8/30/2013

Vasárnapi piknik

A nyár akkor kezdődik igazán el, amikor megveszem az első citromfagyit, az ősze eljövetele pedig az almás pite, almás süti, almás piskóta, almás rizskoch, bundás alma, almás rétes... sütésével veszi kezdetét. A költözés miatt a receptes füzeteim még mindig valamelyik doboz mélyén vannak, ezért fordított pikniket tartanék most. Arra kérlek benneteket, hogy a jól bevált almás receptjeiteket megosztanátok velem?
A hétvégén a Balatonon leszek, egy mentálos konferencián. Nagyon-nagyon várom már! Délig dolgozom, ebéd után indulunk :-D
Szép nyárvégi napokat Nektek!

8 megjegyzés:

  1. Nincsen receptem....:(
    A konferencia nagyon jó lesz biztosan!

    VálaszTörlés
  2. Irok majd e-mailt! :o)
    Addig is szép hétvégét!

    VálaszTörlés
  3. Nekem egyből a Mese almás receptem jutott eszembe, de van az a Fordított almás is, ha szeretnéd, azt is leírom.
    Mese almás:
    - 50 dkg liszt
    - 1 tojás
    - 2 dl tejfel
    - 15 dkg zsír
    - 1 sütőpor
    - 20 dkg cukor
    - 1 csipet só
    A hozzávalókat összedolgozzuk, a tésztát kinyújtjuk, majd kétfelé szedjük.

    Töltelék: sok alma, szerintem 1 kilónál is több. Lereszeljük, 2 vaníliás cukorral, 1 kk. fahéjjal és 15 dkg cukorral elkeverjük, a levét kinyomkodjuk, főni tesszük. Amikor megpuhult, kihűtjük. Az alma levét zsemlemorzsával sűrűre kavarjuk, tehetünk bele mazsolát is. Az almát és a zsemlemorzsás adalékot összekeverjük.
    A tészta egyik felét zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük, majd rá a tölteléket, végül a másik tésztát ráborítjuk. A tetejét megszurkáljuk, majd megsütjük.
    Kicsit hosszú elkészíteni, de mesés íze van. :).

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a reciket, ez a mesealmás a kedvencem, én Emmausban ettem először :-)

    VálaszTörlés
  5. Szia,
    hoztam neked én is egy almás receptet.
    3/4 kiló almát (vagy barack, cseresznye, meggy) megpucolni, nyolcadolni, kicsit cukros vízben rövid ideig megfőzni, majd lecsepegtetni. (Cseresznyét, meggyet elég csak kimagvalni.) Az előkészített gyümölcsöt kivajazott formába tenni, aprított dióval vagy mandulával megszórni, az almára mazsolát is lehet szórni.
    50-80gr vajat vagy margarint, 100gr cukrot és 3-4 tojássárgáját habosra keverni, egy fél citrom reszelt héját hozzáadni, majd váltogatva 125ml tejet 80gr lisztet és késhegyni sütőport belekeverni, végül a tojások felvert habját óvatosan belekeverni.
    Közepes lángon 3/4-1 óra alatt sül meg.

    Én már többször megsütöttem, de még készülni fog egy párszor, mert potyog az alma rendíthetetlenül a fáról.

    Noémi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Jól értem, hogy ez egy fordított süti? Alulra megy a gyümölcs, és rá a piskóta szerű tészta?

      Törlés
    2. Igen, mikor felszeletelem, néha megfordítom. Ha türelmes az ember, és szépen rakosgatja az almákat, akkor olyan lesz, mint a fenti képen. Én csak beleöntöm az almát a tortaformába és rá a sütit. Remélem ízleni fog.
      Noémi

      Törlés
  6. ha szereted a mesealmásat, itt egy variációja. gyorsabban készül, mert nem reszelem, hanem darabokra szeletelem az almát. a nyári apró almát is fel tudom így használni, amit a mérete miatt nem könnyű reszelni.

    Pudingos mesealmás

    Hozzávalók

    20 dkg cukor
    60 dkg liszt
    25 dkg Rama
    0,5 dl tej
    2 db tojás
    1 cs. sütőpor

    Töltelék 1 kg alma
    3 cs. vaníliás pudingpor
    30 dkg cukor
    7,5 dl víz
    A tésztához jól összedolgozzuk a Ramát, a cukrot, a tojást, a sütőport, a vaníliás cukrot és a lisztet. Hozzáöntünk annyi tejet, hogy jól gyúrható legyen. A töltelékhez meghámozzuk az almát, vékony szeletekre vágjuk, majd megpároljuk a vízben. Közben elkeverjük a pudingot 2,5 deci vízzel, hozzáöntjük a forró almapéphez és összeforraljuk az egészet. Kettéosztjuk a tésztát: az egyik felét kinyújtjuk és egy Ramával kikent, lisztezett tepsibe fektetjük. Megszurkáljuk és rákanalazzuk a még forró almás tölteléket. Betakarjuk a tészta másik felével, megszurkáljuk ezt is, megkenjük tojással és előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.

    VálaszTörlés

Minden vélemény számít!