Puha mézeskalács nem urban legend :-) A
recept zsenialitása az, hogy a megsütés pillanatától az elfogyasztás
pillanatáig puha-omlós, nem kell semmi cseles almával dobozban tartani
vagy egyebek, fémdobozban hetekig eláll - ha nem tud róla a család:)
Hozzávalók:
25 dkg méz
1 csomag mézes fűszerkeverék (vagy fahéj-szerecsendió-szegfűszeg őrölve)
30 dkg vaj
3 tojás (+1 a díszítéshez)
25 dkg cukor
só
1 kg liszt
szódabikarbóna
A
25 dkg mézet és a mézes fűszerkeveréket összeforralom, majd a tűzről
levéve belekeverek 30 dkg margarint, és addig kevergetem amíg az szépen
el nem olvad (vagy nem kevergetem, de ez titok:). Egy nagyméretű
tálban 3 tojást 25 dkg (barna)cukorral és csipet sóval habosra keverek a
jó kis kézi habverővel vagy fakanállal, majd beleteszek annyi lisztet,
amennyit felvesz, utána belekeverem a mézes-margarinos keveréket, majd
egy újabb adag lisztet, amibe kicsit belekeverek 3 teáskanál
szódabikarbónát, és szépen egységessé keverem-gyúrom, addig teszek hozzá
lisztet, míg összeáll, de nem ragad a tészta, majd szépen
folpack fóliába csomagolva minimum 3 órára a hűtőbe teszem (általában a
sütés előtti napon készítem el, az a legkényelmesebb, egyes állítások
szerint állás nélkül is kiválóan kezelhető a tészta, de én azt nem
teszteltem), aztán meg lehet nyújtani, szaggatni, díszíteni, sütni,
forró (190 fok) sütőben 5-6 perc alatt kisül, frissen puha, kicsit
megkeményedik, dobozban 1 nap alatt visszapuhul
A recept
hivatalosan 1 kg lisztet ad meg, de lehet lisztkeveréket is használni:
grahamliszt, tönkölyfehérliszt és durumliszt vegyesen, változó
arányban.
A díszítésről: még sütés előtt kell megkenni
tojássárgájával, hogy szép fényes legyen, ez kötelező elem, ha cukrot,
franciadrazsét, diót, mogyorót, aszalt gyümölcsöket... akarunk rátenni,
azt a tojássárgájával megkent felületre kell rányomkodni. Aki igazán
jót akar, próbálja ki aszaltszilvás díszítéssel, tökéletes ízvilág a
mézes a szilvával, tojásfehérjés díszítést a már megsült mézesre kell
használni, apró konyhatrükk, simán működik a fényes felület egész tojás
kikeverésével, aki nem túl jó tojásfehérjék elhasználásában, az
egyszerűen kikevert tojással kenje meg a mézeskalácsokat.
A tészta remekül fagyasztható nyersen, de a hűtőben napokig eláll, ha úgy alakul az élet.
Díszítés:
A kisütött mézeskalács felületét cukormázzal is díszíthetjük (írhatjuk
meg). Ehhez egy tojás fehérjét egy csipet sóval felverünk, a kemény
habhoz mintegy hat-hét közepes kanálnyi porcukrot keverünk (hogy fényes
legyen tehetünk bele 1-2 csepp ecetet vagy citromlevet). A cukorhab egy
kis részét nejlonzacskó sarkába töltjük, befőttes gumival szorosan
zárjuk. Ezután a zacskó sarkát 1, 5 milliméter hosszan levágjuk. (Ha
keresztben is ugyanúgy levágjuk, akkor a nyílás csillag alakú lesz.)
Egyszerre ne tegyünk túl sok habot a zacskóba, akkor ügyesebben tudjuk
megfogni. A maradékot fedjük le, nehogy megbőrösödjön! A megírandó
mézeskalácsot, ha szalvétára tesszük, könnyebben tudjuk forgatni. Néhány
óra alatt megszárad a díszítés.
Ha ajándékba adjuk, celofánba
csomagolhatjuk. Ha karácsonyfadísznek is szánjuk, a kész süteményeket
tűvel lyukasszuk át, s így cérnát fűzhetünk bele. (Ha túl párás a
lakásunk, a tészta megpuhulhat, és a vékony cérna hamar "átvághatja
magát" a mézeskalácson!)
Két formát összeragaszthatunk lekvárral
vagy vajas krémmel (vaj, méz, vaníliás cukorral) vagy vanília krémmel (1
csomag vanília pudingot 3 dl tejben megfőzni, és kb 3 dl felvert Hullalát
adni hozzá).
Szép hétvégét mindenkinek :-)
Én is sütök mindig.:) Szeretem,szeretjük...
VálaszTörlésGarantáltan puha? Mert nekem még soha nem sikerült... :(
VálaszTörlés