Sokszor (hetente legalább 1x) rámtör az érzés, hogy sütnöm kell valamit. Lehetőleg valami csokisat. Az sem baj, ha a süti dupla csokis (pl. kakaós kuglóf csokimázzal). A héten szerettem volna újítani, hát olyat sütöttem, aminek semmi, de semmi köze nincs a csokihoz. Krumplis pogácsát készítettem. Nagyon finom lett, csatolok képet is, így néz(ett) ki, amikor kisült.
Ezt a receptet használtam (azt hiszem ez Lajos Mari receptje )(kb. 40 db lett):
Hozzávalók:
Ezt a receptet használtam (azt hiszem ez Lajos Mari receptje )(kb. 40 db lett):
Hozzávalók:
- 25 dkg krumpli
- 1 dl tejföl
- fél csomag friss élesztő
- 2+1 tojássárgája
- 25 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin
Elkészítés:
A krumplit enyhén sós vízben, megfőzzük, majd leszűrjük, még melegen meghámozzuk és áttörjük, hagyjuk kihűlni.
A tejfölt éppen csak meglangyosítjuk, beletördeljük az élesztőt, és 2 tojássárgájával simára eldolgozzuk. A lisztet összekeverjük sóval, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk az áttört burgonyát és az élesztős tejfölt. Lazán összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, és konyharuhával letakarva 1/2 órát kelesztjük. Lisztezett munkalapon négyszögletesre nyújtjuk a tésztát. Harmadolással alulról fölfelé, majd fölülről lefelé egymásra hajtjuk, aztán a bal oldali harmadát a tetejére, a jobb oldalit pedig a tészta alá hajtjuk, konyharuhával letakarjuk. A hajtogatást 3 alkalommal, fél órás időközönként megismételjük (a hajtogatás iránya és sorrendje tetszőleges, de mindig ugyanaz legyen, mert különben nem lesz leveles a tészta!) A harmadik hajtogatás előtt a sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat). A tepsiket kibéleljük a sütőpapírral. 2,5-3 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, tetejét késheggyel bekockázzuk, és 3-4 cm átmérőjű, lisztbe mártogatott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Egymástól tisztes távolságra a tepsikbe rakosgatjuk a pogácsákat (sütés közben megnőnek, sőt némelyik még dülöngél is!), tetejüket megkenjük a maradék 1 tojássárgájával, és a forró sütőben 20-25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.
A tejfölt éppen csak meglangyosítjuk, beletördeljük az élesztőt, és 2 tojássárgájával simára eldolgozzuk. A lisztet összekeverjük sóval, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk az áttört burgonyát és az élesztős tejfölt. Lazán összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, és konyharuhával letakarva 1/2 órát kelesztjük. Lisztezett munkalapon négyszögletesre nyújtjuk a tésztát. Harmadolással alulról fölfelé, majd fölülről lefelé egymásra hajtjuk, aztán a bal oldali harmadát a tetejére, a jobb oldalit pedig a tészta alá hajtjuk, konyharuhával letakarjuk. A hajtogatást 3 alkalommal, fél órás időközönként megismételjük (a hajtogatás iránya és sorrendje tetszőleges, de mindig ugyanaz legyen, mert különben nem lesz leveles a tészta!) A harmadik hajtogatás előtt a sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat). A tepsiket kibéleljük a sütőpapírral. 2,5-3 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, tetejét késheggyel bekockázzuk, és 3-4 cm átmérőjű, lisztbe mártogatott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Egymástól tisztes távolságra a tepsikbe rakosgatjuk a pogácsákat (sütés közben megnőnek, sőt némelyik még dülöngél is!), tetejüket megkenjük a maradék 1 tojássárgájával, és a forró sütőben 20-25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Minden vélemény számít!