sült csirke... Minden tavasszal sütött ilyet az Anyukám, petrezselymes krumplival, uborka salátával ettük. Nem szabad megijedni meg a temérdek sótól, a sütés során az csak ahhoz járul hozzá,
hogy a hús minél omlósabb és szaftosabb legyen, szóval nem lesz tőle
egészségtelen vagy ehetetlen a sült hús :-)
Hozzávalók:
1 kg nagyszemű só1 egész bontott csirke
olaj
bors
1 nagy fej fokhagyma
opcionális:
három szál rozmaring
1 citrom
Elkészítés:
A
csirkét jó alaposan megtisztítjuk, majd a belsejébe beletömködjük a
fokhagymagerezdeket, a negyedbe vágott citromot és a rozmaring ágakat rátesszük a
sütnivaló részekre. A csirkét kevés (olíva)olajjal
megkenegetjük, és ízlés szerint
borsozzuk. A só felét az edény aljár a szórjuk, ezután rátesszük a csirkét, majd
a só másik felét ráöntjük a csirkére, körülbelül egycentis réteget képezve. 180
fokra előmelegített sütőben, kb. egy-másfél órát sütjük*.
* Az egész csirke sütésénél a következő "szabályt" tanultuk az iskolában: 20 perc sütés + 200 grammonként 20 perc sütés, tehát egy 1,3 kilós csirkénél tehát ez durván 2 óra 20 perc sütést jelent.
A só miatt nem szárad ki a hús, és egyenletes éri a hő, ezért a tapasztalatom azt mutatja, másfél óránál sosem kellett tovább sütni.
* Az egész csirke sütésénél a következő "szabályt" tanultuk az iskolában: 20 perc sütés + 200 grammonként 20 perc sütés, tehát egy 1,3 kilós csirkénél tehát ez durván 2 óra 20 perc sütést jelent.
A só miatt nem szárad ki a hús, és egyenletes éri a hő, ezért a tapasztalatom azt mutatja, másfél óránál sosem kellett tovább sütni.
ki kellene próbálni végre ezt is!
VálaszTörlésHa azt mondom, hogy Szicíliában a halat sütik így, akkor már azt is felírhatjuk, a "mindenképpen meg kell kóstolni" listánkra :-D
VálaszTörlésNagyon szeretem, olyan lesz kb, mint a grillcsirke, csak sokkal finomabb :-D
És honnan lehet tudni, hogy biztosan átsült?
VálaszTörlés* Az egész csirke sütésénél a következő "szabályt" tanultuk az iskolában: 20 perc sütés + 200 grammonként 20 perc sütés, tehát egy 1,3 kilós csirkénél tehát ez durván 2 óra 20 perc sütést jelent.
TörlésA só miatt nem szárad ki a hús, és egyenletes éri a hő, ezért a tapasztalatom azt mutatja, másfél óránál sosem kellett tovább sütni.
Ránézésre döbbenetes..., de biztos nagyon finom! :)
VálaszTörlésÍgy néz ki nyersen, mielőtt beteszik a sütőbe :-) A só sütés közben megbarnul, a sót le kell szedni a húsról és kb úgy néz ki majd, mint a grillcsirke.
TörlésIgen, nagyon finom!!!
VálaszTörlésÉn sűrűn szoktam sütni, nagyon szeretjük:)
Salátával mennyei:))
Tényleg nem sós, finom, omlós húsú, sült csirke lesz.
Nyamm-nyamm.