Igazi őszi (toszkán?) étel, azaz most van a szezonja, nagy mennyiségben található mindenhol belőle (pékségek, cukrászdák)... Nagyon egyszerű édesség, mint sok más olasz étel. Kenyértésztát használnak (igen, cukrozatlanul), amire sötétvörös szőlőszemeket és cukrot szórnak.A hagyomány szerint csakis a magos szőlő a megfelelő, de én mindig kimagozom a szőlőt...
Hozzávalók:
500 gr liszt
1 kg szőlő
200 gr cukor
1 kocka élesztő
oliva olajElkészítés:
Az élesztőt futtassuk fel meleg vízben. A lisztet tegyük egy tálba, és keverjük össze az olajjal, addig amíg elválik az edény falától. Osszuk két részre a tésztát, kenjük meg a tetejét olajjal, és meleg helyen kelesszük egy órát. Nyújtsuk ki az egyik tésztát, tegyük a formába, szórjuk meg szőlővel és a cukor felével. Nyújtsuk ki a másik tésztát is, tegyük rá a maradék szőlőt és szórjuk rá a cukor másik felét. Süssük addig, amíg megpirul.
Képeket a google segítségével találtam itt, és itt, és itt, és itt :-)
Olyan, de olyan guszták!!! :o)))
VálaszTörlésMost szívesen megennék belőle egy szeletet...na jó, kettőt is...:o)))
Na ne!!! ... este 8 elmúlt... ilyenkor már nem ehetek...! :)))
VálaszTörlésde jó! mindig tanulok valamit. ezt még nem ismertem. köszi!
VálaszTörlésA képek és az ajánlásod engem meggyőztek! Ki fogom próbálni.
VálaszTörlésKipróbáltam. Nekem nem lett ilyen kelt tészta jellegű - legközelebb kisebb tepsivel kell próbálkoznom (hiába, a falánkság), de ettől függetlenül ízlett. Mivel a neve túl bonyolult számunkra :-))) toszkán szőlős lepény néven vonul be a szakácskönyvünkbe.
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy kipróbáltátok és ízlett!!! Szerintem azért is lehet, mert itthon más a liszt is és az élesztő is, mint kint, ezért én csak nagy vonalakban ragaszkodom a receptekhez (pl ehhez sima, cukrozatlan kelt tésztát szoktam dagasztani)
Törlés