Advent minden napján hozok egy
idézetet, kis gyakorlati útmutatót, ami segít jobbá tenni a környezetet
amiben élünk, és segít abban is, hogy a vasárnapi istentisztelet (mise)
és a hétköznapjaink között ne szakadék tátongjon, hanem meg tudjuk élni
azt, amit a templomban hallottunk és megértettünk az igehirdetésből.
És hogy ne csak lelkiekben növekedjünk, hanem ügyesedjünk is :-),
minden nap mutatok Nektek egy-egy könnyen elkészíthető apróságot, hogy
Karácsonyra saját készítésű díszekkel szépüljön a lakásunk,
munkahelyünk ( környezetünk).
Ne önmagunkra gondoljunk, hanem a másikra
Rákóczi Feri receptjei, pénteken jelentek meg a Morning Show facebook-os oldalán
Négy receptet kaptok, az egyszerűtől megyünk a luxusig. :) Olyannal kezdjük a sort, melyet még az is el tud készíteni,
aki soha nem tette be a lábát a konyhába, de van kedve és egy kicsi
türelme. Nálunk ilyenkor mindig halmokban állnak a sütik, ha jön hozzánk
valaki, vagy mi megyünk valahová, akkor biztosan kerül egy kis dobozka
ezekből a finomságokból. Olyan jó őket megcsinálni és olyan jó adni!
Főleg akkor, ha a srácok is besegítenek. :) Próbáljátok ki őket, hajrá!
A legegyszerűbb, középen, elöl a narancsos-csokis süti:
25 dkg liszt
1 ek sütőpor
csipet só
10 dkg cukor
10 dkg hideg vaj
1 közepes narancs leve
1 narancs reszelt héja
1 nagy marék vörös áfonya
tetejére dió – nem kötelező
És én extraként beletördeltem 100 g 70%-os étcsokit! Összekevered a lisztet, sütőport, sót, cukrot. Mehet hozzá a kockára vágott hideg vaj. Kézzel összedolgozod, hogy kissé morzsás állagú legyen. Ekkor mehet bele az áfonya, reszelt narancshéj, és a csoki, ne félj, nem lesz keserű, majd a narancslé!. Ebből csak annyi kell, hogy kemény állagú tésztát kapjunk. Egyforma golyókat formázunk belőle, kicsit ellapítjuk és 12 perc alatt 200 fokon kisütjük.
Jobb oldali süti a kókuszpuszedli:
30 dkg kókuszreszelék
8 dkg vaj
15 dkg liszt
25 dkg cukor
4 db egész tojás
1 lime, vagy citrom reszelt héja A tojásokat felütjük, sárgáját-fehérjét egyben habosra verjük a cukorral, vajjal, mehet hozzá az átszitált liszt és a kókuszreszelék, meg a lime héj. Kis golyókat kell formázni belőle, majd 80 fokon 35-40 percet sütjük
Bal oldali a linzerkoszorú:
50 dkg liszt
2 tojás
25 dkg cukor
40 dkg margarin
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
baracklekvár
a szóráshoz vaníliás porcukor Margarin, cukor, tojás és vaníliás cukor összekeverve habosra keverni. Mehet bele a sütőporral összeszitált lisz és következik az alapos összegyúrás. Viszonylag lágy tésztát kell kapni, ha nagyon kemény, tejföllel lazítható. Egy órán át pihenjen fólia alatt a hűtőben. Kb fél centi vastagra nyújtjuk, formára szúrjuk és 160 fokon 10-15 perc alatt kész is. A két felet lekvárral ragasztod.
És hátul a pompás gyümölcskenyér, az extra, a brutál, az űbergiga: 80 g mazsola. Én nem szeretem, ezt más aszalt gyümölccsel szoktam kiváltani
80 g puha aszalt füge
80 g aszalt sárgabarack
100 g mandula
50 g cukrozott citromhéj
50 g cukrozott narancshéj
160 g liszt
½ kávéskanál sütőpor
diónyi vaj a formához plusz kicsi liszt
125 g vaj
150 g porcukor
10 g vaníliás cukor
4 tojás
2 evőkanál rum
a díszítéshez:
100 g tortabevonó étcsoki
100 g tortabevonó tejcsoki
2 evőkanál olaj
20 szem hámozatlan mogyoró, vagy mandula
2 evőkanál morzsacukor, vagy egyéb díszítés
Az aszalt és kandírozott gyümölcsöket apróra vágod és megszórod 2 evőkanál liszttel és lazán összekevered. Így nem süllyed a tészta aljára. Kikened az őzgerincet vajjal, megszórod lisztel a felesleget kirázod belőle. A vajat habosra kevered a porcukorral és a vaníliás cukorral majd mehetnek bele egyesével a tojások. Beledolgozod a lisztet a rumot, majd az aszalt-gyümölcs keveréket és mehet a formába. Kicsit érdemes az asztalhoz veregetni, így kitölti azt. Irány a sütő, 180 fokon 50 percre. Pihenjen a formában sütés után 10 percig. A csokibevonót meleg vízfürdő felett felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal és a süti tetejére csorgatjuk, hogy mindenütt bevonja. A gerinc tetejére a szeleteknél teszel egy-egy mogyit, vagy mandulát. A csokira még melegen szórhatsz egyéb díszeket. Minél tovább áll, annál finomabb.
2 evőkanál rum
a díszítéshez:
100 g tortabevonó étcsoki
100 g tortabevonó tejcsoki
2 evőkanál olaj
20 szem hámozatlan mogyoró, vagy mandula
2 evőkanál morzsacukor, vagy egyéb díszítés
Az aszalt és kandírozott gyümölcsöket apróra vágod és megszórod 2 evőkanál liszttel és lazán összekevered. Így nem süllyed a tészta aljára. Kikened az őzgerincet vajjal, megszórod lisztel a felesleget kirázod belőle. A vajat habosra kevered a porcukorral és a vaníliás cukorral majd mehetnek bele egyesével a tojások. Beledolgozod a lisztet a rumot, majd az aszalt-gyümölcs keveréket és mehet a formába. Kicsit érdemes az asztalhoz veregetni, így kitölti azt. Irány a sütő, 180 fokon 50 percre. Pihenjen a formában sütés után 10 percig. A csokibevonót meleg vízfürdő felett felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal és a süti tetejére csorgatjuk, hogy mindenütt bevonja. A gerinc tetejére a szeleteknél teszel egy-egy mogyit, vagy mandulát. A csokira még melegen szórhatsz egyéb díszeket. Minél tovább áll, annál finomabb.
ilyenkor (is) hálás vagyok egy-egy jó receptért. ezek nagyon ígéretesnek tűnnek!
VálaszTörlésRákóczi Feri minden héten jobbnál jobb recepteket hoz. Ez a kókuszos annyira klassz, hogy én is megsütöm. A gyümölcskenyéren még gondolkozom...:-)
Törlés