tészta:
- 3 egész tojás
- 15 dkg porcukor
- 9 dkg zsír
- 5 ek jó kemény szilvalekvár, legjobb az üstben főtt
- 9 ek. víz
- 1 tk. vanília (1 cs. vaníliáscukor)
- 20 dkg finomliszt
- 1 tk. sütőpor
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- fél citrom reszelt héja
- 1 tk. őrölt fahéj
- durvára vágott dió vagy mandula
- vagy lekvár és csokimáz
Először a lekvárt keverem el a vízzel, ha kemény, üstben főtt
lekvárom van. Most csak saját, gázon főtt van , abból 7 ek.-nyit vettem
és hozzá 7 ek. vizet. Így nem is kell külön kikeverni.
Mixerrel a tojásokat és a cukrot felhabosítom, beleteszem a zsírt (lehet vajjal is, de kicsit többet tennék bele, olyan 10-12 dkg-ot), lekvárt, vizet, citromhéjat,vaníliát. A lisztben elkeverem a sütőport és a szódabikarbónát, meg a fahéjat. Ezt már fakanállal keverem az előbbiekhez. Sütőpapírral kibélelt közepes tepsibe simítom, 180 fokon 15-18 percig sütöm. Sütés előtt megszórható a teteje durvára vágott dióval, mandulával. Mi úgy szeretjük, hogy a kisült tésztára még forrón, vékonyan szilvalekvárt kenek, hagyom kihűlni, majd csokoládémázzal bevonom.
Mixerrel a tojásokat és a cukrot felhabosítom, beleteszem a zsírt (lehet vajjal is, de kicsit többet tennék bele, olyan 10-12 dkg-ot), lekvárt, vizet, citromhéjat,vaníliát. A lisztben elkeverem a sütőport és a szódabikarbónát, meg a fahéjat. Ezt már fakanállal keverem az előbbiekhez. Sütőpapírral kibélelt közepes tepsibe simítom, 180 fokon 15-18 percig sütöm. Sütés előtt megszórható a teteje durvára vágott dióval, mandulával. Mi úgy szeretjük, hogy a kisült tésztára még forrón, vékonyan szilvalekvárt kenek, hagyom kihűlni, majd csokoládémázzal bevonom.
Csokoládémáz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 0,5 dl olaj
Gőz fölött megolvasztom az összetört csokoládét, öntök hozzá fél
deci olajat. A süteményre csorgatom, majd a tepsit mozgatva szétterítem
rajta. Nem nyúlok hozzá késsel, hagyom, hogy magától szétfolyjon, így
szép sima lesz a felülete. Ha a csokoládé megdermed, hosszúkás szeletekre vágom.
Ez valoban egy nagyon finom süti. Mi Karpataljan mar evtizedek ota keszitjük. Nalunk (az en csaladomban) a dios valtozat a kedvenc, de ha erre sütes utan meg forro szilvalekvart is kenünk es kihüles utan bevonjuk csokival, az valami fenseges. :)
VálaszTörlésHúúú, ez nagyon jól hangzik! És szilvalekvárom is van :)
VálaszTörlésAkkor most ezt fogom megsütni egy esküvőre, a szeretetvendégségre.:) KÖSZÖNÖM!!!!
VálaszTörlésPont van a hűtőben szilvalekvár...:o))) Köszi!!!
VálaszTörlésMegsütöttem, dió is sült a tetejére,aztán ma megkentem még lekvárral és bevontam csokival.Hmmm,nagyon fincsi lett,köszönöm!
VálaszTörlés