12/16/2011

Karácsonyi népszokások

Minden országnak megvannak a csak rá jellemző karácsonyi szokásai, északról délre haladva eltérő az ünneplés intenzitása. Valamennyi európai ország közös vonása viszont, hogy megünneplik a Karácsonyt, vannak akiknél hangsúlyosabbak a vallási szokások, és vannak ahol egyszerűen a fényt keresvén ünnepelnek.  
Kisgyerek korom óta érdekelnek más nemzetek szokásai, így idén úgy döntöttem utánanézek, hogyan ünneplik a Karácsonyt az emberek kontinensünkön innen és túl. 
A karácsonyi népszokások albumát az olaszországi ünnepi szokások bemutatásával kezdem el (mivel mással?!):
Olaszországban a Karácsony csodálatos és érzelmekkel teli ünnep, a taljánok nagyon tudnak és szeretnek élni és ünnepelni is. Vidékenként eltérő módon ünneplik a Karácsonyt, Észak-Olaszországban az ajándékot a Babbo Natale (Karácsony apó, Mikulás) viszi el a gyerekeknek. Az olaszok jó barátaiknak szárított lencsét szoktak ajándékozni, hogy levest készítsenek belőle. Ez emlékezteti őket a szerény időkre. Egész új szokás a Karácsonyfa állítás Itáliában, a hagyományokat őrző vidékeken (pl Velence környékén) ma sem állítanak fát. Betlehemi jászlat készítenek, nem csak a templomokban, vagy a városka főterén, hanem minden otthonban. A Betlehem készítése meghitt családi körben zajlik. Az apró házak felépítése és a figurák rendezgetése során évről-évre felidézik Jézus születésének és megajándékozásának történetét. Bár a Betlehem már két héttel az ünnep előtt a nappalikba kerül, a kisdedet csak a huszonnegyedikéről huszonötödikére virradó éjszakán (pontban éjfélkor) helyezik a bölcsőbe. Ettől a pillanattól kezdve vagy az éjféli mise után lehet csak ajándékot bontani, és valójában ekkor kezdődik az ünneplés. Azok, akik nyitottak más szokásokra is, és fenyőfát is állítanak, azok már december 8-án elkezdik díszíteni a műfenyőfát, minden nap rátesznek egy-két díszt a fára, emiatt viszont nemigen használatos az adventi koszorú. A jászolkészítés hagyománya az 1200-as évekre nyúlik vissza, és az évszázadok során önálló, jövedelmező mesterséggé fejlődött. A jászolkészítés fő központjai Genova, Nápoly és Szicília voltak. Nápolyban érdemes ellátogatni a Via San Gregorio Armeno-ra, ami a kézműves jászlairól világszerte híresAz utca és üzletek is egész évben varázslatos karácsonyi hangulatot áraszt :-) Majdnem minden városban van karácsonyi piac, akárcsak nálunk. Róma egyik leghíresebb tere, a Piazza Navona karácsony előtt két héttel ünnepi díszbe öltözik, a fények kicsiket és nagyokat a tér közepén álló óriási karácsonyfához vezetik, minden sarkon muzsikusok zenélnek, zeng a karácsonyi ének. Nagyon hangulatos! Persze, minden térségnek megvan a maga karácsonyi szokása.  Az olaszok december 24-én halat és zöldséget tesznek az asztalra, mert egész nap böjtölnek, húst csak másnap fogyasztanak. Olaszországban az első és egyetlen karácsonyi ünnepnap december 25-e. A hívők nem mulasztják el a pápa karácsonyi miséjét, amelyet a tévé is közvetít, utána Urbi et orbi áldást oszt a Városnak (Rómának) és a világnak a vatikáni palota erkélyéről. A zenerajongók késő délelőtt is figyelemmel követik a hagyományos karácsonyi koncertet. A Karácsony a család ünnepe "Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi" mondják az olaszok (a karácsonyt ünnepeld otthon, a húsvétot, ahol csak szeretnéd) . Ilyenkor összejön az egész család, találkoznak az év közben ritkán látott rokonokkal, beszélgetnek, társasjátékokat játszanak. A család nőtagjai előre megbeszélik, ki milyen ételt hoz magával, hogy ne mindenről a vendéglátónak kelljen gondoskodnia. Úgy tudom, Olaszországban nincs egységes karácsonyi menü. Minden régió büszke a saját specialitására! Ami mindenhol egyforma: legyen jó bor és sokféle zöldség a húsokhoz. És abban is szinte biztosak lehetünk, hogy az aperitif és előétel után tésztaféle kerül az asztalra: lasagne, tortellini vagy más olasz specialitás, a genovai családomnál ez volt a menü: tortellini leves, paradicsomos tészta, majd főételként (bárány)sültet ettek. Más vidékeken kacsát, pulykát vagy borjúhúst készítenek. A tradicionális olasz karácsonyi édességek elkészítése elég időigényes, ezért a nők többsége üzletben vásárolja meg ezeket:
Magas, kerek sütemény aszalt és kandírozott gyümölcsökkel gazdagítva. A legenda szerint egy Toni nevű szolga rögtönözte először ezt a süteményt, és azok, akik megkóstolták annyira ízletesnek találták, hogy valaki így kiáltott fel: Éljen Toni kenyere (Viva pane di Toni)!
Magas, csillag alakú, kuglófra emlékeztető foszlós kalács. Észak-Olaszországból (Verona) származik, aranysárga színű valószínűleg innen ered a neve: pane di oro = aranykenyér. Azt is olvastam valahol, azért nevezik így, mert a gazdag emberek asztalán aranylemezkékkel díszítve tálalták.
Hosszúkás, lapos ostyába csomagolt cukros-mandulás édesség. Sok változata van, készítik kemény cukorból, puha cukorból, ostya helyett csokoládéval, mandulával... A legenda szerint a cremonai cukrászok készítették először egy esküvőre, és a nevét a város Torrazzo tornyáról kapta.
Erősen fűszerezett, innen ered a neve is (forte=erős). Ostyába burkolva lisztből, cukorból, mandulából, mézből készített lapos édesség, amit a tortához hasonlóan vágnak fel. Ezt az édességet a XII. században Siena kolostorában készítették először.
Pan Pepato 
Borsos kenyér, Umbriai karácsonyi édesség. Ez egy igen régi édesség, először a monostorokban készítették, aztán keresett csemege lett a fital kisasszonyok és a hős lovagok között is. A Mediciek korában úgy tartották, hogy a Pan Petato erőt ad a fegyverekkel és a szerelemmel való találkozásokra is. Ez az édes csemege visszarepít az időbe: a mandula, mogyoró, füge tánca a mézzel és a fűszerekkel, amit étcsokoládéval vonnak be és piros paprika tyúkszemmel díszítenek.
Kati barátnőm receptje:

Hozzávalók:
100gr tört mogyoró
100gr tört dió
100gr hámozott mandula
100gr mazsola
50gr fenyőmag
150gr méz
100gr liszt
120gr kandírozott gyümölcs
150gr fondü csoki
2 kiskanál fahély
3 kiskanál kakaópor
½ kiskanál őrölt szerecsendió
½ kiskanál őrölt fekete bors
2-3 evőkanál víz
1. A mazsolát langyos vízbe tesszük ázni.
2. A mogyorót, diót, mandulát, a kandírozott gyümölcsöt és a csokoládét feldaraboljuk és egy nagyobb tálba tesszük. Hozzáadjuk a fenyőmagot, mazsolát, a kakaót, és a fűszereket, majd alaposan összekeverjük. A fűszerek mennyiségét lehet változtatni ízlés szerint.
3. Felmelegítjük a mézet a vízzel. Amikor forr, ráöntjük a gyümölcs-mag keverékre. Alaposan összekeverjük felolvasztva a csokit.
4. Végül apránként szitálva adjuk hozzá a lisztet mindig alaposan összekeverve. Amikor sűrű masszát kapunk, elkezdhetjük formázni.
5. Tehát a kezet enyhén belisztezve zsömlécskéket formázunk a masszából. Ha túl laza lenne, hozzáadhatunk még a lisztből.
6. Tepsibe sütőpapírra téve előmelegített sütőben 180°-on kb. 20 percig sütjük.
Ezt az édességet akár ajándékba is adhatod. Celofánba csomagolva akár 10 napig is eláll.



Buon Natale a tutti! Buone Feste! Auguri di Buone Feste!

6 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes összeállítás! Köszi Zsuzsa! A panettonét ismertem, a többit egyáltalán nem! Most éppen nagy sütievésen vagyunk túl, de ha éhes lennék, akkor most szenvednék rendesen! :D
    Várom a bemutató folytatását...a svédekre is kíváncsi vagyok! Ölellek és mégegyszer köszi a sok új infót!

    VálaszTörlés
  2. Mennyi finomság egy helyen...:o)))
    Így ebéd előtt főleg jó nézegetni őket....:o)
    Köszi!

    VálaszTörlés
  3. az a fenyőmag amit nálunk lehet kapni, az nem jó?, vagy az nem olyan? minden boltban kapható fenyőmag (mondjuk méregdrága, de van)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Kati, valóban itthon lehet kapni fenyőmagot (pinoli), csak a barátnőm nem tudta. Javítottam, köszönöm a figyelmeztetést :-)

    VálaszTörlés
  5. Szia, nagyon érdekes volt:) A görögökről nálam találsz http://www.gorogkaland.com épp a napokban írtam több vidék szokásairól. Kellemes karácsonyt!

    VálaszTörlés
  6. ugyes osszeallitas! :) jo az az "olaszmania" a cimkek kozott! :)

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!