9/04/2012

kékek, fekete

Azóta szeretem a kitűzőket, amióta nyertem Nóritól 3 virágos kitűzőt (2,4,7).   Praktikusak, szépek, vidámak, egyediek... Igen ám, de egyre több a kék ruhám, amihez nincs kék kitűzőm, ezért kértem Nórit horgoljon nekem gyorsan egy kékes brost :-)


Sajnos egy fekete brosra is szükségem van, ezt is Nóri készítette el nekem. Csak annyi kérésem volt, hogy legyen a közepén egy gyöngy (Anyukám neve Margit, ami azt jelenti gyöngy). Nem szeretnék sokáig fekete (sötét) ruhában járni, de szeretném elgyászolni  Anyukámat. Ugyan ma már nincs hagyományos gyász ruha*, és azt sem tudom meddig illik feketében járni, szalagot hordani. Nekem egyenlőre segít a fájdalmam elvisalésben a fekete ruha, vagy kitűző. Szeretném teljes valójában elgyászolni, elsiratni Anyukámat, akihez nagyon erős kötelék fűzött, nekem segít feldolgozni az Ő elvesztését, ha ruházatomban is megjelenik a fájdalmam. Ilyen lett: 5 cm-es kör kitűző, közepén 12 mm-es Swarowski kristály.

 a képet Nóri készítette
Nóri csomagjában volt egy ajándék gyűrű nekem, ami szintén meseszép, nagyon köszönöm azt is!
*Ami minden tájegységen más volt a gyász ruha viselésének időtartama, a  gyász ruha színe az elhunyt rokonsági fokától, a vallási és helyi szokásoktól függött. A magyar női gyászviselet a XVII–XVIII. század végéig fehér főkötőből, fekete fátyolból, fehér ingből, fekete vállfűzőből állt. A XIX–XX. században a magyarság körében a fehér vászon és a festetlen, szürke, fekete gyapjúruhák váltak a gyász szimbólumává. Mára az általánosan elfogadott szín a fekete lett.

3 megjegyzés:

  1. Szépek lettek a kitűzőid!
    Felénk 1 év az írott gyászidő. De van, aki tovább hord feketét, mert a lelkének még szüksége van rá. Van akit viszont már feszít az idő, mert hosszúnak érzi. Azt hiszem, ebben jó lenne igazodni ahhoz, ami miatt felöltjük a gyász színét: hogy mások is lássák lelkünk fájdalmát, tudják, hogy most érzékenyebbek vagyunk, hagyjanak nekünk kis időt, legyenek türelmesebbek velünk. És így, amikor már nem szükséges, hogy különleges bánásmódot igényeljünk: levetjük a gyászt.
    Ne töprengj ezen, Zsuzsa - érezni fogod, hogy mikor lenne már jó letenni a gyász színét. Hogy meddig nyújt kapaszkodót és mikor lesz teher.

    VálaszTörlés
  2. Érezni fogod, hogy neked hogy a legjobb, ebben biztos vagyok.

    VálaszTörlés
  3. miután Mamim elment, szinte napra pontosan 3 hónapig hordtam feketét, nem is éreztem volna jól magam másban... aztán már éreztem, hogy más is jólesik... először házi, majd kinti ruha... nem szeretem, ha ezt vagy azt előírnak, ha gy érzem, gyis megteszem, ha nem, nem... az egy év tényleg néha elég, néha nem... tedd, ahogy érzel.. s hadd follyanak a könnyek, ha ez kell, s hadd nevethess is tiszta szívedbő, ha az esik jól... ahogy érzed, én így gondolom...

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!