A pénteki recepteket Zsófi blogjáról másoltam át. A kókuszgolyó bombasztikusan hangzik. Ha most nem is, de később mindenképpen megsütöm!
Legyen szép a hétvégétek :-)
Zabos süti (Oatmeal bar):
1 és negyed bögre teljes kiőrlésű liszt
1 bögre barna cukor
fél teáskanál szódabikarbóna
fél teáskanál só
fél bögre kockára vágott margarin (lehet olaj is)
1 teáskanál vaníliakivonat (vaníliáscukor is jó lesz)
1 tojás
1 bögre zabpehely
A sütőt kapcsold be kb 190 fokra, és egy nagy keverőtálban keverj össze mindent, a zabpehely kivételével. A legideálisabb, ha van egy keverőgéped, ha az nincs, olvaszd fel a margarint, majd alaposan keverd össze. Utána keverd bele a végén a zabpelyhet is, és a nehezén már túl is vagy. Vajazz ki egy kb 23 x 33 cm-es tálat, öntsd bele a masszát, oszlasd el egyenletesen, és simítsd el a tetejét, aztán szórd meg, amivel akarod (pl mandulaforgács, szezámmag, napraforgómag). Meg kell várni, hogy félig kihűljön, csak akkor lehet felvágni, különben törik.
kép a netről
Kókuszgolyó
Először is csinálsz egy csokis sütit így:
4 tojás
1,5 bögre olaj
2 és negyed bögre cukor
1,5 teáskanál vaníliakivonat (vaníliáscukor)
2 és negyed bögre liszt
3 teáskanál sütőpor
1,5 teáskanál szódabikarbóna
fél teáskanál só
1 bögre kakaó (igazi kakaó!)
1 és negyed bögre fekete, erős kávé
A tojást az olajjal, cukorral vaníliával kikevered, aztán egy kisebb edényben minden mást összekeversz, a kakaón kívül. Ezt egy harmadik edényben elkevered a kávéval, aztán a száraz összetevőket hozzákevered a nedves összetevőkhöz (és persze a kakaót is az egész cucchoz). Kb 1 órán át sütöd kb 180 fokon, aztán kihűtöd, és apró morzsákra töröd.
Most jön a lötyi, amit majd rá kell önteni, hogy kókuszgolyó legyen:
fél bögre cukor
2 evőkanál igazi fekete kakaópor
fél bögre víz
2 evőkanál Whisky vagy vodka vagy rum
2 teáskanál margarin
fél bögre kókuszreszelék
A cukrot, a vizet és a kakaóport felteszed főni, és folyamatosan addig kevergeted, amíg teljesen fel nem oldódik, és felforr az egész. Akkor jöhet bele a margarin és az alkohol, addig melegíted tovább, amíg a margarin teljesen el nem olvad. Ha azt akarod, hogy az alkoholnak csak az íze maradjon, az ereje ne, forrald pár percig. Ezt a lötyit rá kell önteni az előbb apró darabokra morzsolt csokis sütire, és ha már kézzel hozzá lehet nyúlni (nem forró), lehet golyókat formázni belőle, aztán meghentergetni a kókuszban. A miénk így elsőre nagyon lágy lett, úgyhogy amikor öntitek a löttyöt a morzsákra, folyamatosan ellenőrizzétek, nehogy túl lágy legyen, mert abból nem lesz golyó.
Köszi! Nekem a zabpelyhes jött be, kár, hogy én sem tudok sütni a hétvégén, annyi más van... jó utat Neked! :)
VálaszTörlés