka a pikinken is kiváló eleség :-)

2 megjegyzés:

  1. Hmmm,de szeretem!Milyen jó,hogy írtál róla!

    VálaszTörlés
  2. Nekem is az egyik kedvencem. Idén sajnos nem lett padlizsánunk, de azért remélem, tudunk elrakni. Ha én nem is, anyós biztos. Mi meg majd rájárunk :)

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!