Az elmúlt napokban ipari mennyiségben sütöttem linzert és mézes kalácsot. Az apró sütinek nagy sikere volt, többen kértétek a receptjét. Tessék, itt a titkom:-)
Mézes süti receptje
Hozzávalók:
- 25 dkg méz
- 50 dkg liszt
- 10 dkg margarin
- 10 dkg cukor
- 1 egész tojás
- 2 tojás sárgája
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- mézes fűszerkeverék (vagy őrölt fahéj, szegfűszeg…)
- reszelt citromhéj és narancshéj
Elkészítés:
A meleg mézet kikeverjük a margarinnal. Hozzáadjuk a lisztet, a tojásokat, a cukrot, a fűszereket, a szódabikarbónát és a reszelt citromhéjat, és alaposan összegyúrjuk.
Kinyújtjuk, formákkal kiszaggatjuk. Díszíthetjük mazsolával, dióval, mandulával… Langyos sütőben sütjük, mert gyorsan sül!
Díszítés:
A kisütött mézeskalács felületét cukormázzal is díszíthetjük (írhatjuk meg). Ehhez egy tojás fehérjét egy csipet sóval felverünk, a kemény habhoz mintegy hat-hét közepes kanálnyi porcukrot keverünk (hogy fényes legyen tehetünk bele 1-2 csepp ecetet vagy citromlevet). A cukorhab egy kis részét nejlonzacskó sarkába töltjük, befőttes gumival szorosan zárjuk. Ezután a zacskó sarkát 1, 5 milliméter hosszan levágjuk. (Ha keresztben is ugyanúgy levágjuk, akkor a nyílás csillag alakú lesz.) Egyszerre ne tegyünk túl sok habot a zacskóba, akkor ügyesebben tudjuk megfogni. A maradékot fedjük le, nehogy megbőrösödjön! A megírandó mézeskalácsot, ha szalvétára tesszük, könnyebben tudjuk forgatni. Néhány óra alatt megszárad a díszítés.
Ha ajándékba adjuk, celofánba csomagolhatjuk. Ha karácsonyfadísznek is szánjuk, a kész süteményeket tűvel lyukasszuk át, s így cérnát fűzhetünk bele. (Ha túl párás a lakásunk, a tészta megpuhulhat, és a vékony cérna hamar "átvághatja magát" a mézeskalácson!)
Két formát összeragaszthatunk lekvárral vagy krémmel.
A rénszarvas forma zseniális!!! A többi pedig nagyon-nagyon finom volt! Van még? Lesz még? :)
VálaszTörlésÁldott karácsonyt, kedves Zsu!
Csak a pontosság kedvéét, nem rénszarvas, hanem jávorszarvas (moose, elk):-) Amit sütöttem mind elfogyott, de lesz még, ígérem :-)
VálaszTörlés