11/20/2012

Cacco (datolyaszilva)

Ismeritek?
 
 
Én először Capriata D'Orba-ban láttam és ettem cacco-t. Ott szinte zölden szedik le és mint nálunk a birsalmát, a szekrény tetején érlelik be. Valami olyasmire emlékszem, azért kell így érlelni, hogy édesebb legyen a gyümölcs, így lesz nagyon ízletes, pépes, lágy és krémes. Nekem leginkább a sárgabarackra hasonlít az íze (lehet, hogy csak a színe miatt?). Minden ősszel szoktam venni cacco-t, ilyenkor mindig visszagondolok az itáliai őszre :-)
Mint minden gyümölcsből ebből is készülhet édesség... 

Csokoládétorta cachival 
Borús, esős őszi napok ellen :-) 
Hozzávalók: 
750 g cachi (datolyaszilva) 
200 g liszt  
75 g vaj130 g cukor 
50 g étcsokoládé 
2 tojás 
1 teáskanál sütőpor
20 g kakaópor 
citromhéj
csipet só  
Elkészítés: 
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját. A lisztet a sütőporral elkeverjük, és hozzáadjuk a vajas-cukros-tojássárgás keverékhez. Mossuk meg és húzzuk le a datolyaszilva héját és adjuk a tésztához,  a reszelt citromhéjjal, a kakaóval és az  étcsokoládé darabkákkal együtt.  Verjük fel a tojásfehérjét és óvatosan adjuk hozzá a tésztához. Kivajazott és kilisztezett (24cm-es) formába öntjük, és  180 fokon 40 percig sütjük.

Cachi mousse 
Hozzávalók (6 fő részére):
250 g cachi (datolyaszilva) pép
50/60 g cukor 
250 ml friss folyékony tejszín 
6 g zselatin

A datolyaszilvákat felvágjuk és pürésítjük a cukorral az aprítógépben. A kész pürét tegyük bele egy tálba. Készítsük el a zselatint, és adjuk hozzá a datolyaszilva püréhez kanalanként. Amikor kihűlt adjuk hozzá a felvert tejszínt, majd néhány órán át pihentessük a hűtőben a krémet.

6 megjegyzés:

  1. Jaj nagyon szeretem!:)

    VálaszTörlés
  2. Azon gondolkodtam, hogy ez itthon is megteremne...kellene egy cacco fát venni (nem mellesleg az emlékeimben szép faként él :-) ). Laura Pausini-vel együtt az igazi, próbáld ki úgy is :-D

    VálaszTörlés
  3. képzeld, én tudok több fáról is, amelyek itt, magyarországon teremnek. nagyon szeretem, habár a neve.. mert azért te sem merted fonetikusan "kaki"-nak írni :P

    VálaszTörlés
  4. akkor van reményem egy saját cacco fára :-) Amióta megismertem a "fika"-t és használom itthon is, azóta bármit kimondok, leírok :-P (fika = mindenen héten 1-2 alkalommal van közös tea/kávé és süti a svéd munkahelyeken, a gyülekezetetekben általában minden istentisztelet után van fíka. http://en.wikipedia.org/wiki/Fika)

    VálaszTörlés
  5. Egyszer már ettem, ízlett, de errefelé nem sűrűn kapható... :(
    Én a németben jártam így egyszer, műszaki rajzolóknak fordítottam a strichel szót... első kimondásnál furcsán néztek... :)

    VálaszTörlés
  6. :-D A G-Robiyban 90 ft 1 db (a gránátalma meg 150 ft), ez a jó Bp-ben, sokminden kapható. Amikor még olaszul is tudtam és angolul is, akkor azzal szórakoztam, hogy olyan szavakat kerestem, ami mindkét nyelvben megvan, pl dove (hol?), ago (tű)... Lehet h érdekes lenne összegyűjteni azokat a szavakat is ami magyarul is és más nyelven is megvan, pl a curva (kanyar) :-D

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!