9/19/2012

Fény(es)

Svédországban lenyűgözött az, hogy a házak ablakában lámpák égnek. Egyszerűen gyönyörű este végignézni az ablakokat. Az ott lakók elmondták, hogy a svédek régen halász népség voltak, a férfiak kimentek hajnalban halászni, a feleségeik pedig otthon várták őket, este meggyújtották a lámpát az ablakban, hogy hazataláljon a ház ura. Azt láttam, a  svédeknek nagyon fontos a fény,  a lakótereik fényesek és világosak, talán azért, hogy ellensúlyozzák a téli fényhiányt. A falak, a bútorok és kiegészítők többnyire fehérek, halványszürkék vagy világoskékek. Az ablakba állított lámpák függöny helyett is használhatóak, mert egy fényfüggönyt hoz létre, amin keresztül nem lehet belátni a szobába. Este én sem szoktam felkapcsolni a nagylámpát lakásban, mert annyi fényt pont adnak a kislámpák, hogy lehet közlekedni. Ráadásul nagyon hangulatos.  A svédek nyáron is sokszor gyújtanak gyertyát, sőt a szabadban is vannak mécseseik, kicsi lámpáik... náluk szerettem meg a mécseseket, a pokrócba burkolózott teázásokat... Ha nagyobb lakásban laknék, éjjelre is égve hagynék egy sólámpát, mert az egész lakásnak ad egy alap hangulatot, és ha valaki felébred éjjel, nincsen korom sötétség.
A hosszú őszi esték tökéletes ellenszere a mécses, és a forralt bor :-)
Mit szerettek jobban, mécsest készíteni vagy venni? Ti szoktatok gyertyát gyújtani?
 
 
 
 
 
 
 
 

11 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a gyertyafényt - bár még sosem készítettem. Mostanság viszont viszonylag ritkán gyújtunk gyertyát, a két kicsi mellett nem túl biztonságos.
    Viszont néhány napja áramszünet volt huzamosabb ideig. Este gyertyát kellett gyújtanunk a vacsorához, fürdetéshez. Nagyon-nagyon hangulatos volt!

    VálaszTörlés
  2. Pont ezt akartam írni, amit Betti is hogy nagyon szeretjük, de biztonsági okokból elég ritkán gyújtunk az aprónép mellett.

    VálaszTörlés
  3. Én is tettem mostanában egy kislámpát az ablakba, amellett tudok kézimunkázni.
    Odavagyok a mécsesekért akislámpákért, tényleg!Sólámpánk isvan!

    VálaszTörlés
  4. Én is szeretem, de ritkán használjuk. Pl. áramkimaradáskor. :) De néha szoktunk apukával romantikázni. Amikor még Zsófi kicsi volt, és egyedül (mert Nimród egy veszélyes elemnek számít, mint elefánt a porcelánboltban), szombatkezdéskor gyújtottunk gyertyát. Tervezem visszaállítani, de még várnom kell, ismerve a gyerekemet.
    Egy időben állandóan gyertyát vásároltam, és mindenkinek adtam is ajándékba. :)

    VálaszTörlés
  5. Mi is nagyon szeretjük a gyertyafényt, így ősz beálltával már az asztalon van a gyertya...:o)) Olyan hangulatos! De a mécsesek is azok!

    VálaszTörlés
  6. De gyönyörűek Zsuzsa!!!!Nem is tudnék kedvencet választani-nem is szeretnék. Amilyen a hangulatom és a környezet...biztosan találnák helyet mindegyiknek! :)
    Nincs hangulatosabb, mint a gyertya/mécses. Ha vidám vagy, vagy éppen szomorú...a gyertya mindig segít!

    VálaszTörlés
  7. A kisgyerekesek válaszait megdöbbenve olvastam, nyilván, mert nekem nincs gyermekem :-(, és nem gondoltam ilyesmire, pedig teljesen egyértelmű, hogy egy kisgyerek kíváncsisága igen nagy :-D Nekem nagyon tetszenek az üveget újrahasznosított gyertyatartók, üvegem már van, csak szakembert keresek, aki levágja némelyik alját...

    VálaszTörlés
  8. Szia! Ahogy közeledik az ősz és később a tél, egyre gyakrabban gyújtok mécsest vagy gyertyát. Tulajdonképpen minden este ég. Olyan jó így!
    Sólámpát is használom a hangulatért is.

    VálaszTörlés
  9. Igazad van. Jön a szezonja és nagyon szeretem, pedig sokszor még nyarat érzek... Nálam kicsik mellett is van igaz inkább mécses, mint gyertya.
    Egyébként a skandináv szokás egy régebben olvasott lakberendezési könyv szerint fényfüggöny. Textil függönyt pedig azért nem tettek az ablakra, hogy a hazatérő férj/szomszédság bármikor szemmel tarthassa a háziasszony hűségét...:) A mécsesektől viszont mégsem lehetett belátni:)))

    VálaszTörlés
  10. Ezt a hűséges magyarázatot még nem hallottam, régebben a svédek is kimondták az igazat :-) Szeretem, amikor az ilyen apró mozaikokból rakom össze a tudást! Köszönöm!

    VálaszTörlés
  11. Csupa gyönyörűség van ezeken a képeken! Nagyon szeretek gyertyát gyújtani, sőt, illatmécsesem is van és télen kimondottan jól esik használni különféle illóolajokkal.
    Régebben, mikor gyakran vettem ülőfürdőt még a kád szélére is szívesen tettem egyet-egyet, nagyon hangulatos volt. Nem is tudom, hogy miért hagytam abba... azt hiszem, ideje feleleveníteni a szokást :)

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!